Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Hokejista René Vydarený po 100. raz reprezentoval, už v to ani nedúfal

René Vydarený nastúpil dnes proti USA na svoj 100. zápas v národnom tíme Slovenska v prvom hokejovom zápase Nemeckého pohára USA - Slovensko 8. novembra 2013 v Mníchove. Foto: TASR/Martin Baumann

Otočiť výsledok z 0:3 na 4:3, to sa nestáva každý deň. Okrúhly štart v najcennejšom drese nemohol mať pre odchovanca bratislavského Slovana sladkastejšiu príchuť.

Mníchov 9. novembra (TASR) - Jubilejný stý zápas v národnom drese odohral v piatok slovenský hokejový obranca René Vydarený.

Tridsaťdvaročný reprezentant bude mať naň príjemné spomienky, keďže jeho tím v úvodnom vystúpení na Nemeckom pohári zdolal v Mníchove Američanov 4:3 po samostatných nájazdoch, hoci prehrával už 0:3.

Vydarený prispel k obratu prihrávkou na druhý gól Michala Sersena, ktorý v 54. minúte znížil na 2:3. "Vyzeralo to najprv hrozne, teraz je to už veselšie," usmieval sa po víťaznom súboji legionár z Hradca Králové. "Američania nás zaskočili tým, akí boli trpezliví, ako si to hádzali a ako nás rozoberali. Bolo vidno, že sú plní sebavedomia a že sú na tom technicky lepšie ako my. Po prvej tretine sme niečo v našej hre zmenili a zápas už potom vyzeral inak. Dôležitý bol náš gól v závere druhej tretiny."

Pod zlý úvod sa podľa neho podpísala najmä nezohratosť mužstva. "Nám vždy dlhšie trvá, kým sa rozohráme. V reprezentácii sa stretnú hráči z rozličných klubov a pred turnajom absolvujeme spoločne len pár tréningov. Tie nestačia na to, aby sa vytvorila v tíme 'chémia'," pokračoval Vydarený. Veľa síl zobrali slovenským hokejistom početné oslabenia, naopak, mužstvu sa darilo vo využívaní presiloviek, v ktorých dali dva góly. "Pritom sme ich ani veľmi nenacvičovali. Na tréningoch sme sa im venovali dokopy desať minút," podotkol.

René Vydarený v prvom hokejovom zápase Nemeckého pohára USA - Slovensko 8. novembra 2013 v Mníchove.
Foto: Martin Baumann


Otočiť výsledok z 0:3 na 4:3, to sa nestáva každý deň. Okrúhly štart v najcennejšom drese nemohol mať pre odchovanca bratislavského Slovana sladkastejšiu príchuť. "Sto zápasov, to je už doba...," spomínal Vydarený, ktorý vo štvrtok oslavoval meniny. "Na prvý zápas v reprezentácii si dobre pamätám, bolo to v apríli 2005, prehrali sme vtedy vo Švédsku s domácimi 2:5. Hral som v obrane s 'Citrónom' (Richardom Lintnerom, pozn. red.), ktorý vtedy aj skóroval. Krásne spomienky mám aj rok 2012, celá sezóna bola fantastická a zavŕšili sme ju ziskom strieborných medailí."

Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov, zľava René Vydarený, Branko Radivojevič, strelec gólu Michal Sersen, Juraj Mikúš a Milan Bartovič v prvom hokejovom zápase Nemeckého pohára USA - Slovensko 8. novembra 2013 v Mníchove.
Foto: Martin Baumann


Ako priznal, v dosiahnutie stovky už ani nedúfal. "Mal som tvrdé obdobie, dve alebo tri sezóny po sebe som mal plné zranení. Zasekol som okolo 50-tky. Už som ani neveril, že by som mohol odohrať toľko zápasov. Našťastie som sa dal nejako dohromady, pán Vůjtek mi dal dôveru a nakoniec som to dotiahol." Účastník šiestich svetových šampionátov načne druhú stovku reprezentačných štartov v sobotu duelom proti domácemu výberu. "Proti Nemcom to bude ťažký zápas. Oni sú takí 'kojoti', budú po nás behať, dohrávať súboje, snažiť sa hrať agresívne. Tým, že hrajú doma, budú sa chcieť pred divákmi vytiahnuť. Budeme musieť od začiatku s nimi držať krok a v pravom čase udrieť."