Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Francúzi vyhrali v Holandsku 3:2, Íri zdolali Švajčiarsko

V 14. minúte sa priateľský zápas medzi Holandskom a Francúzskom na chvíľu zastavil na pamiatku zosnulej futbalovej legendy Johana Cruyffa, ktorý na chrbte nosil dres s číslom 14. Foto: TASR/AP

Írsko bude v utorok ďalším súperom Slovákov v priateľskom zápase.

Bratislava 25. marca (TASR) - Francúzski futbalisti vyhrali v piatkovom prípravnom zápase v Amsterdame nad domácim Holandskom 2:1, keď ich nasmerovali k triumfu už v prvej štvrťhodine kanonieri Antoine Griezmann a Olivier Giroud. V závere napokon rozhodol Anthony Martial. V 14. minúte za stavu 0:2 sa zápas na chvíľu zastavil na pamiatku zosnulej futbalovej legendy Johana Cruyffa, ktorý na chrbte nosil dres s číslom 14.



Francúzi otvorili skóre v 6. minúte, keď z priameho kopu strelil krásny gól útočník Atletika Madrid Griezmann. O sedem minút neskôr sa po rohovom kope v šestnástke najlepšie zorientoval Giroud a zblízka zvýšil na 2:0 pre tím z krajiny organizátora ME 2016. V 14. minúte sa hra na zastavila a všetci hráči a diváci aplaudovali na znak pocty pre futbalového velikána Cruyffa. V hľadisku sa objavovali transparenty, či dresy s číslom 14. Cruyff zomrel vo štvrtok na rakovinu pľúc vo veku 68 rokov.

Holandský futbalista Riechedly Bazour (vľavo) a hráč Francúzska Anthony Martial (vpravo) bojujú o loptu v priateľskom zápase
Foto: TASR/AP


Hostia boli v prvom polčase nebezpečnejší a mohli vyhrávať aj vyšším rozdielom. Úradujúci bronzový medailista z majstrovstiev sveta, ktorý sa však senzačne nedostal na ME 2016, hneď po prestávke znížil zásluhou presnej hlavičky Luuka de Jonga. Domáci sa snažili o vyrovnanie, ale Francúzi stále hrozili. Po strele Dimitriho Payeta zvonila žrď Cilessenovej bránky. V dramatickom závere najskôr v 86. minúte po signále z rohu vyrovnal Ibrahim Affelay na 2:2, ale o dve minúty vrátil hosťom vedenie Anthony Martial a stanovil konečný výsledok zaujímavého duelu.

Íri zdolali Švajčiarov

V súboji dvoch účastníkov ME vyhrali reprezentanti Írska nad Švajčiarskom 1:0. Jediný gól duelu strelil už v 2. minúte Iaran Clark. Írsko bude v utorok ďalším súperom Slovákov. V stretnutí tímov, ktoré sa na ME neprebojovali, vyhrala Bosna a Hercegovina v Luxembursku 3:0. Prvé dve góly padli v rozpätí pár sekúnd, keď si v 74. minúte strelil vlastný gól Maxime Chanot a o minútu neskôr skóroval kanonier Edin Džeko. Víťazstvo favorita potvrdil v nadstavenom čase Miralem Pjanič. Arménsko remizovalo s Bieloruskom 0:0.

Írsky futbalista Jonny Hayes (vľavo) a hráč Švajčiarska Admir Mehmedi bojujú o loptu v priateľskom zápase
Foto: TASR/AP
.

Prípravné zápasy - piatok:


Arménsko - Bielorusko 0:0

Luxembursko - Bosna a Hercegovina 0:3 (0:0)
Góly:
74. Chanot (vla.), 75. Džeko, 92. Pjanič

Írsko - Švajčiarsko 1:0 (1:0)
Gól:
2. Clark

Holandsko - Francúzsko 2:3 (0:2)
Góly:
47. de Jong, 86. Afellay - 6. Griezmann, 13. Giroud, 88. Martial