Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Velez-Zuzulovej vyšiel vstup do slalomovej sezóny Svetového pohára

Slovenská slalomárka Veronika Velez Zuzulová na trati prvého kola slalomu Svetového pohára v americkom Aspene 28. novembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

V sobotňajších pretekoch v americkom Aspene zašla v 1. kole druhý čas, ktorý bol osobitnou kategóriou za vedúcou domácou superfavoritkou Mikaelou Shiffrinovou.

Aspen 28. novembra (TASR) - Slovenskej lyžiarke Veronike Velez-Zuzulovej vynikajúco vyšiel vstup do slalomovej sezóny Svetového pohára. V sobotňajších pretekoch v americkom Aspene zašla v 1. kole druhý čas, ktorý bol osobitnou kategóriou za vedúcou domácou superfavoritkou Mikaelou Shiffrinovou. Do druhého kola postúpila aj Petra Vlhová z 21. miesta.

Americká slalomárska superstar nadelila Zuzulovej takmer bezchybnou jazdou 1,38 s, teda manko, aké by v inej súťaži nestačilo ani na prvú desiatku. Lenže Shiffrinovej jazda ako z iného sveta v sobotňajších podmienkach i predsúťažných okolnostiach nebola pre ostatné pretekárky kritériom. Slovenka sa so štvorkou vydala na trať hustých bránok tesne po ich suverénnej šampiónke a nechala za sebou Švédku Fridu Hansdotterovú ako tretiu v poradí 1. kola až 44 stotín. Češka Šárka Strachová, ktorá v Aspene slávila svoje dve jediné víťazstvá v pretekoch SP, stratila na vedúcu lyžiarku viac ako dve sekundy. Z elitnej pätnástky štartujúcich väčšina zaostala viac ako tri sekundy, resp. vypadla. Pohroma postihla najmä tri Rakúšanky, z ktorých ani jedna svoju jazdu nedokončila. Zhodou okolností, predstavitelia alpskej veľmoci číslo jeden v priebehu týždňa kriticky poukázali na to, že Američania opäť neprekročili svoj tieň a na súťažnom kopci pustili trénovať len domáce pretekárky a tie boli na ňom takmer dva týždne.

Po prvej pätnástke pokračovali série veľkých odstupov a výpadkov, čo neveštilo nič dobré pre Petru Vlhovú, čakajúcu na štarte s číslom 46. Podmienky na kopci sa zhoršovali, čo so sofistikovaným kurzom trate komplikovalo situáciou menej zdatným a menej skúseným slalomárkam. Iba 20-ročná Slovenka sa však s nástrahami vyrovnala statočne a dosiahla 21. čas so stratou 4,21 s a žiadna iná súperka v do záveru 69-členného poľa ju už nepredstihla.

Slalom sa uviedol prvýkrát v novom šate, keď tréner Shiffrinovej ako architekt 1. kola dostal za úlohu postaviť kurz bez tzv. vonkajších alebo "mŕtvych" bránok, ktoré boli doteraz dvojičkami tyčiek atakovaných pretekárkami. Navyše na pohľad pomerne prehľadný profil kopca obsahoval niekoľko zradných úsekov na čele so silne "zatvorenou" bránkou v zlome pred druhým medzičasom. Tam zaváhali všetky popredné pretekárky okrem Shiffrinovej, ktorá na prvom medzičase nebola najrýchlejšia, ale na druhom získala rozhodujúci náskok. Velez-Zuzulová naopak na prvom merní viedla a v dravej a agresívnej jazde priamej línii bránok sa na zlome dostala v oblúku príliš hlboko a hoci to dokázala excelentne skorigovať, na tom mieste prišla o šancu tesnejšie atakovať čas Američanky.