Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ani Maradona Neapolu nepomohol, zdolal ho Real. Hamšík prihral na gól

Slovenský kapitán SSC Neapol Marek Hamšík (vľavo) a hráč Realu Casemiro v súboji o loptu v prvom osemfinálovom zápase Ligy majstrov Real Madrid - SSC Neapol v Madride 15. februára 2017. Foto: TASR/AP

Zaskočený Neapol sa nedokázal brániť čoraz častejším ofenzívnym výpadom v podaní Madridčanov. V druhom stretnutí mníchovský Bayern triumfoval nad Arsenalom Londýn presvedčivo 5:1.

Bratislava 15. februára (TASR) - Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v stredajšom osemfinále Ligy majstrov 2016/2017 nad SSC Neapol 3:1. Obhajca trofeje rozhodol o triumfe dvoma gólmi krátko po zmene strán. Slovenský reprezentant Marek Hamšík hral za hostí do 83. minúty a po jeho prihrávke v úvode duelu strelil Lorenzo Insigne jediný presný zásah SSC. V druhom stretnutí mníchovský Bayern triumfoval nad Arsenalom Londýn presvedčivo 5:1. Odvety sú na programe v Neapole, resp. Londýne o tri týždne.

V Madride sa hral od úvodu ofenzívny futbal s množstvom šancí. Tú prvú mal už po 22 sekundách Benzema, ktorého strelu reflexívne vyrazil Reina. Do vedenia však išli prekvapujúco hostia. Insigne v 8. minúte využil zlé postavenie brankára Navasa a po presnej prihrávke, ktorú mu adresoval Hamšík, strelil z viac ako 30 metrov úvodný gól. Domácim trvalo niekoľko minút, aby sa z úvodného šoku otriasli. Potom zatlačili súpera pred jeho šestnástku a ich tlak zúročil Benzema. Presným centrom ho našiel Carvajal a francúzsky útočník pohotovo hlavou vyrovnal - 1:1. Po polhodine hry mohol poslať Real do vedenia Ronaldo, ale tiesnený Ghoulamom v dobrej pozícii prestrelil. Krátko pred polčasovou prestávkou Real pohroziť opäť, Ronaldo ideálne našiel Benzemu, jeho pokus však tesne minul bránu SSC.

Domáci nechali zabudnúť na nevydarený úvod zápasu a o výsledku rozhodli za desať minút druhého polčasu. Najskôr sa krátko po zmene strán presadil Kroos, ktorý využil ďalšiu presnú prihrávku od aktivitou hýriaceho Ronalda a poslal Real do vedenia. Zaskočený Neapol sa nedokázal brániť čoraz častejším ofenzívnym výpadom v podaní Madridčanov a v 54. minúte inkasoval opäť. K odrazenej lopte sa za šestnátskou dostal Casemiro a volejom obstrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 3:1. Real mohol pridať aj ďalšie góly, ale Rodrigueza vychytal Reina a strela Modriča išla mimo bránu.

Stretnutie bohaté na góly s podobným scenárom sa hralo aj v Mníchove. Skóre otvoril exportnou strelou spoza hranice pokutového územia domáci Robben, ktorý predtým efektne obišiel Coquelina. Londýnčanom sa podarilo vyrovnať v 30. minúte po pokutovom kope, keď Sanchez prekonal Neuera až z druhej dorážky. Podobne ako v Madride rozhodol favorit o výhre v úvode druhého polčasu. V 53. minúte Lahm presným centrom našiel Lewandowského, ten preskočil Mustafiho a poslal Bayern do vedenia. Bavori v týchto fázach stretnutia dominovali a defenzívne nedôsledného súpera potrestali v krátkom časovom úseku ešte dvakrát. Najskôr Lewandowski efektne pätičkou vysunul Alcantaru a ten nemal problém obstreliť Ospinu - 3:1. Na rozdiel troch gólov upravil po hodine hry svojím druhým presným zásahom v stretnutí Alcantara, ktorý po rohovom kope využil zmätky v obrane Arsenalu. Mizériu pre hostí zavŕšil v 88. minúte striedajúci Müller, ktorý profitoval z chyby Oxladea-Chamberlaina a uzavrel skóre na konečných 5:1.

Hamšík po prehre Neapola: Dôležité je, že sme v Madride skórovali



Pred zápasom zavítal do neapolskej šatne legendárny Diego Maradona, ktorý povzbudil hráčov SSC. "V prvých sekundách stretnutia skvelo zasiahol Pepe Reina a onedlho sme sa ujali vedenia. Mali sme parádny vstup do stretnutia. Škoda, že sme o desať minút inkasovali," povedal pre svoju oficiálnu webovú stránku Hamšík, ktorý hral do 83. minúty. Po zmene strán strelil Real v priebehu piatich minút dva góly. Obom predchádzali hrubé individuálne chyby senegalského stopéra Kalidoua Koulibalyho - najslabšieho článku hostí.

"Samozrejme, odohrali sme už aj lepšie zápasy. Striedali sme lepšie momenty s horšími. Nemôžeme však zabudnúť, že sme hrali proti jednému z najlepších tímov sveta. Sme smutní po prehre, no nevzdávame sa. Je veľmi dôležité, že sme v Madride skórovali," dodal Hamšík, ktorý pred odvetným súbojom nehádže flintu do žita. "V odvete je všetko možné. Za chrbtom budeme mať našich skvelých fanúšikov, ktorí na San Paule určite utvoria elektrizujúcu atmosféru. Nemáme čo stratiť, dáme do toho všetko," zdôraznil kapitán SSC.



O vyrovnávajúci gól Realu sa postaral francúzsky útočník Karim Benzema, pre ktorého to bol 51. zásah v Lige majstrov, čím prekonal zápis svojho krajana Thierryho Henryho. "Bol to veľkolepý večer. Všetci sme odohrali veľmi dobrý zápas, aj ja osobne som veľmi spokojný so svojím výkonom. Cítil som sa na ihrisku super a veľmi sa mi páčili reakcie fanúšikov, ktorí ma počas celého zápasu povzbudzovali. Často čelím kritike, no tvrdo na sebe pracujem. Niekedy strieľate góly ako na bežiacom páse a niekedy vám to nie a nie padnúť, aj taký býva futbal," povedal Benzema pre akreditované médiá.

Už po 20 sekundách mohol otvoriť skóre. Po skvelom vysunutí od Cristiana Ronalda však trafil iba do Reinu. "Karim ukázal, že má charakter. V uplynulých týždňoch prežíval neľahké obdobie, proti Neapolu však umlčal všetkých neprajníkov najlepším možným spôsobom. Ukončil gólové suchoty a prezentoval sa veľmi dobrým výkonom," pochválil Benzemu tréner Realu Zinedine Zidane, ktorého mrzel rýchly inkasovaný gól. "V úvode zápasu sme nepremenili tutovku a od ôsmej minúty sme museli doťahovať jednogólové manko. Našťastie sme však rýchlo vyrovnali a po zmene strán sme vyjadrili našu prevahu ďalšími dvoma gólmi. Odveta bude veľmi náročná, postupové šance odhadujem na 50:50," dodal francúzsky kouč.

Liga majstrov - 1. zápasy osemfinále



Real Madrid - SSC Neapol 3:1 (1:1)
Góly: 19. Benzema, 49. Kroos, 54. Casemiro - 8. Insigne. Rozhodca: Skomina (Slovin.), ŽK: Ramos, Modrič - Zielinski, Mertens.

zostavy:
Real: Navas - Carvajal, Ramos (71. Pepe), Varane, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Rodriguez (76. Lucas), Benzema (81. Morata), Ronaldo
Neapol: Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Zielinski (75. Allan), Diawara, Hamšík (83. Milik) - Callejon, Mertens, Insigne

Bayern Mníchov - Arsenal Londýn 5:1 (1:1)
Góly: 11. Robben, 53. Lewandowski, 56. a 63. Alcantara, 88. Müller - 30. Sanchez. Rozhodca: Mažič (Srb.), ŽK: Hummels, Lahm - Mustafi, Sanchez, Xhaka.

zostavy:
Bayern: Neuer - Lahm, Martinez, Hummels, Alaba - Alonso, Vidal - Robben (88. Rafinha), Alcantara, Costa (84. Kimmich) - Lewandowski (86. Müller)
Arsenal: Ospina - Bellerin, Mustafi, Koscielny (49. Gabriel), Gibbs - Coquelin (77. Giroud), Xhaka - Iwobi (66. Walcott), Özil, Oxlade-Chamberlain - Sanchez