Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Prezident SVF Halanda: Palgutovi veríme, post trénera si zaslúžil

Na archívnej snímke Miroslav Palgut Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vedenie SVF sa rozhodlo trénera Giulianiho nahradiť Miroslavom Palgutom, ktorý už výber SR viedol na 1. Európskych hrách v Baku.

Bratislava 17. marca (TASR) - Zmeny pravidiel v najvyššej talianskej súťaži sa výrazne dotli aj slovenského volejbalu. Tréner Alberto Giuliani nemôže súčasne viesť Piacenzu aj slovenskú reprezentáciu a vedenie Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) preto muselo konať. Hlavným reprezentačným trénerom sa nedávno stal Miroslav Palgut. Dlhoročný reprezentačný asistent bol pre vedenie slovenského volejbalu logickou voľbou a stojí pred ním niekoľko nesmelých cieľov.

Vedenie SVF sa rozhodlo trénera Giulianiho nahradiť Miroslavom Palgutom, ktorý už výber SR viedol na 1. Európskych hrách v Baku, kde slovenské družstvo doviedol k výbornému 5. miestu. Po odchode Giulianiho sa Palgut ukázal ako logická voľba. "V prvom rade chcem povedať, že sme s trénerom Giulianim boli veľmi spokojní. Spokojný bol aj on a obe strany chceli pokračovať v spolupráci. Žiaľ, v najvyššej talianskej súťaži sa zmenili pravidlá a už je zakázané, aby tréner viedol tamojší tím a zároveň bol aj trénerom reprezentácie. Musia si vybrať - buď jedno, alebo druhé. My nevieme finančne konkurovať talianskym klubom. Tréneri by radi viedli aj reprezentácie, je to pre nich česť, no kluby vyčítali trénerom, že v takých prípadoch potom majú roztrieštené myšlienky. Vyčítali to aj Giulianimu, keď prišiel neskoro k svojmu družstvu. Dôvodom boli práve jeho povinnosti pri našom reprezentačnom tíme. Rozhodli sme sa ísť preto slovenskou cestou. Je načase, aby dostal šancu slovenský tréner," uviedol pre TASR prezident SVF Ľubor Halanda.

Palgut bol najvážnejším adeptom na uvoľnený post, ale nie jediným. "Kandidátov bolo viac. Zvažovali sme všetky pre aj proti. Myslím si však, že pán Palgut si to zaslúži vzhľadom na jeho skúsenosti. Štyrikrát bol asistentom reprezentačného trénera. Perfektne ovláda štatistický program, je ctižiadostivý, pracovitý a disciplinovaný. Má prehľad v európskom aj svetovom volejbale. Myslíme si, že to je správna voľba," poznamenal Halanda.

Asistentom nového reprezentačného kormidelníka bude bývalý reprezentant Andrej Kravárik. Pred novým šéfom realizačného tímu SR bude niekoľko výziev. "Vždy máme vysoké ciele. Prvá výzva je pred nami a ňou je účasť v 2. skupine Svetovej ligy. Chceme tam obstáť čo najlepšie. V septembri nás čaká kvalifikácia na ME, z ktorej chceme postúpiť na ME. Najväčšou výzvou je dostať sa na MS. Naše výsledky budú do veľkej miery závisieť aj od toho, aké družstvo dáme dokopy vzhľadom na zranenia, choroby a chuť reprezentovať. V každom prípade si však dávame najvyššie ciele a tým je postup na ME," dodal prezident SVF Ľubor Halanda.



Program reprezentácie mužov na rok 2016


Svetová liga - 2. skupina:

17. - 19. júna: turnaj 2. skupiny v Turecku (Holandsko, Portugalsko, Turecko, SLOVENSKO)

23. - 25. júna: turnaj 2. skupiny na SLOVENSKU (AEGON Aréna, Bratislava) (SLOVENSKO, Holandsko, Kuba, Česko)

1. - 3. júla: turnaj 2. skupiny Svetovej ligy v Číne (Japonsko, Čína, Turecko, SLOVENSKO)

9.-10. júla: Final Four 2. skupiny v Portugalsku (Matosinhos)



Kvalifikácia o postup na ME 2017

D-skupina: SLOVENSKO, Chorvátsko, Lotyšsko, víťaz 3. skupiny 1. kola (Izrael, Maďarsko, Nórsko, Anglicko)

15. - 18. septembra

1. turnaj 2. kola KME - SLOVENSKO (Poprad)

22. - 25. septembra

2. turnaj 2. kola KME - Chorvátsko