Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Skvelá Procházková v Lahti skončila 3. v šprinte voľnou technikou

Američanka Kikkan Randallová (vpravo), Nórka Marit Björgenová (vľavo) a Slovenka Alena Procházková (vzadu) v šprinte žien voľnou technikou na podujatí Svetového pohára vo fínskom Lahti 9. marca 2013. Foto: TASR/AP

Zverenka trénera Jána Valušku obsadila v kvalifikácii 19. priečku.

Lahti 9. marca (TASR) - Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková obsadila na podujatí Svetového pohára vo fínskom Lahti vynikajúce 3. miesto v sobotňajšom šprinte voľnou technikou, čím dosiahla svoj zatiaľ najlepší výsledok vo vrcholiacej sezóne prestížneho seriálu.

Procházková sa po viac než troch rokoch objavila na stupni víťazov v kolotoči SP, naposledy sa jej podaril prienik do najlepšej trojky 28. novembra 2009 v jej obľúbenom dejisku vo fínskom Kuusame, keď taktiež v šprinte skončila tretia. Pre 28-ročnú zverenku trénera Jána Valušku je 3. miesto z Lahti celkovo piatym pódiovým umiestnením v SP v jej kariére.

V kvalifikácii obsadila Procházková 19. priečku a bez problémov sa prebojovala do štvrťfinále, v ktorom sa predstavilo 30 najlepších pretekárok. Časom 2:48,00 min sa členka oddielu LK Slávia UMB Banská Bystrica stala víťazkou štvrtého rozbehu, v semifinálovom druhom behu len o jednu stotinu sekundy zaostala za Nórkou Marit Björgenovou a zaistila si postup do šesťčlenného finále. V ňom so stratou 1,2 s na Američanku Kikkan Randallovú obsadila tretiu priečku, druhá bola v rovnakom čase ako víťazka Björgenová.

"Je to fantastický výsledok, ktorým Alena potvrdila, že v šprintoch patrí medzi absolútnu svetovú špičku. Na nedávnych MS v Taliansku jej finálová účasť ušla medzi prstami, pritom už tam mohla byť v najlepšej šestke, ale dnes si to vynahradila. S tretím miestom sme aj vzhľadom na silnú konkurenciu, ktorá sa tu v Lahti zišla, veľmi spokojní, aj keď vždy sa dá ísť ešte lepšie. Veril som, že sa Alenke môže podariť takýto úspech, pretože má výbornú formu a hoci viac jej sedia klasické šprinty, ani v 'skejtoch' nie je žiadnou zelenáčkou a má za sebou úspešné výsledky," povedal pre TASR Valuška.

Procházkovú v nedeľu čaká beh na 10 km klasicky: "Verím, že sa dobre zregeneruje a podá optimálny výkon. Z Lahti sa presúvame do nórskeho Drammenu, kde ju čaká klasický šprint SP a v závere sezóny má Alenka veľké šance prebojovať sa do finále seriálu vo švédskom Falune a Štokholme. Veľa priestoru na oslavy tretieho miesta nebude, nechávame si ich až po návrate na Slovensko."

Medzi mužmi triumfoval Švéd Emil Jönsson pred Nórom Ola Vigenom Hattestadom, tretí finišoval ďalší nórsky reprezentant Finn Haagen Krogh. Slovensko v tejto súťaži nemalo zastúpenie.
Američanka Kikkan Randallová (vľavo) a Nórka Marit Björgenová v šprinte žien voľnou technikou na podujatí Svetového pohára vo fínskom Lahti 9. marca 2013.
Foto: TASR/AP

Výsledky - šprint ženy (1,55 km):

1. Kikkan Randallová (USA) 2:41,8 min, 2. Marit Björgenová (Nór.) +0,7 s, 3. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) +1,2, 4. Britta Johanssonová Norgrenová (Švéd.) +2,8, 5. Riikka Sarasojová-Liljová (Fín.) +16,2, 6. Charlotte Kallová (Švéd.) +20,8.



Celkové poradie SP: 1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 1578 b, 2. Therese Johaugová (Nór.) 1047, 3. Randallová 1006, 4. Kristin Störmerová Steirová (Nór.) 929, 5. Anne Kyllönenová (Fín.) 798, 6. Björgenová 722,..., 50. PROCHÁZKOVÁ 90



Poradie SP v šprinte: 1. Randallová 488, 2. Kowalczyková 280, 3. Celine Brunová-Lieová (Nór.) 251, 4. Caspersen Maiken Fallaová (Nór.) 250, 5. Björgenová 210, 6. Flugstad Ingvild Östbergová (Nór) 210 ..., 25. PROCHÁZKOVÁ 77