Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Putin pokrstil nový štadión Spartaka Moskva, ktorý bude hostiť MS 2018

Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy nového štadióna Spartaka Moskva v stredu 27. augusta 2014. FOTO TASR/AP

Podľa agentúry Reuters stavali štadión sedem rokov a výstavba stála približne 315 miliónov eur.

Moskva 28. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pokrstil nový štadión Spartaka Moskva, ktorý bude jedným z dejísk futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018. Otkrytie Arénu oficiálne otvoria v piatok 5. septembra, keď privíta priateľský zápas medzi Spartakom a srbským klubom Crvena zvezda Belehrad.

Aréna s kapacitou 45-tisíc divákov na severozápade Moskvy je jediným z dvanástich plánovaných štadiónov pre MS 2018, ktorého výstavba bola financovaná zo súkromných zdrojov. Ruské médiá citujú Putina, podľa ktorého sa na nový moderný štadión "dobre pozerá" a "je hodný, aby v ňom sídlil jeden z najpopulárnejších ruských klubov". Spartak je deväťnásobný ruský šampión, okrem toho získal aj dvanásť majstrovských titulov v sovietskej ére.

Podľa agentúry Reuters stavali štadión sedem rokov a výstavba stála 15 biliónov rubľov (približne 315 miliónov eur). Aréna bude okrem MS hostiť aj Pohár konfederácií FIFA, ktorý sa tradične koná rok pred futbalovým "mundialom".

Putina počas návštevy sprevádzal ruský minister športu Vitalij Mutko, starosta Moskvy Sergej Sobjanin a majiteľ Spartaka Leonid Fedun. V rámci krstu novej arény sa stretol s legendami Spartaka a hráčmi mládežníckych tímov. Pri odchode podpísal ruský prezident loptu, ktorá bude súčasťou expozície v novovytvorenom klubovom múzeu.

Putin počas návštevy štadióna hovoril aj o novom pripravovanom zákone, ktorý obmedzí počet cudzincov v ruských futbalových či hokejových kluboch. "Rusi musia hrať vo svojich tímoch vedúce úlohy," zdôraznil.