Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Kreider zariadil postup NY Rangers do finále Východnej konferencie NHL

New York Rangers oslavuje víťazstvo nad Carolinou Hurricanes v šiestom zápase druhého kola play-off hokejového Stanleyho pohára 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

Hurricanes viedli v stretnutí 2:0 aj 3:1, keď sa postupne presadili Martin Nečas, Seth Jarvis a Sebastian Aho.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 17. mája (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers sa prebojovali do finále Východnej konferencie zámorskej NHL. V šiestom stretnutí 2. kola play off zvíťazili na ľade Caroliny Hurricanes 5:3 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Rangers čaká v konferenčnom finále lepší z dvojice Florida - Boston (Panthers vedú 3:2 na zápasy). Vancouver zdolal Edmonton 3:2 a v semifinále Západnej konferencie vedie 3:2.

Hurricanes viedli v stretnutí 2:0 aj 3:1, keď sa postupne presadili Martin Nečas, Seth Jarvis a Sebastian Aho. Hrdinom duelu bol však hosťujúci kapitán Chris Kreider, ktorý zaznamenal v tretej tretine čistý hetrik a víťaz Prezidentskej trofeje tak využil tretiu príležitosť na spečatenie postupu. Barclay Goodrow ešte 49 sekúnd pre sirénou upravil výsledok strelou do prázdnej brány. "Hovoríme o tom, že sme húževnatý a odolný tím a myslím si, že sme to dnes večer ukázali," uviedol pre oficiálny web profiligy autor hetriku Kreider, ktorého výkon vyzdvihol jeho spoluhráč z elitného útoku Mika Zibanejad: "Naozaj ho nevidíte stresovať sa. Je pre našu formáciu skvelý, vždy zachová pokoj, pokračuje v práci a nakoniec to príde. Som za neho veľmi rád, že sa mu podarilo podať takýto výkon. Zároveň som veľmi vďačný, že ten výkon prišiel v správny čas."

Carolina stroskotala pred bránami konferenčného finále tretíkrát z uplynulých štyroch sezón. "Toto predstavuje ťažký spôsob, akým ukončiť naozaj dobrý ročník. Chlapci pracovali tvrdo celý rok, ale pamätať si budete toto. A to je tá náročná časť," povedal Rod Brind'Amour, kouč Hurricanes. Rangers sa dostali do finále Východnej konferencie druhýkrát v priebehu troch ročníkov.

Canucks sú blízko k postupu do konferenčného finále. O triumfe v šiestom zápase nad Oilers rozhodol 33 sekúnd pred koncom tretej časti J.T. Miller. Puk sa odrazil k americkému útočníkovi od žrde, do ktorej puk smeroval od korčule Eliasa Petterssona. Edmonton pritom dvakrát v stretnutí viedol, skórovali Evander Kane a Mattias Janmark. Domáci však odpovedali zásluhou Carsona Soucy, ktorý pre dištanc nemohol nastúpiť vo štvrtom stretnutí a Phila Di Giuseppeho. "Skoro každý jeden hráč zo seba vydal všetko, čo v sebe mal. Myslím si, že chlapci boli ohromní. Boli sme húževnatí a myslím si, že to bol jeden z našich najlepších zápasov v tejto play off," vyjadril sa Rick Tocchet, tréner Vancouveru.

Bodovú sériu v play off už na 10 zápasov od začiatku vyraďovačky natiahol nemecký útočník Leon Draisaitl. Center druhej formácie Oilers s 98 kariérovými bodmi v play off predstihol Esu Tikkanena na šiestom mieste v histórii organizácie Edmontonu. "Na ľade sme urobili niekoľko dobrých vecí, ale neboli sme dostatočne dobrí. Nevytvorili sme si toho toľko, koľko zvyčajne počas presiloviek," poznamenal útočník "olejárov" Zach Hyman. Šiesty duel je na programe v noci na nedeľu (2.00 SELČ) na ľade Edmontonu.



NHL - 2. kolo play off

semifinále Východnej konferencie - 6. zápas:

Carolina Hurricanes - New York Rangers 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)

Góly:
19. Nečas (Martinook, Orlov), 25. Jarvis (Aho, Svečnikov), 30. Aho (Svečnikov, Slavin) - 26. Trocheck (Panarin), 47. Kreider (Zibanejad, Roslovic), 52. Kreider (Panarin, Trocheck), 56. Kreider (Lindgren, Roslovic), 60. Goodrow (Miller). Brankári: Andersen - Šesťorkin, strely na bránku: 36:24

/konečný stav série: 2:4, New York Rangers postúpil/



semifinále Západnej konferencie - 5. zápas:

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Góly:
18. Soucy, 26. Di Giuseppe, 60. J.T. Miller (Lindholm, Pettersson) - 5. Kane (Draisaitl, Desharnais), 18. Janmark (Brown, Kulak). Brankári: Šilovs - Pickard, strely na bránku: 35:23

/stav série: 3:2/