Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Princ Ali sľúbil zverejnenie všetkých finančných dokumentov FIFA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tridsaťdeväťročný Jordánec je v prípade zvolenia za prezidenta FIFA pripravený zrušiť embargo týkajúce sa utajených listín a dokumentov vrátane platieb pre top funkcionárov FIFA.

Tokio 30. novembra (TASR) - Jeden z kandidátov na post šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) princ Ali Bin Al Hussein sľúbil, že ak uspeje vo februárových prezidentských voľbách, zverejní všetky finančné dokumenty riadiaceho orgánu svetového futbalu.

Tridsaťdeväťročný Jordánec je v prípade zvolenia za prezidenta FIFA pripravený zrušiť embargo týkajúce sa utajených listín a dokumentov vrátane platieb pre top funkcionárov FIFA. "Kompletne otvorím všetky knihy. Myslím si, že ľudia majú na to právo. Je to práca, ktorú je potrebné vykonať. Ak chceme mať väčšiu transparentnosť, potrebujeme vedieť, čo sa dialo a až potom súdiť. Informácie o predošlých platbách, výškach platov - to všetko by malo byť verejne prístupné," citovala agentúra Reuters princa Aliho.

Ten v májových voľbách prehral bol o prezidentské kreslo s doterajším šéfom Seppom Blatterom, ktorý následne pod tiahou korupčného škandálu dal svoj post k dispozícii. "Organizácia sama o sebe nie je zlomená. No v súčasnosti je na dne a musíme ju opäť budovať. Potrebujeme byť však otvorení, transparentní a nie iba v slovách, ale aj skutkoch," dodal.

O post prvého muža svetového futbalu sa uchádza päť kandidátov, okrem princa Aliho aj prezident Ázijskej futbalovej konfederácie šejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa z Bahrajnu, bývalý funkcionár FIFA Jerome Champagne z Francúzska, generálny sekretár UEFA Gianni Infantino zo Švajčiarska a obchodník z JAR Tokyo Sexwale.

V hre je stále aj prezident UEFA Michel Platini z Francúzska, ktorému ale plynie 90-dňová suspendácia od etickej komisie FIFA. Voči trestu sa odvolal na medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.