Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Projekt hokejovej dvadsiatky presťahovali do Bratislavy

Slovenskí hokejisti do 20 rokov Foto: TASR/AP

Dvadsiatka bude v novom ročníku pôsobiť v extralige a do začiatku MS v nej odohrá systémom doma-vonku 20 zápasov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Projekt slovenskej hokejovej dvadsiatky bude pokračovať aj v sezóne 2012/13.

Na základe päťročnej analýzy o tom rozhodol Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) s tým, že domovským stánkom mladých hokejistov bude po Púchove ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave.

Prípravu na novú sezónu odštartuje novotvoriaci sa tím SR 20 už v prvej polovici júna 10-dňovým sústredením v Námestove. To vyvrcholí dvoma prípravnými zápasmi v Třeboni s českými rovesníkmi.

"V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť fakt, že vedenie SZĽH vytvorilo novotvoriacej sa dvadsiatke podmienky na absolvovanie letného výcvikového kempu, čo nám v minulosti chýbalo na dobrý rozbeh do medzinárodnej sezóny," povedal pre oficiálnu stránku SZĽH šéftréner mládežníckych reprezentačných družstiev a hlavný tréner SR 20 Ernest Bokroš.

Sústredenie v Námestove bude podľa neho slúžiť na spoznávanie hráčov do projektu Orange 20. "Potrebujeme si otestovať potenciálnych adeptov do tímu pre extraligovú sezónu predovšetkým s výhľadom na MS 20 v Ufe a taktiež sledovať predpoklady na súhru a tímový prejav s hráčmi, ktorí budú v nasledujúcej sezóne pod kontraktmi v zahraničí," zdôraznil Bokroš s tým, že z tohto dôvodu dostane na sústredenie pozvánku vyše 30 mladých hokejistov.

V prvom týždni od 11. júna tréneri počítajú so šiestimi kompletnými pätorkami a trojicou brankárov, v druhom bloku prípravy od 18. júna sa káder zúži na dvadsať korčuliarov a dvoch brankárov, ktorí absolvujú aj dva prípravné súboje s Čechmi.

Po skončení kempu sa hráči vrátia do svojich materských klubov a vybraní mladíci sa od 23. júla v Bratislave zaradia do mužstva Orange 20. To bude v novom ročníku pôsobiť v extralige a do začiatku MS 20 v nej odohrá systémom doma-vonku 20 zápasov.

"Základ tímu na MS 20 budú tvoriť hráči z projektu, ktorých doplnia jednotlivci zo zahraničných súťaží. Aj preto sa chceme počas letného kempu rozprávať s hráčmi ako Gernát, Čerešňák, či Tvrdoň o ich ďalšom pôsobení v našom reprezentačnom družstve," uviedol Bokroš.

Skúsený kouč si je vedomý, že ak sa na Slovensku majú udržať talentovaní hráči pred ich predčasným odchodom do zahraničia, je nevyhnutné vytvoriť im nadštandardné podmienky pre ich plynulý rast.

"A práve takého podmienky sa vedenie slovenského hokeja pre talentovaných hráčov snaží vytvoriť v projekte Orange 20," skonštatoval Bokroš a dodal: "Sme radi, že aj majitelia a manažéri slovenských klubov podporujú túto filozofiu zväzu. Keďže na Slovensku už nefungujú strediská typu Dukiel, VTJ, či stredísk vrcholového športu, práve projekt centralizovanej prípravy dvadsaťročných supluje tento chýbajúci článok vo vývoji mladých hokejistov."