Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V prípravnom zápase Slovensko zdolalo Izrael 3:1

Hráč Slovenska Ján Ďurica sa raduje z gólu počas prípravného futbalového zápasu Izrael - Slovensko. Foto: TASR/Michal Svítok

V Netanyi išlo o štvrtú vzájomnú konfrontáciu oboch súperov, lepšiu bilanciu majú Slováci s tromi výhrami a jednou remízou.

Netanya 5. marca (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v stredajšom prípravnom zápase nad domácim Izraelom 3:1 (1:0). O góly hosťujúceho tímu sa v Netanyi postarali Martin Jakubko (37. minúta), Ján Ďurica (69.) a Róbert Mak (83.), v drese Izraela sa strelecky presadil len striedajúci Maor Buzaglo (80.).

Pre zverencov trénera Jána Kozáka bol zápas s Izraelom prvým v tomto roku. V najbližšom asociačnom termíne odohrá Slovensko dva prípravné súboje - 23. mája doma s Čiernou Horou a 26. mája s Ruskom v Petrohrade. V septembri sa začína nový kvalifikačný cyklus, v boji o postup na EURO 2016 do Francúzska budú v C-skupine súpermi Slovenska úradujúci majstri sveta a Európy Španieli, Ukrajina, Bielorusko, Macedónsko a Luxembursko.

V Netanyi išlo o štvrtú vzájomnú konfrontáciu oboch súperov, lepšiu bilanciu majú Slováci s tromi výhrami a jednou remízou. Premiérový štart v najcennejšom drese si v stredu pripísali obaja nováčikovia v A-tíme. Norbert Gyömbér debutoval v základnej zostave na poste defenzívneho stredopoliara, v 86. minúte prišiel na ihrisko aj stredopoliar Filip Kiss a pripísal si taktiež prvý štart v reprezentácii.


Izrael - SR 1:3 (0:1)
Góly: 80. Buzaglo - 37. Jakubko, 69. Ďurica, 83. Mak. Rozhodovali: Dingert - Henschel, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: Ben Basat, Melikson - Gyömbér.

zostavy a striedania:
Izrael: A. Harush - Meshumar, Ben Haim, Gershon, O. Harush (46. Dgani) - Natcho, Bitton (72. Ezra) - Refaelov (58. Buzaglo), Zahavi (58. Melikson), Ben Basat (82. Sahar) - Damari (69. Barda)
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel (67. Švento), Ďurica, Hubočan - Gyömbér (86. Kiss), Štefánik (46. Nemec) - Šesták (46. Mak), Hamšík, Weiss (46. Stoch) - Jakubko (46. Hološko)


Kolektívny výkon i pekné kombinácie

Slováci aktívne vstúpili do zápasu a v úvodnej štvrťhodine spôsobili dvakrát závar pred bránkou Izraela. Gólom zaváňal center Šestáka z pravej strany, po ktorom sa lopta odrazila od O. Harusha smerom k vlastnej bráne, v poslednej chvíli ju však stihol Meshumar odkopnúť do bezpečia. V 12. minúte si Hamšík vypýtal faul na hranici pokutového územia, loptu si z priameho kopu postavil Weiss a s prispením teča v múre trafil ľavú žrď, rozhodca však odpískal neexistujúci ofsajd. Hostia boli herne lepší, často hrozili predovšetkým po krídelných priestoroch, o čo sa starali svojím kmitaním Šesták a Weiss. Po peknej kolektívnej akcii Šesták v 37. minúte našiel centrom Jakubka, ktorý šikovne nastavil hlavu a lopta sa od pravej žrde odrazila do brány - 0:1. Mucha v slovenskej bráne nemal v prvom polčase veľa práce, vyriešil pár centrov a jeden ďalekonosný pokus. Slováci odchádzali do kabín so zaslúženým vedením.



Tréner Kozák poslal po zmene strán na ihrisko štyroch nových hráčov, čím s výnimkou Hamšíka kompletne nahradil prvopolčasové zloženie ofenzívy. Jeho zámerom bolo vyskúšať si hru na dvoch útočníkov. Zápasové dianie sa vinou striedaní zmenilo, hra sa rozkúskovala, čo Slovákom veľmi nevyhovovalo a Hološko s Nemcom sa veľmi nedostali do šancí. Naopak, Izraelčania začali hrýzť a tlačiť sa viac dopredu, v koncovke však boli neškodní. V 69. minúte ich Slováci potrestali druhýkrát. Výnimočnú kopaciu techniku predviedol Stoch, ktorého lahôdkový center našiel nabiehajúceho Ďuricu a lopta sa po hlavičke hosťujúceho stopéra zatrepotala v sieti - 0:2. Bojovú vlajku Izraela zdvihol v 80. minúte striedajúci Buzaglo, ktorý z 25 metrov nádherne vystrelil a Mucha bol bez šance - 1:2. Nádeje Izraela na dosiahnutie priaznivého výsledku však dlho netrvali, v 83. minúte Mak po vyšachovaní domácej obrany bez problémov dokopol loptu do prázdnej brány - 1:3. V závere už sa nič mimoriadne neudialo a slovenskí futbalisti tak úspešne vstúpili do roku 2014.

Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: "Dať tri góly na súperovom ihrisku a vyhrať 3:1 nie je nikdy ľahké. Toto víťazstvo nás veľmi teší a povzbudí do ďalšej práce. Išli sme do zakončenia s dostatočným počtom hráčov, preto sa dnes naši ofenzívni hráči dokázali tak presadiť. Aj za stavu 2:1 sme nielen kvalitne bránili, ale pokúšali sa ísť do zakončenia, čo si vážim. V príprave je každý zápas dôležitý a každý jeden beriem vážne. Som rád, že sa s tým aj hráči stotožnili. Prípravné zápasy treba hrať uvoľnene, ale s nasadením."

Martin Škrtel, kapitán SR: "Išli sme do zápasu s tým, že chceme zvíťaziť a to sa nám podarilo. Možno domáci mali loptu viac na svojich kopačkách, ale nebezpečnejší sme boli my. Bolo by pekné, keby sme začali vyhrávať aj doma. Verím, že potvrdíme výsledok z Izraela už v najbližšom domácom zápase s Čiernou Horou. Každé víťazstvo je dôležité pre psychiku, takže sa z neho tešíme."

Ján Ďurica, stopér SR a autor druhého gólu: "Dodržali sme to, čo sme si povedali pred zápasom. Izrael má svoju kvalitu, ale dobrým výkonom sme domácich zdolali a dosiahli dobrý výsledok. Môj gól padol z nacvičeného signálu, keď Miňo vynikajúco poslal loptu rovno na moju hlavu. Dobrý center je 50 percent gólu."

Róbert Mak, ofenzívny stredopoliar SR a autor tretieho gólu: "Myslím si, že to bol veľmi vyrovnaný zápas a v prvom polčase sme viac dominovali. Podarilo sa nám streliť gól, čo nás dostalo do vedenia pred druhým polčasom. Každý hráč, ktorý nastúpi, chce dať gól a ukázať sa trénerovi. Mne sa to, našťastie, podarilo a pomohol som mužstvu k víťazstvu."

Norbert Gyömbér, defenzívny stredopoliar a debutant v "A-tíme: "Snažil som sa odovzdať maximum a môžem byť spokojný, pretože sme podali dobrý a kompaktný výkon. Boli sme dobrí v defenzíve, až na ten jeden gól. Dnes sme zaslúžene vyhrali a som rád, že práve víťazstvom som začal éru v reprezentácii a dúfam, že ešte nejaké štarty pridám."