Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Real Madrid povedie Zidane: Dám do toho srdce aj dušu

Zinedine Zidane Foto: TASR/AP

Bývalý kormidelník Liverpoolu, Chelsea, Interu Miláno a SSC Neapol vydržal na lavičke kráľovského klubu len šesť mesiacov, keď v júni nahradil Taliana Carla Ancelottiho.

Madrid 4. januára (TASR) - Španielsky futbalový klub Real Madrid vyhodil trénera Rafaela Beniteza. Skúsený kouč nenaplnil ambície vedenia "bieleho baletu" a prezident Florentino Perez na pondelňajšej tlačovej konferencii potvrdil jeho koniec. Zároveň oznámil, že novým šéfom lavičky sa stal Zinedine Zidane. Informáciu priniesli svetové agentúry Reuters a AP.

Bývalý kormidelník Liverpoolu, Chelsea, Interu Miláno a SSC Neapol vydržal na lavičke kráľovského klubu len šesť mesiacov, keď v júni nahradil Taliana Carla Ancelottiho. O jeho odvolaní sa v médiách hovorilo už dlhšie, osudnou sa mu stala nedeľňajšia remíza 2:2 vo Valencii. Real nevyužil zaváhanie rivala FC Barcelona, ktorá predtým stratila body po bezgólovej remíze v mestskom derby na ihrisku Espanyolu.

Španielsky gigant je po 18 kolách Primera Division priebežne na treťom mieste so štvorbodovou stratou na vedúce Atletico Madrid a s dvojbodovým mankom na Barcelonu, ktorá však má zápas k dobru. "Biely balet" utrpel zatiaľ tri prehry vrátane debaklu 0:4 v domácom El Clasicu s Barcelonou. Na víťaznú cestu ho má opäť nasmerovať klubová ikona. "Hlavným trénerom bude Zinedine Zidane. Je to bezpochyby jedna z najväčších postáv v histórii futbalu. Real Madrid pozná lepšie ako ktokoľvek iný. Pozná hráčov, vie ako na nich. Slovo nemožné nepozná, preto sme si ho vybrali," dodal Perez.

Zidane sa na novú výzvu teší: "Je to pre mňa veľmi dôležitý deň. Popravde, som ešte viac nadšený v porovnaní s tým, keď som tu pred niekoľkými rokmi stál ako nový hráč Realu Madrid. Do svojej práce vložím srdce aj dušu. Aj preto verím, že všetko pôjde dobre."

Päťdesiatpäťročný Benitez podpísal v lete s vedením španielskeho vicemajstra trojročný kontrakt a obe strany si sľubovali, že skúsený odborník vráti Real na výslnie a dostane ho pred rivala z Barcelony v La Lige, ako aj v pohárovej Európe. Benitez sa v Madride narodil a za Real na poste obrancu začal svoju hráčsku kariéru v mládežníckych kategóriách. Viac sa však preslávil v trénerskej funkcii. Valenciu doviedol v rokoch 2002 a 2004 k titulom v Primere Division a v roku 2005 vyhral s Liverpoolom Ligu majstrov. Pred dvoma rokmi doviedol londýnsku Chelseu k prvenstvu v Európskej lige. Bol ôsmym trénerom Realu za uplynulých desať rokov.

Štyridsaťtriročný Zidane viedol v tejto sezóne rezervný tím Realu, ale na lavičke "áčka" už pôsobil v minulej sezóne, keď bol Ancelottiho asistentom. Bývalý vynikajúci 108-násobný francúzsky reprezentant je ikonou madridského klubu, kam prestúpil v lete 2001 z Juventusu Turín za vtedy rekordnú sumu 76 miliónov eur. Víťaz ankety FIFA o najlepšieho futbalistu 20. storočia, ktorý hral vo Francúzsku za Cannes a Bordeaux, odohral v drese "bieleho baletu" päť sezón a v 155 zápasoch strelil 37 gólov. Kariéru ukončil po finálovom zápase majstrovstiev sveta 2006, na ktorých dostal červenú kartu po známom hlavičkovom útoku na Taliana Marka Materazziho.