Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Profesionálny boxer Usyk pokoril Bellewa, ktorý ukončil svoju kariéru

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný Bellew sa pred prajným manchesterským publikom lúčil s kariérou, v ktorej dosiahol až na titul majstra sveta v ťažkej váhe.

Manchester 11. novembra (TASR) - Ukrajinský profesionálny boxer Oleksandr Usyk obhájil pozíciu nesporného šampióna ťažkej hmotnostnej kategórie (do 90,72 kg). V sobotu v Manchester Arene knokautoval domáceho vyzývateľa Tonyho Bellewa v ôsmom kole z dvanástich vypísaných a obhájil opasky všetkých štyroch najprominentnejších organizácií WBA (Super), WBC, WBO, IBF, ako aj magazínu The Ring.

Tridsaťpäťročný Bellew sa pred prajným manchesterským publikom lúčil s kariérou, v ktorej dosiahol až na titul majstra sveta v ťažkej váhe. Proti jednému z najvyššie postavených pästiarov v rebríčkoch naprieč divíziami si užíval úlohu outsidera, v úvodnej polovici bol efektívnejší a viedol u dvoch z troch bodujúcich rozhodcov. Favorit boxujúci v obrátenom garde však v siedmom kole našiel svoj typický rytmus a za minútu ôsmeho kola systematicky rozobral statočného oponenta. Duel ukončil ľavačkou, ktorá bola taká tvrdá, že Bellew si v pozápasovom rozhovore nepamätal, kedy k nej došlo.

"Usyk je výnimočný bojovník, ktorý si zaslúži všetky pocty. Podľahol som jednému z najlepších naprieč váhami. Nemám výhovorky, stál som proti najlepšiemu súperovi v mojej kariére. Želám mu len to najlepšie. Som boxer svetovej kvality, je však rozdiel medzi svetovou a elitnou úrovňou. Odovzdal som všetko, čo som mal, myslel som si, že zaostávam na body. Usyk je jednoducho lepší, niekedy prehráte a musíte to akceptovať. Je obratný, je silný, prechovávam k nemu len a len rešpekt. Na všetkých jeho protivníkov čakajú veľké problémy, jedine najlepší a najväčší môžu nájsť cestu, ako ho zdolať," povedal Bellew pre Sky Sports. V ringu niekoľkokrát objal Usyka a opakoval chválu na jeho adresu. Rukavice zavesil na klinec s bilanciou 30-3-1.

Tridsaťjedenročný Ukrajinec obhájil tituly, ktoré zjednotil v júli víťazstvom vo finále turnaja World Boxing Super Series nad Rusom Muratom Gassievom. Pripísal si šestnáste profesionálne víťazstvo v rovnakom počte zápasov, dvanáste pred časovým limitom. Olympijský víťaz z Londýna 2012 už nemá čo dokázať v tejto divízii a skôr či neskôr sa posunie do najprestížnejšej superťažkej hmotnostnej kategórie, kde by si už koncom budúceho roka mohol zmerať sily s Britom Anthonym Joshuom. Obaja spolupracujú s promotérom Eddiem Hearnom a rokovania preto budú oveľa jednoduchšie než napríklad medzi Joshuom a Američanom Deontayom Wilderom. "Mám za sebou najnáročnejší rok aktívnej činnosti. Teraz chcem prežiť voľný čas s rodinou a potom sa môžem venovať nasledujúcim výzvam," povedal Usyk.

Bellewov boxerský príbeh sa neskončil šťastne, ale obrazne i doslovne je filmový. Liverpoolčan a celoživotný fanúšik futbalového FC Eveton, ktorý začínal pouličnými bitkami, sa v roku 2016 práve v domovskom stánku svojho obľúbeného klubu Goodison Park stal majstrom sveta. Proti Ilungovi Makabovi z DR Kongo sa už v prvom kole ocitol na podlahe, no vstal a v treťom kole knokautoval súpera. Zahral si vo filme Rocky a dvakrát zdolal spôsobom TKO krajana Davida Hayeho v dôležitých stretnutiach pre scénu v Spojenom kráľovstve: "Je to zdrvujúce, lebo som dal do toho všetko. Trafil som ho naozaj tvrdo, nevedel som však, či to vôbec pocítil. Boxoval som dvadsať rokov a je koniec."

Manchester Arena, Manchester (V. Brit.):


Oleksandr Usyk (Ukr.) - Tony Bellew (V. Brit.) KO (8/12, 2:00 min) - Usyk obhájil tituly WBA (Super), WBC, WBO, IBF a The Ring v ťažkej váhe (do 90,72 kg)