Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Do reprezentácie sa vracajú skúsení hádzanári

Foto: TASR/Michal Svítok

Nový tréner slovenských hádzanárov Peter Dávidov do prvého výberu nepozval ani jedného debutanta.

Bratislava 28. februára (TASR) - Prvá nominácia nového trénera slovenských hádzanárov Petra Dávida sa nesie v znamení návratov. Do dvadsaťčlenného kádra, ktorý sa zíde 31. marca a následne odscestuje na turnaj Bring Cup v nórskom Bodö (5.-7. apríla), nepozval ani jedného debutanta, ale stavil na viacero skúsených hráčov, ktorí v národnom tíme nejaký čas pauzovali, alebo dokonca nedávno oznámili koniec kariéry.

Vracia sa aj Polakovič

Po vyše piatich rokoch na reprezentačný zraz zamieri Pavol Polakovič, ktorý naposledy obliekol dres s dvojkrížom počas turnaja I. fázy kvalifikácie majstrovstiev Európy 2008. V bieloruskom Breste, kde Polakoviča na záver turnaja odstavili zdravotné problémy, Slováci úspešne nastúpili na cestu až na záverečný turnaj ME do Trondheimu, tréner Zoltán Heister ale po ľavorukom univerzálovi už do konca svojej éry nesiahol.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Keď ma pred pár dňami nový kouč pozval, povedal som mu, že s radosťou. Do národného tímu sa veľmi teším. Dávida síce osobne poznám, viem, že bol výborným hráčom a určite je aj výborným trénerom, veď inak by nebol pri bundesligovom kormidle, no zatiaľ netuším ako jeho príchod poznačí herný prejav slovenského kolektívu," poznamenala pre TASR spojka španielskeho Octavio Pilotes Posada, ktorá sa ešte za pôsobenia Petra "V klube nás v uplynulom období sužovalo dosť veľa zranení a v zápasoch som dokonca okrem pravého krídla a spojky pomerne často zaskakoval aj na strednej spojke. Nesťažujem si, ale je to zvláštny pocit, darmo v 32 rokoch sa učiť na poste streďáka, nie je bežné,"Hatalčíka pri národnom tíme častejšie objavovala na krídelnej pozícii. dodal Polakovič. "V Grosswallstadte sa mi výborne osvedčilo obsadenie jednotlivých postov typologickými protipólmi. Nehovorím, že to musí byť zákon, ale verím, že to bude fungovať aj v slovenskom tíme. Stačí sa pozrieť, akí odlišní sú Šulc a Rábek na ľavej strane a Polakovič bude dobrou alternatívou k Valovi. Videl som ho nedávno v Hlohovci, kde trénoval s domácimi a urobil na mňa veľmi dobrý dojem svojou fyzickou pripravenosťou. Navyše za neho hovorí aj fakt, že to vie potiahnuť aj na krídle," zdôvodnil výber zo španielskej Asobal Dávid.


Návrat Šulca a Tomáša Straňovského
Foto: TASR/AP

Absencia ostrostrelca Františka Šulca, či autora prvého slovenského gólu na vrcholnom podujatí (ME 2006) Tomáša Straňovského v slovenskom drese mala podstatne kratšie trvanie - obaja pauzujú od vlaňajších majstrovstiev sveta vo Švédsku. "Dohodli sme sa s trénerom Dávidom, že pokiaľ sa nebudem cítiť fyzicky príliš preťažený, rád mu pomôžem. Ešte len teraz sme skončili v Lige majstrov a keďže nám z tímu zostalo len torzo, máme toho naozaj dosť," povedal kanonier Picku Szeged, ktorý sa nedeľu stal najlepším strelcom základnej časti LM. "S Dávidom sa poznáme veľmi dobre ešte z čias, keď som pôsobil v Nemecku, často sme sa navštevovali a máme skoro až kamarátsky vzťah. Nebude to mať ľahké. Ťažko povedať, ako sa zmení naša hra po taktickej stránke, keďže bolo takým verejným tajomstvom, že veľa taktiky v našej hre nebolo. Dúfam, že pod jeho vedením sa budeme prezentovať ešte lepšou hrou a dosiahneme ešte lepšie výsledky."


Prídu aj Valo , Fuňák aj Ivanov

Najkratšie trvanie mal predčasný reprezentačný "dôchodok" Daniela Vala. Už počas ME v Belehrade avizoval, že v národnom mužstve končí, po historicky prvom bode Slovenska na kontinentálnom šampionáte už medzi riadkami naznačil, že možno jeho odhodlanie nebude až také skalopevné a nakoniec figuruje hneď v prvej nominácii nového trénera. "Mám z toho veľkú radosť, že sa nám ho podarilo presvedčiť. Nebudeme sa zatiaľ baviť o tom, že ako dlho s ním môžeme počítať, dôležitejšie je, že s nami pôjde do Nórska a že nám môže pomôcť aj proti Bielorusku v play off o MS 2013," skomentoval bleskový návrat Vala Dávid.
Rad navrátilcov dopĺňajú aj krídelník Vlastimil Fuňak, pivot Alexander Ivanov, či po zranení spojka Csaba Szücs.


Chýbať bude Petro

Naopak z tradičných opôr reprezentačného výberu chýba v jeho prvotine pivot Andrej Petro. "Chápem, že som možno mnohých týmto krokom prekvapil. Keďže však v Nemecku mám jeho Rheinland takpovediac pod nosom, tak nepotrebujem zisťovať na zraze, že čo vie Andy Petro. Ja potrebujem vidieť čo vie Mazák a čo vie Ivanov. A verím, že Andrej to vezme ako signál pre vlastné zlepšenie, aby sa opäť do reprezentácie skoro vrátil," prezradil Dávid, ktorý do Bodö zo sebou vezme 16 alebo 17 hráčov. V Nórsku sa Slováci stretnú s domácou reprezentáciou, Slovinskom a Ruskom.



Nominácia Slovenska:

brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), Teodor Paul (Csurgó IKK/Maď.), Miloš Putera (TV 05/07 Hüttenberg/Nem.)

pivoti: Michal Kopčo (Tatran Prešov), Martin Mazák (FTC PLER Budapešť/Maď.), Alexander Ivanov (Balatonfüredi KSE/Maď.), Peter Dudáš (HC Sporta Hlohovec)

krídla: Radoslav Antl (Tatran Prešov), Martin Straňovský (Reale Ademar Leon/Šp.), Tomáš Urban (MKB Veszprém/Maď.), Tomáš Straňovský (Štart Nové Zámky), Vlastimil Fuňak (1. MHK Košice)

spojky: František Šulc (Pick Szeged/Maď.), Oliver Rábek (Štart Nové Zámky), Csaba Szücs (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen/Švajč.), Gabriel Vadkerti (Csurgó IKK/Maď.), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec), Daniel Valo (HSG Wetzlar/Nem.), Pavol Polakovič (Octavio Pilotes Posada/Šp.)