Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Real a Atletico majú zákaz prestupov na dve najbližšie obdobia

Na snímke novozvolený tréner Realu Madrid Zinedine Zidane (vpravo) sleduje svojich zverencov počas svojho prvého tréningu 5. januára 2016 v Madride. Foto: TASR/AP

V roku 2014 dostala rovnaký trest od FIFA aj FC Barcelona.

Madrid 14. januára (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala madridské veľkokluby Real aj Atletico zákazom registrovania nových hráčov počas najbližších dvoch prestupových období. Oba porušili pravidlá v súvislosti s medzinárodnými transfermi futbalistov do 18 rokov. Informovali agentúry Reuters a AP.

Atletico navyše musí zaplatiť mastnú pokutu 900.000 švajčiarskych frankov, Real "len" 360.000. "Dva kluby porušili viaceré ustanovenia týkajúce sa medzinárodných prestupov a prvej registrácie neplnoletých hráčov ako aj ďalšie príslušné pravidlá. Zákaz činnosti na prestupovom trhu sa vzťahuje na dve najbližšie prestupové obdobia," píše sa v oficiálnom vyhlásení FIFA.

Do konca zimy ešte obaja madridskí giganti môžu dokončiť svoje transfery, no v lete tohto roka ako aj v januári toho budúceho nesmú byť na trhu aktívni.

FIFA v stanovisku uviedla, že vyšetrovala všetky pohyby v hráčskom kádri Realu Madrid od roku 2005 až do roku 2014, v prípade Atletica v období 2007 až 2014. "FIFA intenzívne pracuje na ochrane práv hráčov do 18 rokov, či už ide o mužov, ženy, amatérov alebo profesionálov," píše sa vo vyhlásení.

Vedenia Atletica aj Realu vo štvrtok večer oznámili, že sa voči verdiktu odvolajú. "Nesúhlasíme s týmito sankciami a preštudujeme si všetky relevantné dokumenty so zámerom odvolať sa," uvádza sa v stanovisku Atletica. "Odvoláme sa proti týmto sankciám na všetkých úrovniach športovej jurisdikcie, pretože ich považujeme za absolútne nespravodlivé," píše sa v stanovisku Realu.

Televízna stanica Espanola informovala, že prestupové sankcie môžu čoskoro postihnúť aj ďalšie dva kluby z Primera division Valenciu a Villarreal.

V roku 2014 dostala rovnaký trest od FIFA aj FC Barcelona. Katalánci sa voči verdiktu odvolali, no neuspeli na FIFA ani na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Dvaja hráči, ktorí prišli do klubu vlani v lete, Aleix Vidal a Arda Turan tak museli čakať na prvý štart za Barcu šesť mesiacov.