Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Alena Procházková je v šprinte ôsma

Alena Procházková, archívne foto Foto: TASR/Dušan Hein

Titul majsterky sveta obhájila Nórka Marit Björgenová.

Val di Fiemme 21. februára (TASR) - Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková obsadila v šprinte klasickou technikou na MS v severských disciplínach v talianskom stredisku Val di Fiemme 8. miesto, keď o 1,3 sekundy zostala pred bránami finále. Titul majsterky sveta obhájila Nórka Marit Björgenová, medzi mužmi triumfoval Rus Nikita Krjukov.

Na náročnej 1,27 km dlhej trati s prevýšením 44 metrov v Lago di Tesero Procházková v druhom semifinále bojovala o možnosť obhájiť celkové šieste miesto zo šprintu voľne spred dvoch rokov v Oslo, ale od štartu sa držala iba na 4.-5. pozícii. Tempo druhého semifinále jasne udávala suverénna dominátorka Svetového pohára Justyna Kowalczyková, s ktorou držali krok iba Švédky Ida Ingemarsdotterová a Stina Nilssonová. Procházková sa k ním nedokázala priblížiť, pretože v istej chvíli jej skrížila cestu vpred aj Fínka Kerttu Niskanenová, a napokon finišovala na 4. mieste. Do finálovej šestice sa nedostala ani na základe času, keď jej na postup chýbalo 1,3 sekundy.

Procházkovej tréner Ján Valuška si ôsme miesto v silnej konkurencii cení, napriek tomu si myslí, že jeho zverenka mala vo štvrtok aj na finále. "Škoda toho. Keby mi niekto včera povedal, že Alena skončí ôsma, bol by som spokojný. Ale podľa priebehu a časov z kvalifikácie i štvrťfinále som trochu sklamaný, lebo dnes podľa mňa určite mala na finále. Semifinálový beh mala síce náročný, ale doplatila najmä na to, že ju na trati zablokovala Fínka. Trafili sme aj mazanie lyží a za normálnych okolností si myslím, že by do finále postúpila aspoň časom," povedal pre TASR Valuška.

Po nie príliš vydarených vystúpeniach v tejto sezóne ale aj kouč hodnotí umiestnenie v najlepšej desiatke ako skvelý výsledok. "Snažili sme sa formu načasovať na majstrovstvá sveta a myslím si, že nám to vyšlo. Ôsme miesto v takejto konkurencii a v podmienkach, ktoré máme v porovnaní so špičkovými krajinami, to je super výsledok. Som rád, že sa Alena vrátila tam, kde patrila pred dvomi rokmi a opäť ukázala, že na to má. Každý výsledok do desiateho miesta je pre nás menší zázrak. Musíme byť spokojní."

Procházkovú čaká najbližšie v sobotu vystúpenie v skiatlone, tímšprint napokon z jej programu definitívne vypadol. "Uvažovali sme aj o tímšprinte, ale ďalšie naše reprezentantky mali dnes veľkú stratu na najlepšie, takže to už neprichádza do úvahy. Škoda, že sa na MS rozhodla neprísť Kuzminová, mohol z toho byť ďalší zaujímavý výsledok. To ma mrzí zo strany biatlonu, že do poslednej chvíle hovorili, že prídu a potom sa tesne pred MS rozhodli, že nie. To je podľa mňa trochu nefér a škoda pre slovenský šport," dodal Valuška.

Už v predpoludňajšej kvalifikácii 28-ročná Bystričanka príjemne prekvapila 3. miestom, predstihli ju v nej iba Fínka Mona-Lisa Malvalehtová a Justyna Kowalczyková z Poľska. Skvelú fazónu vo svojej obľúbenej disciplíne potom Procházková potvrdila víťazstvom v piatom štvrťfinálovom behu. V boji o dve postupové miestenky za sebou nechala aj líderku Svetového pohára v šprinte Kikkan Randallovú z USA, či ďalšie šprintérske esá Fínku Kristu Lähteenmäkiovú a Francúzku Aurore Jeanovú. Slovenka takmer v celom priebehu štvrťfinále udávala tempo z prvej pozície a postupovú priečku si nenechala vziať ani v dramatickom finiši, v ktorom na cieľovej čiare tesne zdolala Nemku Nicole Fesselovú.

Výsledok Procházkovej potešil aj vedúceho slovenskej bežeckej výpravy vo Val di Fiemme Petra Bartoňa. "Hneď na úvod šampionátu sme dosiahli umiestnenie v najlepšej desiatke, čo považujeme za výborný výsledok. Tajne sme po tom priebehu dúfali aj vo finále, ale aj tak Alena Procházková zaznamenala pekný úspech. Z chlapcov si nepočínal zle Mlynár, ktorému nechýbalo veľa na postup z kvalifikácie. Ďalší naši reprezentanti prišli predovšetkým zbierať skúsenosti a od nich sa postup neočakával," povedal pre TASR Bartoň.

Slovenské reprezentantky Barbora Klementová a Daniela Kotschová sa podľa očakávania do ďalších bojov z kvalifikácie nedostali. Osemnásťročná Klementová obsadila 63. a jej o deväť rokov staršia krajanka 66. miesto s výraznými odstupmi za najlepšími.

V ženskom finále mala veľkú smolu Kowalczyková, ktorá hneď v úvode spadla a stratila šancu na cenný kov. Björgenová tak prišla o najsilnejšiu súperku a v boji o svoje celkove už deviate zlato zo svetových šampionátov nezaváhala. Nórska favoritka si vytvorila náskok, ktorý si udržala až do cieľa a na striebornú priečku s odstupom 2,3 sekundy odsunula Švédku Ingemarsdotterovú. Bronz si vybojovala ďalšia Nórka Maiken Caspersen Fallaová (+3,7). Tridsaťjedenročná Björgenová získala v šprinte tituly aj v rokoch 2003 a 2011.

Premiérový titul majstra sveta získal 27-ročný Rus Krjukov, ktorý v dramatickom finálovom behu o tri desatiny sekundy zdolal favorizovaného Nóra Pettera Northuga. Z bronzovej medaily sa tešil Kanaďan Alex Harvey (+0,8). Pre olympijského víťaza z Vancouveru 2010 Krjukova je to druhá medaila z MS, predtým bral v Oslo bronz v tímšprinte. "Vyšlo to skvele. Mal som v pláne zaútočiť v záverečnom stúpaní a potom si náskok držať až do cieľa. Takticky som to zvládol," tešil sa v cieli ruský majster sveta. V semifinále mal smolu spolufavorit Kazach Alexej Poltoranin, ktorý zlomil palicu.

Sitom kvalifikácie neprešli traja slovenskí muži. Najskúsenejší z nich Peter Mlynár obsadil 38. miesto, na prienik do vyraďovačky mu chýbali vyše dve sekundy. Martinovi Kapšovi patrila 67. a Andrejovi Segečovi 81. pozícia. Líder mužskej výpravy Martin Bajčičák v šprinte neštartoval, jeho prvou disciplínou na MS bude sobotňajší skiatlon.


MS vo Val di Fiemme - beh na lyžiach
ženy - finále šprintu klasickou technikou (1,27 km): 1. Marit Björgenová (Nór.) 3:16,6 min, 2. Ida Ingemarsdotterová (Švéd.) +2,3, 3. Maiken Caspersen Fallaová (Nór.) +3,7, 4. Katja Višnarová (Slovin.) +4,6, 5. Stina Nilssonová (Švéd.) +4,9, 6. Justyna Kowalczyková (Poľ.) +6,3
semifinále: 7. Mona-Lisa Malvalehtová (Fín.), 8. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR),, 9. Kerttu Niskanenová (Fín.), 10. Denise Herrmannová (Nem.)..., 63. Barbora KLEMENTOVÁ (SR), 66. Daniela KOTSCHOVÁ (SR) nepostúpili z kvalifikácie

muži - finále šprintu klasickou technikou (1,5 km): 1. Nikita Krjukov (Rus.) 3:30,4 min, 2. Petter Northug (Nór.) +0,3, 3. Alex Harvey (Kan.) +0,8, 4. Emil Jönsson (Švéd.) +2,6, 5. Paal Golberg (Nór.) +9,2, 6. Eirik Brandsdal (Nór.) +27,1
semifinále: 7. Calle Halfvarsson (Švéd.), 8. Toni Ketelae (Fín.), 9. Ola Vigen Hattestad (Nór.), 10. Fabio Pasini (Tal.)..., 38. Peter MLYNÁR (SR), 67. Martin KAPŠO (SR, 81. Andrej SEGEČ (SR) - nepostúpili z kvalifikácie

Prehľad slovenských umiestení v najlepšej desiatke MS v ére samostatnosti:
4. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, skiatlon
5. miesto: MS 1993 vo Falune (Švéd.) - Alžbeta Havrančíková, 30 km voľnou technikou
6. miesto: MS 2003 vo Val di Fiemme (Tal.) - Ivan Bátory, 15 km klasicky
6. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Martin Bajčičák, 50 km klasicky s hromadným štartom
6. miesto: MS 2011 v Osle (Nór.) - Alena Procházková, šprint voľne
7. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Alena Procházková a Katarína Garajová, šprint dvojíc voľne
7. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Alena Procházková, šprint voľne
8. miesto: MS 2013 vo Val di Fiemme (Tal.) - Alena Procházková, šprint klasicky
10. miesto: MS 1997 v Trondheime (Nór.) - Ivan Bátory, 50 km klasicky
10. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, 15 km voľne
10. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Martin Bajčičák, 15 km klasicky