Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Radwanskej splnený sen, je vo finále ženskej dvojhry vo Wimbledone

Agnieszka Radwanska Foto: TASR/AP

Poľská tenistka Agnieszka Radwanska v semifinále na tráve All England Clubu porazila Nemku Angelique Kerberovú v dvoch setoch 6:3, 6:4, čím dosiahla najväčší kariérny úspech.

Wimbledon 5. júla (TASR) - Poľská tenistka Agnieszka Radwanska sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

V semifinále si na tráve All England Clubu ako nasadená trojka poradila s osmičkou "pavúka" Nemkou Angelique Kerberovou za 69 minút v dvoch setoch 6:3, 6:4 a dosiahla životný úspech. V prvom grandslamovom finále v kariére nastúpi v sobotu proti víťazke súboja medzi Bieloruskou Victoriou Azarenkovou a Američankou Serenou Williamsovou.

Radwanská má stále šancu stať sa po Wimbledone novou svetovou jednotkou a vystriedať na čele rebríčka WTA víťazku Roland Garros Rusku Mariu Šarapovovú. Musí však získať cennú trofej a dúfať, že Azarenková nepostúpi cez Serenu Williamsovú do finále. Kerberová neuspela ani v druhom semifinále na podujatí veľkej štvorky, vlani na US Open prehrala s neskoršou šampiónkou Austrálčankou Samanthou Stosurovou.

Úvod semifinále vyšiel lepšie Kerberovej, ktorá v treťom geme prelomila podanie Radwanskej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:1. Poľka však v ďalších minútach získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jej korisťou. O osude druhého dejstva rozhodol piaty gem, v ktorom Radwanska zobrala Kerberovej servis. Za stavu 5:4 premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal. Poľka urobila oveľa menej nevynútených chýb ako Kerberová a na rozdiel od súperky premenila všetky brejkbaly.

Radwanská po postupe do finále žiarila spokojnosťou. "Splnil sa mi veľký sen. Od detstva som snívala o tom, že raz budem bojovať o wimbledonský titul. Tenis hrám už takmer 18 rokov a dnes som dosiahla najväčší úspech. Na začiatku zápasu sme boli obe nervózne. Po úvodných gemoch sa mi však prestala triasť ruka a na každú výmenu som sa dokázala maximálne skoncentrovať. Nebolo to ľahké nastúpiť proti Kerberovej, lebo s Angelique sme veľmi dobré kamarátky, na kurte však ide priateľstvo bokom. Vo Wimbledone som prežila najlepšie dva týždne v kariére," povedala pre akreditované médiá Radwanská, ktorá je prvou poľskou grandslamovou finalistkou od roku 1939, keď Jadwiga Jedrzejowská hrala o titul na Roland Garros.

dvojhra - semifinále:
Agnieszka Radwanská (3-Poľ.) - Angelique Kerberová (8-Nem.) 6:3, 6:4