Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Proti Slovákom nastúpi ´grécka stena´, Helénov ale sužujú zranenia

Foto: TASR/Michal Svítok

Duel na Pasienkoch má výkop o 20.30 h., ako hlavný rozhodca ho povedie Škót William Collum, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Martin Cryans a George Drummond.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Pravdepodobne nie o pozíciu zimného lídra skupiny, ale o lepšie východisko do jarného pokračovania futbalovej kvalifikácie o MS 2014 pôjde v utorkovom šlágri G-skupiny medzi Slovenskom a Gréckom.

Slováci sa predstavia tretíkrát v rade na Pasienkoch, rovnako ako vedúca Bosna a aj ich najbližší súper z Grécka ešte neprehrali a spoločne majú na konte sedem bodov.

Slovenskí tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp môžu počítať na dôležitý zápas aj s kapitánom Martinom Škrtelom a stredopoliarom Vladimírom Weissom, ktorí v piatok proti Lotyšsku (2:1) nedohrali pre zranenia. Chýbať bude určite chorý obranca Tomáš Hubočan, ktorý sa stále zotavuje v Petrohrade a k tímu sa ani nepripojil.

Slovensko má s majstrom Európy z roku 2004 vyrovnanú vzájomnú bilanciu, doposiaľ odohrali proti sebe tri prípravné zápasy s bilanciou 1 výhra, 1 remíza a 1 prehra.

Naposledy odohralo Slovensko s "bielo-modrými" súboj v auguste 2008 v Bratislave, v ktorom sa zrodila domáca prehra 0:2, keď sa dvakrát presadil ešte na Tehelnom poli Theofanis Gekas. Z dnešného kádra Slovákov vtedy nastúpilo v súboji až sedem hráčov a tí narazili na nepriestrelný grécky múr, ktorý vydržal až do konca. Gréci sú však známi svojou neoblomnou defenzívou už dlhší čas a po rukopise Otta Rehhagela na nej stavia posledné dva roky aj portugalský kouč Fernando Santos. Heléni si udržali čistý štít v predchádzajúcej kvalifikácii o EURO 2012 v piatich dueloch, vo zvyšných piatich dostali len po jednom góle a zrejme minimum gólov padne aj v utorok.

Aj preto bude zrejme rozhodujúca efektivita v zakončení, na ktorú sa podľa slov Grigu v príprave jeho tím zameral: "So šancami musíme na tejto úrovni zaobchádzať lepšie. Popracujeme na tom."

Slovákom k výhre v treťom súboji skupiny pomohol intenzívny úvod, keď trafili hosťujúcu sieť za prvých 9 minút dvakrát. Aktivitou v tomto súboji vynikal stredopoliar Miroslav Stoch, ktorý si myslí, že hlavnou vzpruhou pre zápas proti Helénom bola práve výhra nad Pobalťanmi. "Veľmi dobre nás to naladí na ťažký súboj. Ja len dúfam, že sa v domácom prostredí budeme vedieť vyrovnať s novým herným štýlom a po utorku nám pribudne na konto čo najviac bodov," povedal legionár z Fenerbahce Istanbul.

"Gréci majú k dispozícii asi kvalitnejších útočníkov ako naši predchádzajúci súperi, ale myslím, že podobne dobre, ako sme zahrali v defenzíve v posledných zápasoch, zahráme aj v utorok," uviedol v rozhovore pre web SFZ brankár Dušan Kuciak.

Aj tréner Grékov si všimol dobrý začiatok ich utorňajšieho súpera proti Lotyšom a preto nabádal jeho tím pred odchodom z vlasti na maximálne sústredenie sa od začiatku. "Musíme sa mať na pozore počas prvej dvadsaťminútovky. Slovensko vždy začína s veľkou intenzitou a nemôžeme padnúť do pasce, v akej sa ocitlo Lotyšsko," poznamenal pre contra.gr Santos.

Gréci "ladili" na Slovákov domácim duelom s Bosnou a Hercegovinou a duel pre nich nepriniesol to, čo si želali - víťazstvo. Obe strany mali veľa šancí a len majstrovstvo brankárov a "dobre postavené" bosnianske žrde majú na svedomí bezgólovú remízu. Santos prišiel v zápase o svojho stopéra zo základnej jedenástky Steliosa Malezasa, čo len rozšírilo vrásky na čele kormidelníka. Grékov totiž už predtým začali sužovať zranenia, pre ktoré sa nepredstavia v plnej sile - v kádri chýbajú Avraam a Kyriakos Papadopoulosovci, Loukas Vyntra či Lazaros Christodoulopoulos.

Duel na Pasienkoch má výkop o 20.30 h., ako hlavný rozhodca ho povedie Škót William Collum, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Martin Cryans a George Drummond. V priamom prenose duel prinesie TV Dajto, očakáva sa, že hľadisko v Bratislave sa naplní najvýraznejšie v doterajšom priebehu bojov o Brazíliu.

Vizitka Grécka, súpera slovenskej reprezentácie o postup na MS 2014:

riadiaci orgán: Grécka futbalová federácia (HFF)
rok vzniku: 1921
vstup do FIFA: 1927
vstup do UEFA: 1954
farba dresov: tmavomodrá, biela
prezident HFF: Giorgos Sarris
tréner: Fernando Santos
národný štadión: Štadión Georgisa Karaiskakisa (kapacita 31.115)
postavenie v rebríčku FIFA: 10. miesto (k 3. októbru 2012)

bilancia SR s Gréckom: 3 1 1 1 4:4



vzájomné zápasy:

prípravný zápas, Bratislava, 20. augusta 2008:

Slovensko - Grécko 0:2 (0:0)
Góly: 62. a 82. Gekas, rozhodoval: Fábián (Maď.), ŽK: Ďurica - Karagounis, 4500 divákov.

zostavy:

SR: Senecký - Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, Čech - Karhan - Sapara (60. Šesták), J. Kozák (66. Mintál), Hamšík (79. Švento) - Vittek, Hološko (54. Šebo)

Grécko: Chalkias - Seitaridis (46. Spyropoulos), Papastathopoulos (46. Kyrgiakos), Dellas, Torosidis - Katsouranis - Salpingidis (73. Lymberopoulos), Basinas (81. Patsatzoglu), Karagounis (68. Vyntra), Amanatidis (46. Gekas) – Charisteas



prípravný zápas, 30. apríla 2003, Žilina:

Slovensko - Grécko 2:2 (1:1)
Góly: 13. a 87. Sz. Németh - 13. Tsartas, 77. Choutos, rozhodoval: Messner (Rak.), 2863 divákov.

zostavy:

SR: König (46. Rzeszoto) - Hanek, M. Petráš, Hlinka, (46. Zabavník), Klimpl (46. Debnár) - Janočko (83. Reiter), Karhan, (71. Mintál), Labant, Michalík (38. Kisel) - Sz. Németh, Benčík (46. Vittek)

Grécko: Nikopolidis - Antzas, Dellas, Fyssas (46. Seitaridis), Giannakopoulos (63. Lakis) - Zagorakis (46. Basinas), Karagounis (66. Georgiadis), Venetidis, Vryzas - Tsartas (46. Kafes), Charisteas (66. Choutos)

prípravný zápas, 15. novembra 2000, Rodos:

Grécko - Slovensko 0:2 (0:1)
Góly: 17. Sz. Németh, 72. P. Németh, rozhodoval: Pedersen (Nór.), 6500 divákov.

zostavy:

Grécko: Eleftheropoulos (59. Katergiannakis) - Amanatidis, Ouzounidis, Goumas (46. Patsatzoglou) - Navrogenedis, Zagorakis (66. Konstantinidis), Basinas (46. Georgiadis), Tsartas (46. Karagounis), Georgatos (6. Venetidis), Lymperopoulos (46. Coutos) - Machlas

Slovensko: König (46. Buček) - Kratochvíl, Varga, Šuchančok, Leitner - Pinte (72. Pecko), Dzúrik (80. Valachovič), Janočko (6. Hornyák), Ujlaky (58. P. Németh) - Sz. Németh (66. Meszároš), Babnič (85. Timko)



nominácia Grécka na zápas kvalifikácie MS 2014 proti Slovensku:

brankári: Orestis Karnezis (Panathinaikos Atény), Panajotis Glikos (PAOK Solún), Kostas Lambrou (Feyenoord Rotterdam)

obrancovia: Nikos Spyropoulos (Panathinaikos Atény), Vasilis Torosidis, Dimitris Siovas, Giannis Maniatis (všetci Olympiakos Pireus), Socrates Papastathopoulos (Werder Brémy), Giorgos Tzavelas (AS Monaco)

stredopoliari: Kostas Katsouranis (bez klubu), Elini Dimoutsos (Atromitos), Alexandros Tziolis (APOEL Nikózia), Sotiris Ninis (FC Parma), Kostas Fortounis (1. FC Kaiserslautern), Giorgos Karagounis (FC Fulham)

útočníci: Stefanos Athanasiadis, Dimitris Salpingidis (obaja PAOK Solún), Kostas Mitroglou (Olympiakos Pireus), Giorgos Samaras (Celtic Glasgow), Fanis Gekas (UD Levante)


kvalifikácia MS 2014, G-skupina:

Bratislava:
Slovensko - Grécko
/rozhodujú: William Collum - Martin Cryans, George Drummond (všetci Škót.)/


ďalšie zápasy G-skupiny:
Riga:
Lotyšsko - Lichtenštajnsko /19.00, István Kovács (Rum.)/

Zenica:
Bosna a Hercegovina - Litva /20.00, Miroslav Zelinka (ČR)/

tabuľka:

1. Bosna a Hercegovina 3 2 1 0 12:2 7
2. SLOVENSKO 3 2 1 0 5:2 7
3. Grécko 3 2 1 0 4:1 7
4. Litva 3 1 1 1 3:3 4
5. Lotyšsko 3 0 0 3 3:8 0
6. Lichtenštajnsko 3 0 0 3 1:12 0