Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Riapoš bude aj naďalej predsedom Slovenského paralympijského výboru

Na snímke predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš počas zasadnutia Valného zhromaždenia Slovenského paralympijského výboru 17. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Na čele organizácie od roku 2002.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Valné zhromaždenie Slovenského paralympijského výboru v nedeľu volilo členov do orgánov SPV. Jeho predsedom zostáva aj naďalej Ján Riapoš, ktorý ja na čele organizácie od roku 2002.

"Dostal som dôveru na ďalšie obdobie a je to pre mňa veľká výzva. Svojou prácou a výsledkami chceme potvrdiť, že patríme do športovej rodiny. Medaily nie sú zadarmo, nerozdávajú sa, všetci parašportovci si ich vybojovali svojimi výnimočnými výkonmi. Bude ťažké udržať v nasledujúcom období výkonnosť slovenských znevýhodnených športovcom na najvyššej úrovni, pokiaľ sa náš šport viac nesprofesionalizuje. Postavenie športu ako takého sa na Slovensku musí zlepšiť," povedal 4-násobný paralympijský víťaz v stolnom tenise.



Počas zhromaždenia zverejnili aj nominácie na Paralympionika roka 2017 a Paralympijský tím roka 2017. Víťazom ankety jednotlivcov sa stane jeden z trojice Henrieta Farkašová (zjazdové lyžovanie/zrakovo znevýhodnená), Veronika Vadovičová (športová streľba/telesne znevýhodnená), Jozef Metelka (paracyklistika/telesne znevýhodnený). Medzi tímami sú v nominácii družstvo TT2 stolný tenis (Ján Riapoš, Martin Ludrovský), boccia tím BC1/2 (Robert Mezík, Jakub Nagy, Tomáš Král, Peter Minarech, Martin Opát), reprezentácia v curlingu na vozíku (Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa, Peter Zaťko). Výsledky vyhlásia 22. decembra.



Na zhromaždení udeľoval aj SPV ceny za prínos v oblasti paralympizmu:

Zlatý slovenský Agitos:

Vladislav JANOVJAK (in memoriam) - Zrakovo znevýhodnený paracyklista sa štyrikrát zúčastnil na PH. Ocenenie mu udelili za mimoriadne športové výsledky a propagáciu paralympijského hnutia.

Danica STUDENÁ (75) - Lekárka, spoluorganizátorka rozvoja športu zdravotne znevýhodnených na Slovensku. Ocenenie dostane za celoživotné pôsobenie a významnú prácu v oblasti paralympizmu.

Ladislav GÁSPÁR (47) - Mnohonásobný reprezentant SR v stolnom tenise, v roku 2004 sa v Aténach stal paralymijským víťazom v súťaži jednotlivcov. V roku 2005 bol vyhlásený za slovenského "Paralympionika desaťročia".

Bronzový slovenský Agitos:

Michal ČAPLA (70) - Dlhoročný reprezentačný tréner v tlaku na lavičke telesne znevýhodnených športovcov. Ocenenie dostal pri príležitosti jeho životného jubilea.

ŠTEFAN BOGDAN (75) - Bývalý paralympijský reprezentant v atletike. Ocenenie dostal pri príležitosti životného jubilea 75. rokov.

ALOJZ ČIERNIK (65) - Funkcionár športu zrakovo znevýhodnených. Ocenenie dostal za prínos a podporu rozvoja športu.