Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Réway a slovanisti začali s prípravou na hokejové MS v Rusku

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Rusku sa začala v utorok 15. marca 2016 prvým minikempom v Bratislave, v rámci ktorého si tréner národného tímu Zdeno Cíger otestuje zatiaľ malú skupinku hráčov. Na snímke vpravo Martin Réway a tréner tímu Zdeno Cíger. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pozvaných hráčov čaká trojdňový minikemp, počas ktorého si každý deň spoločne zľahka zatrénujú. Po vyše dvojtýždňovej pauze je ich hlavným cieľom dostať sa späť do rytmu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Pod vedením reprezentačného trénera Zdena Cígera sa v utorok v Bratislave začala pripravovať na hokejové majstrovstvá sveta v Rusku prvá skupinka hráčov, ktorým sa už skončila klubová sezóna. Sedem týždňov pred šampionátom si na vedľajšej ľadovej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu zatrénovali slovanisti Ivan Švarný, Patrik Luža, Mislav Rosandič, Patrik Lušňák a Andrej Šťastný ako i útočník švajčiarskeho Fribourgu Martin Réway. Doplnil ich v úlohe sparinga brankár Christián Pavlas. Na zraze privítal kouč aj Pavla Skalického, ktorý ale bude hrať s juniorkou bratislavského Slovana finále a k národnému tímu sa pripojí až budúci týždeň.

Pozvaných hráčov čaká trojdňový minikemp, počas ktorého si každý deň spoločne zľahka zatrénujú. Po vyše dvojtýždňovej pauze je ich hlavným cieľom dostať sa späť do rytmu, aby mohli v prípravných dueloch zabojovať o miestenky na MS. "Tí, čo dlhšie nehrali žiadne zápasy, si spolu zatrénujú, aby sa opäť dostali do potrebnej záťaže. Najmä hráči Slovana si potrebujú po takmer dvojtýždňovej pauze zvyknúť na ľad. To je podstata tohto minikempu," povedal pre TASR tréner Cíger.



Hráči Slovana majú za sebou krátke dovolenky, po ktorých sa už ale začínajú sústrediť na pôsobenie v národnom mužstve. "Po vypadnutí v play off sme išli s rodinou na lyžovačku, hneď po návrate som sa začal pripravovať na 'repre'," prezradil Lušňák. "Väčšina hráčov sme neboli dlhšie na ľade, takže treba sa naspäť do toho dostať. Tieto tri dni budú také ľahšie, chceme sa najmä rozhýbať, každý deň dáme posilňovňu a hodinku na ľade. Od pondelka, keď nás bude viac, začne sa trénovať naplno a budeme sa už pripravovať na zápasy. V nich zabojujeme o miestenky na šampionát, uvidíme, ako kto zapadne trénerovi do koncepcie".

Dlhší herný výpadok má za sebou útočník Fribourgu Martin Réway. V Sparte Praha a následne aj vo švajčiarskej NLA zbieral viac ako bod na zápas, ale v januári ho v rozlete zastavil otras mozgu, pre ktorý nehral vyše mesiaca. Zdravotne je už ale v poriadku. "Posledný týždeň som už naplno trénoval, v posilňovni, aj na ľade a cítim sa v pohode. Tento týždeň si musíme zľahka potrénovať, nijako to nepreháňať, od pondelka, keď sa oficiálne začne príprava, pôjdeme vo vyššom tempe. Verím, že už žiadne pootrasové symptómy neprídu a budem môcť absolvovať s chalanmi celú prípravu. Chcem si opäť zvyknúť na reprezentáciu, je to niečo iné ako vo Švajčiarsku. Potrebujem sa najmä dostať do svojej pohody a verím, že to bude potom dobré," povedal Réway.



Slovensko v prebiehajúcej sezóne reprezentoval na novembrovom Nemeckom pohári v Augsburgu aj v decembri na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku, na februárovom Slovakia Cupe už pre zdravotné problémy chýbal. Cíger chce na technickom útočníkovi s výborným herným prehľadom a citom pre prihrávku stavať ofenzívu. Réway pre TASR prezradil, že kouč má s ním špeciálne plány v súvislosti s tohtoročnými MS, ktoré ale bližšie nekonkretizoval. "Počas sezóny som telefonoval aj s generálnym manažérom Róbertom Švehlom aj trénerom Cígerom. Ten sa bol za mnou vo Švajčiarsku pozrieť a spolu sme sa po zápase porozprávali. Teším sa na reprezentáciu, uvidíme, ako to bude vyzerať," dodal.

Od pondelka 21. marca by mali káder rozšíriť ďalší hráči, k tímu sa pripoja Marek Viedenský, Dominik Graňák či bratia Hudáčkovci. "Máme veľmi široký záber. Čakáme, ako sa bude vyvíjať naša Tipsport Liga, česká extraliga a zahraničné súťaže. Po vypadnutí z play off budeme postupne hráčov priberať," doplnil Cíger.



Slovenská reprezentácia odohrá v záverečnej príprave na MS osem duelov, v rámci Euro Hockey Challenge nastúpi v priebehu celého apríla na dvojzápasy proti Fínom, Rusom, Francúzom a Dánom. Šesťtýždňová príprava vyvrcholí majstrovstvami sveta, ktoré sa začnú 6. mája v Moskve a Petrohrade.