Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Procházková celkovou víťazkou SP v behu na kolieskových lyžiach

Alena Procházková Foto: TASR/Dušan Hein

Až doposiaľ sa žiadnemu slovenskému bežcovi či bežkyni na lyžiach v ére samostatnosti nepodarilo zvíťaziť v celkovom hodnotení SP na kolieskových lyžiach.


Trento 10. septembra (TASR) - Alena Procházková sa zapísala do histórie bežeckého lyžovania na Slovensku, keď sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára FIS v behu na kolieskových lyžiach.

Až doposiaľ sa žiadnemu slovenskému bežcovi či bežkyni na lyžiach v ére samostatnosti nepodarilo zvíťaziť v celkovom hodnotení SP na kolieskových lyžiach. Procházková dosiahla počas sezóny tri prvenstvá, všetky v lotyšskej Madone. Na záverečnom podujatí sezóny v talianskom Trente, ktorým boli stíhacie preteky na 6,9 km, obsadila šieste miesto. Rovnaké umiestenie dosiahla deň predtým v pretekoch na 4,7 km klasicky.

V celkovej klasifikácii triumfovala Procházková so ziskom 904 bodov, pred druhou Švédkou Sandrou Olssonovou (682) mala v konečnom hodnotení k dobru 222 bodov. Slovenská reprezentantka tak mohla po záverečných pretekoch zdvihnúť nad hlavu krištáľový glóbus. Vyšperkovala tak skvelú sezónu, ktorú zdobia aj dve strieborné medaily z MS vo švédskej Solleftei.

V mužskej kategórii dosiahol životný úspech Miroslav Šulek, ktorý v konečnom hodnotení Svetového pohára v behu na kolieskových lyžiach obsadil 7. miesto. Celkovým víťazom sa stal Robin Norum zo Švédska.