Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Do novej sezóny La Ligy Real a Barcelona s ambíciou zosadiť Atletico

Brazílsky útočník Barcelony Neymar Foto: TASR/AP

Atletico v minulej sezóne ukončilo nadvládu Realu a Barcelony, ktoré dominovali domácej scéne od roku 2005.

Madrid 22. augusta (TASR) - V letnom prestupovom termíne spravili Real Madrid a FC Barcelona všetko pre to, aby v novej sezóne španielskej futbalovej Primera Division bol boj o titul opäť ich záležitosťou. Primát obhajuje Atletico Madrid, ktoré vstúpi do ligových bojov pondelňajším zápasom na pôde Raya Vallecano.

Atletico v minulej sezóne ukončilo nadvládu Realu a Barcelony, ktoré dominovali domácej scéne od roku 2005. V lete však prišlo o kanoniera Diega Costu, ktorý prestúpil do Chelsea Londýn. O góly by sa mal starať chorvátsky útočník Mario Mandžukič, ktorý prišiel z Bayernu Mníchov. Letná príprava ukazuje, že sila Atletica po zisku titulu a finálovej účasti v Lige majstrov neutrpela, keď v siedmich dueloch inkasovali zverenci Diega Simeoneho jediný gól.

V prvom zápase o španielsky Superpohár remizovalo s mestským rivalom Realom 1:1, odveta na Štadióne Vicenteho Calderona bola na programe v piatok večer. "Nevieme sa dočkať začiatku novej sezóny. Vieme, že fanúšikovia od nás veľa očakávajú. Je ťažké teraz predpovedať, či máme lepší alebo horší tím ako v minulej sezóne. Mužstvo je oddýchnuté, sebavedomé a pripravené bojovať o úspechy na každom fronte," povedal stredopoliar Atletica Gabi.

Real Madrid ulovil v lete dve veľké ryby - kolumbijského ofenzívneho stredopoliara Jamesa Rodrigueza z AS Monaco a čerstvého držiteľa titulu majstrov sveta Toniho Kroosa z Bayernu Mníchov. Najväčší konkurent "bieleho baletu" FC Barcelona tiež nezaháľal, keď vystužil útok kontroverzným Uruguajčanom Luisom Suarezom. Ten absolvoval v pondelok dlhoočakávaný debut v katalánskom tíme v súboji o trofej Joana Gampera, v ktorom "Barca" deklasovala mexický Leon 6:0 a Suarez sa objavil na trávniku v záverečnej štvrťhodine. Hviezdou zápasu bol brazílsky kanonier Neymar, po zranení z MS sa prezentoval dvoma gólmi.

V Barcelone sa pred sezónou udiala aj zmena na poste trénera, keď Gerarda Martina nahradil bývalý hráč "Barcy" Luis Enrique. Zmenou prešla aj obrana, ktorú vystužili Jeremy Mathieu a Thomas Vermaelen. "Verím, že sme dobre pripravení. Dôležitý bude vstup do sezóny, aby hráči získali hernú pohodu. Odborníci naše mužstvo spolu s Realom Madrid pasujú do role favorita, no nesmieme podceniť ani našich súperov. Minulá sezóna výborne vyšla Atleticu, tento rok môže miešať karty v popredí aj niekto iný. Musíme sa vždy sústrediť na najbližší zápas," povedal Enrique.

Suareza kúpila Barcelona za vyše 80 miliónov eur z FC Liverpool. Športový arbitrážny súd (CAS) mu minulý štvrtok potvrdil štvormesačný trest za uhryznutie do ramena talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho počas MS v Brazílii. Súd mu aspoň umožnil trénovať s Barcelonou a môže nastupovať aj v prípravných dueloch. Súťažný trest mu platí do 25. októbra.

Program 1. kola Primera division:

sobota 23. augusta:

19.00 Malaga - Athletic Bilbao
21.00 Granada - Deportivo La Coruňa
21.00 FC Sevilla - Valencia CF
23.00 Almeria - Espanyol Barcelona

nedeľa 24. augusta:

19.00 Eibar - Real Sociedad
21.00 FC Barcelona - Elche
21.00 Celta Vigo - Getafe
23.00 Levante - Villarreal

pondelok 25. augusta:

20.00 Real Madrid - Cordoba
22.00 Rayo Vallecano - Atletico Madrid