Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Priateľka šampióna Sagana prezradila o cyklistovi tajomstvo

Slovenský cyklista Peter Sagan bozkáva svoju priateľku Katarínu SmolkovúFoto: TASR/AP

Vie, aké jedlo si nenechá ujsť. Po triumfe v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom obleteli svet fotografie zaľúbenej dvojice.

Schwechat 29. septembra (TASR) - Veľkou oporou nového majstra sveta Petra Sagana je jeho priateľka. Katarína Smolková si pomaly zvyká na "kočovný život" s cyklistickou superstar a prezradila na neho, že si rád pomaškrtí a to nielen mimo sezónu.

Po triumfe v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom obleteli svet fotografie zaľúbenej dvojice. Vrúcne objatie a bozky v cieli dotvorili šťastný obraz premiérového slovenského majstra sveta. Kým on unikal pelotónu v záverečných dvoch kilometroch, ona sa predierala cez bezpečnostných pracovníkov, aby sa mohli zvítať. Nakoniec sa jej to podarilo. "Po pretekoch tam nastal taký mierny zmätok," povedal s úsmevom. Po všetkých oficialitách sa už spolu presunuli na hotel, kde prebehla aj prvá oslava.

Veľa času na ňu nebolo, ale na šampanské sa nezabudlo. "Išli sme na hotel, kde sme mali večeru a také posedenie. Šampanské sa samozrejme strieľalo. Šampión ho predsa musí mať. No ráno sme vlastne hneď odchádzali na let z Washingtonu. Museli sme vstávať už deviatej a teraz sme tu," povedala Smolková po príchode na letisko Schwechat, kam dorazila s celou slovenskou výpravou z MS v americkom Richmonde.

Ďalšia etapa osláv majstrovského titulu prebehne už v stredu v Žiline, Saganovom rodnom meste. Aký program ich čaká, však nevedela povedať. "Nevieme, na čo sa máme tešiť, ani čo nás čaká. Uvidíme, ale bude to zaujímavé."

Život s elitným cyklistom nie je jednoduchý, keďže stále lieta po pretekoch po celom svete a navyše sa mu kedykoľvek môžu zmeniť plány. Smolková si na takýto kočovný život zvykala pomalšie, no pre svojho milého sa mu prispôsobila. "Neviem, či by som povedala, že ma baví. Skôr to beriem tak, ako to príde. Je to určite zaujímavá skúsenosť, ale je to aj náročné. No ak chceme byť spolu, tak iná možnosť nie je," uviedla.

Vzácne chvíle doma v Monaku mu najradšej osladí pochúťkou s exotickou rastlinou. "Najradšej má asi palacinky s topinamburom, to je také raňajkové. Ale inak zje všetko, nemá obľúbené jedlo, že by ho vyslovene vyhľadával. No tie palacinky má rád." Počas pretekov sa do kuchyne príliš nedostane, keďže o Saganovu životosprávu sa starajú profesionálni kuchári tímu Tinkoff-Saxo. "Keď je doma, určite mu navarím, ale keď je na pretekoch, tak má svojich kuchárov. Zo začiatku, kým som sa naučila, čo a ako má rád, tak pobudol v kuchyni aj so mnou."

Že sa občasnej maškrtnosti nevyhnú ani vrcholoví športovci s prísnou životosprávou, potvrdila aj Smolková. "Mimo sezóny si pomaškrtí. Ale nie je typ jazdca na kopce, že by si musel veľmi strážiť svoju líniu. Takže zje hocičo, ale samozrejme v rámci mantinelov," prízvukovala.