Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

FOTO: Prvými štvrťfinalistami Ligy majstrov sa stali Real a Wolfsburg

Hráč Realu Madrid Cristiano Ronaldo počas odvety osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride. Foto: TASR/AP

Pre Real je Liga majstrov najväčšia priorita, keďže v domácej pohárovej súťaži už neúčinkuje.

Bratislava 8. marca (TASR) - Futbalisti Realu Madrid a VfL Wolfsburg sa stali prvými štvrťfinalistami Ligy majstrov 2015/2016. Hráči Realu si v utorňajšej odvete osemfinále na domácom štadióne Santiago Bernabeu poradili s AS Rím rovnakým výsledkom ako v prvom stretnutí u "vlkov" 2:0 a zaistili si účasť medzi najlepšou osmičkou. O góly sa postarali Cristiano Ronaldo a James Rodriguez.

Pre tridsaťjedenročného Ronalda to bol už 13. presný zásah v prebiehajúcom ročníku prestížnej súťaže a celkovo jubilejný 90. Vo všetkých súťažiach tejto sezóny strelil presne 40 gólov.

Hráči Realu Madrid Cristiano Ronaldo (v strede) a James Rodriguez (vpravo) sa usmievajú po strelení prvého gólu odvety osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP


"Bielemu baletu" bude robiť spoločnosť vo štvrťfinále premiérovo v histórii klubu VfL Wolfsburg. Nemecký tím zdolal doma belgický KAA Gent 1:0 a zveľadil tak náskok z úvodného stretnutia (3:2). O gól sa postaral Andre Schürrle.

Hráč Realu Marcelo (vpravo) a hráč Ríma Ervin Zukanovič (vľavo v hlavičkovom súboji v odvete osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP
Pre Real je LM najväčšia priorita, keďže v domácej pohárovej súťaži už neúčinkuje a v Primera Division stráca na vedúcu Barcelonu 12 bodov. Úvod zápasu patril domácim. Už v 6. min prišlo k spornej situácii, keď sa Real dožadoval pokutového kopu. Tečovaná strela Ronalda zasiahla do ruky Zukanoviča, rozhodca ale nepískal. O dve neskôr prihral Bale do šestnástky Marcelovi, ten však netrafil presne. Po ňom pohrozil z diaľky Kroos a to už musel zasiahnuť Szczesny. "Biely balet" mal v úvode viac z hry, no najväčšia šanca prišla na druhej strane v 14. minúte. Salah poslal krížnu prihrávku na voľného Džeka, ale ten zoči-voči Navasovi nepotvrdil úlohu kanoniera. AS si vypracovalo ďalšiu možnosť v 28. minúte. Salah sa dostal za obranu, no ani on netrafil medzi tri žrde. Utorňajší šláger mal spád aj v ďalších minútach. Po polhodine mal dve dobré šance Ronaldo, no nechal vyniknúť Szczesného. V závere polčasu zaujala strela aktívneho Salaha k ľavej žrdi, Navas si s ňou poradil. V 50. minúte sa opäť predviedol Szczesny, keď vytiahol dva parádne zákroky a zmaril "gólovky" Marcela a J. Rodrigueza. Po následnom brejku netrafil bránku Salah, ktorý tak zahodil ďalšiu tutovku a trest prišiel krátko po hodine hry. Striedajúci Vázquez sa zbavil obrancu, prihral Ronaldovi a ten otvoril skóre. V 68. minúte našiel zase Ronaldo v dobrej pozícii J. Rodrigueza a ten definitívne spečatil postup Realu - 2:0. Nápor domácich pokračoval aj v ďalších minútach, "vlci" z večného mesta sa už nedokázali psychicky vytiahnuť k obratu. V závere ešte mohli skórovať po strele Perottiho, no tú vytiahol Navas na tyčku.

Hráč Realu Marcelo (vpravo) a hráč Ríma Mohamed Salah (vľavo) v súboji o loptu v odvete osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP


Rimania síce vstupovali do osemfinálovej odvety na Santiagu Bernabeu s mankom a do domácich sa pustili nebojácne, ale ich útočná hra nepriniesla želaný efekt. Tréner "vlkov" Luciano Spalletti pred duelom avizoval, že jeho hráči "sa pokúsia o nemožné", a to aj robili. Za 50 minút si vytvorili tri výborné šance, ale dvakrát Mohamed Salah a raz Edin Džeko zlyhali. V druhom polčase tak už prebrali taktovku zápasu "pusinky" a v 64. minúte bol odmenou gól portugalského kanoniera C. Ronalda. Po zásahu, pri ktorom preukázal pohotový inštinkt, sa stal prvým hráčom s 90 gólmi v LM. Výsledkovú bodku za stretnutím dal o 4 minúty neskôr Kolumbijčan James Rodriguez.

Tréner Realu Zinedine Zidane v odvete osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP


Radosť útočníka Realu Jamesa Rodriqueza po strelení druhého gólu v odvete osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP
"Mali sme viacero šancí už v prvom zápase a mali sme ich veľa aj dnes. Ale ak nedáte gól, nemôžete postúpiť ďalej. Niekedy nezáleží ani tak na skúsenostiach, ale musíte byť precíznejší. Je to škoda, s väčšou efektivitou z našej strany by to bol iný príbeh," citovala agentúra DPA kapitána hostí Alessandra Florenziho.

"Biely balet" nielenže postúpil do štvrťfinále, ale konečne na deviaty pokus v dvojzápase vyraďovačky uspel proti niektorému z talianskych klubov. "Bol to náročný zápas, ale dosiahli sme v ňom to, čo sme chceli a nedostali sme gól. Som rád, že sa podarilo skórovať Jamesovi (Rodriguez, pozn.), v poslednom čase sa dobre javil na tréningoch a je veľmi dôležité, keď skóruje taký hráč ako je on," zhodnotil víťazstvo tréner Realu Zinedine Zidane.

Tím z "večného mesta" nedokázal ani raz prekonať Jesusa Navasa, čím sa jeho púť za prestížnou trofejou skončila už pred bránami štvrťfinále. "Musíme zlepšiť našu mentalitu a zakončovanie. Nehrali sme tak, ako väčšinou hráme. Nedá sa povedať, že by sme v oboch zápasoch hrali zle, ale nevyužili sme šance, ktoré sa nám naskytli. Svoje zohrala aj nervozita, preto v takýchto chvíľach si jeden druhému musíme navzájom pomôcť," povedal k sérii s Realom tréner AS Rím.

Hráč Realu Madrid Cristiano Ronaldo strieľa počas odvety osemfinále Ligy majstrov Real Madrid - AS Rím 8. marca 2016 v Madride.
Foto: TASR/AP


CR7 nastúpil vo vyraďovacej fáze LM už na 57. zápas, čím prekonal rekord Xaviho Hernandeza. Potvrdil, že sa mu proti AS strelecky darí a v šiestom vzájomnom súboji im strelil piaty gól. Vo všetkých súťažiach ich má v tejto sezóne na konte už 40. Tridsaťjedenročný portugalský kanonier v tejto sezóne LM dal už trinásty gól a je štyri presné zásahy od vyrovnania vlastného rekordu 17 gólov zo sezóny 2013/2014.

Rimania sa po osemfinálovom vypadnutí musia sústrediť na súboje Serie A, kde ich čaká s prenasledovateľmi náročný boj o miestenku v budúcoročnej edícii LM. Real si na meno súpera v boji o semifinále počká až do 18. marca, keď je vo švajčiarskom Nyone na programe žreb ďalšej fázy prestížnej súťaže.



Wolfsburg zvládol odvetu s Gentom, zahrá si premiérovo štvrťfinále

Futbalista Wolfsburgu Andre Schürrle (vpravo) a brankár Gentu Matz Sels počas odvetného osemfinálového zápasu futbalovej Ligy majstrov VfL Wolfsburg - KAA Gent vo Wolfsburgu 8. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Druhý utorňajší duel sa rozbiehal pomalšie a prvá zaujímavejšia akcia prišla až v 13. minúte. Schürrle našiel v šestnástke Kruseho, no ten nezakončil najlepšie. O päť minút neskôr zmaril Sels tvrdú ranu Guilavoguia z hranice 16-tky. V ďalších minútach sa hostia snažili zmazať jednogólové manko z prvého zápasu. Síce držali loptu na svojich kopačkách, no nedokázali nič prekvapujúce vymyslieť a Wolfsburg ich poľahky držal ďaleko od Casteelsovej bránky. Vpredu to však nešlo ani domáci a tak v prvom polčase videli diváci iba dve strely do priestoru žrdí. Veľké šance prišli až po hodine hry. V 60. minúte našiel Kruse Schürrle, no pri zakončení mu chýbala razancia. V 74. minúte mu to však už vyšlo. Z pravej strany sa predral do 16-tky Draxler, našiel Schürrleho a ten otvoril skóre. Hostia sa už na zvrat nezmohli a tak vo Volkswagen aréne mohla odštartovať oslava premiérového postupu do štvrťfinále.

Futbalista Wolfsburgu Andre Schürrle (v pozadí) a hráč Gentu Rami Gershon (v popredí) počas odvetného osemfinálového zápasu futbalovej Ligy majstrov VfL Wolfsburg - KAA Gent vo Wolfsburgu 8. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Nemecký bundesligista si vytvoril výbornú východiskovú pozíciu už v prvom stretnutí, v ktorom vyhral na pôde súpera 3:2. V odvete dal postupovú bodku v 74. minúte André Schürrle, ktorý sa presadil po vynikajúcom prieniku a prihrávke jeho spoluhráča Juliana Drexlera. "V prvom rade sme sa chceli vyhnúť tomu, aby sme dostali gól. Gent bol v prvom polčase nepríjemný, mal územnú prevahu, ale postupne sme dokázali ustáť ich tlak. Počas celých 90 minút sme dobre bránili, za čo sme v druhom polčase boli odmenení víťazným gólom," prezradil po zápase autor jediného gólu v zápase Schürrle. Wolfsburg si aj vďaka tejto výhre udržal domácu neporaziteľnosť v tohtoročnej edícii najprestížnejšej futbalovej súťaže na svete.

Základná jedenástka KAA Gent pózuje pred začiatkom odvetného osemfinálového zápasu futbalovej Ligy majstrov VfL Wolfsburg - KAA Gent vo Wolfsburgu 8. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Hráči Gentu boli jedným z najväčších prekvapení tejto sezóny v Lige majstrov. Len málokto očakával, že belgický klub úspešne prejde cez skupinovú fázu, no nakoniec minuloročný majster siahal dokonca po šanci na postup do štvrťfinále. "Keby sme sa presadili, tak to mohol byť úplne iný zápas. Som však spokojný s účinkovaním v súťaži, rozlúčili sme sa v pozitívnom duchu. Táto sezóna nám dodáva optimizmus pred ďalšími rokmi," konštatoval po vypadnutí tréner Gentu Hein Vanhaezebrouck.

Tréner Gentu Hein Vanhaezebrouck počas odvetného osemfinálového zápasu futbalovej Ligy majstrov VfL Wolfsburg - KAA Gent vo Wolfsburgu 8. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Tréner "vlkov" Dieter Hecking sa už teší na žrebovanie, v ktorom by si želal atraktívneho súpera. "Samozrejme sme outsideri, ale to nemusí znamenať, že skončíme vo štvrťfinále. Je to pre nás veľký úspech, ale cítim, že máme šancu ísť ešte ďalej. V Lige majstrov sme ešte nepovedali záverečné slovo," dodal kormidelník Wolfsburgu.

odvety osemfinále LM 2015/2016 - sumáre:

Real Madrid - AS Rím 2:0 (0:0)
Góly:
64. Ronaldo, 68. Rodriguez. Rozhodoval: Marciniak (Poľ.), ŽK: Danilo - Zukanovič

zostavy:


Real: Navas – Danilo, Ramos, Pepe, Marcelo - Modrič (75. Jese), Casemiro (84. Kovačič), Kroos - Bale (61. Vázquez), James Rodriguez, C. Ronaldo
AS: Szczesny - Florenzi, Manolas, Zukanovič, Digne - Pjanič (46. Vainqueur), Keita (86. Maicon), Perotti - Salah, Džeko, El Shaarawy (74. Totti)
/prvý zápas: 2:0, postúpil Real/

VfL Wolfsburg - KAA Gent 1:0 (0:0)
Gól:
74. Schürrle. Rozhodoval: Skomina (Slovin.)

zostavy:
VfL: Casteels - Träsch, Knoche, Dante, Rodriguez – Guilavogui, Gustavo – Arnold (83. Vierinha), Draxler (78. Caligiui), Schürrle (89. Schäfer) – Kruse
KAA: Sels - Rafinha (78. Foket), Nielsen, Gershon, Asare - Dejaeghere, Neto, Kums, Matton (68. Seif) - Miličevič, Simon (70. Coulibaly)
/prvý zápas: 3:2, postúpil Wolfsburg/