Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Richard Lintner:O Slovane, projekte v Dubaji i predmoderných ponožkách

Šéf spoločnosti Pro-Hokej, ktorá riadi našu najvyššiu hokejovú súťaž, Richard Lintner. Foto: Tablet TV

Niekdajší vynikajúci obranca Richard Lintner zastáva už druhú sezónu post šéfa našej najvyššej hokejovej súťaže a štatistiky dokazujú, že jej popularita ide nahor.

Bratislava 3. decembra (Teraz.sk) – Aj vďaka jeho vlaňajšej kandidatúre na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa veci okolo jedného z najsledovanejších športov pod Tatrami dali do pohybu. Niekdajší vynikajúci obranca Richard Lintner v spomínaných voľbách síce neuspel, no o pár týždňov sa stal šéfom našej najvyššej hokejovej súťaže. O nej, jeho víziách, aktívnej kariére, ale napríklad aj o prezývke Citrón či extravagantných ponožkách, ktoré sa stali jeho neodmysliteľnou súčasťou, porozprával 39-ročný rodák z Trenčína v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Hoci je Tipsport Liga v plnom prúde a Richard Lintner má ako šéf spoločnosti Pro-Hokej, ktorá ju riadi, plné ruky práce, našiel si čas, aby spoločne s niektorými ostatnými členmi zo zlatého Göteborgu 2002, podporili pred pár dňami v Dubaji zaujímavý projekt. „S chalanmi sme spojili príjemné s užitočným a priznám sa, že po roku a pol mi trochu voľna padlo aj celkom vhod. Okrem zábavy sme preberali aj vážne témy, keďže termín All Star víkendu Tipsport Ligy v Poprade sa nezadržateľne blíži a Peťo Bondra s Mirom Šatanom sú hlavnými manažérmi tímov, ktoré proti sebe nastúpia. Ďalšia vec, ktorou sme sa zaoberali, súvisela s letným kempom, ktorú organizuje Tipsport Liga pre sto detí zo sociálne znevýhodnených pomerov a zároveň sme podporili aj hokejovú akadémiu Rasťa Pavlikovského, ktorá je otvorená od jari tohto roku priamo v Abú Zabí,“ rozhovoril sa Richard Lintner.

Pozrite si televíznu debatu s Richardom Lintnerom:



Ofenzívny obranca zavesil korčule definitívne na klinec vlani v januári, no kto si myslí, že mal čas na nejaký „veľkolepý“ oddych, je na omyle. Lintner sa totiž začal intenzívne zaoberať myšlienkou obrody slovenského hokeja a v júni 2016 kandidoval na post prezident hokejové zväzu. V súboji s Igorom Nemečkom aj napriek jedinečnej a atraktívnej ponuke napokon neuspel. Tento rok však nasledovali voľby opäť, podľa nových stanov, no v nich už pre zmenu nekandidoval. „Počas celej uplynulej sezóny sme riešili a upravovali plán, aby sme boli v rámci toho, čo sme chceli do hokeja priniesť, čo najefektívnejší. Otázka teda neznela, či ja alebo nie ja, ale bola taká, že kto je to riešenie, ktoré nás posunie čo najďalej. Zároveň treba povedať, že názory sa počas dlhých mesiacov nejakým spôsobom generovali, menili a obmieňali, až sme niekedy na prelome decembra s januárom a januára s februárom vybrali cestu, ktorou bola podpora neskoršieho víťaza volieb a už aj súčasného prezidenta SZĽH Martina Kohúta,“ ozrejmil 105-násobný slovenský reprezentant.

Spoluhráč najväčších hviezd NHL


Richard Lintner patrí ku generácii slovenských hokejistov, ktorá zaznamenala najväčšie úspechy v ére samostatnosti SR a je zároveň aj jedným z tých, ktorí mali štastie zahrať si v zámorskej NHL. Celkovo odohral v najkvalitnejšej lige na svete 112 zápasov, pričom jeho spoluhráčmi boli aj také hokejové veličiny, ako sú Mario Lemieux, Mark Messier či Eric Lindros. Ako ich vnímal? „Poviem to takto. Nestretol som jednu hviezdu NHL, ktorá by nejako nepríjemne pôsobila na svoje okolie. Práve naopak, títo hráči cítia obrovskú zodpovednosť a sú si vedomí, že práve oni musia byť tí správni motivátori, tí, ktorí to prostredie zlepšujú a spríjemňujú. Ja som mal také šťastie vo hviezdami nabitom kádri New Yorku Rangers, kde sa ma ujal Brian Leetch, ktorého som dovtedy sledoval len v televízii,“ prezradil s úsmevom Lintner.

Okrem úsmevných hlášok je Citrón, ako znie dlhoročná prezývka Richarda Lintnera, známy aj svojimi extravagantnými ponožkami s rôznymi vzormi. Ako k tomuto netradičnému módnemu výstrelku dospel? „Nebudem klamať, nosenie takýchto ponožiek som si prvýkrát všimol počas môjho pôsobenia vo Švédsku a keďže Švédi udávali podľa mňa i viacerých mojich spoluhráčov, a to dokonca aj v zámorí, módne trendy, sledovali sme, čo nosia hokejisti z tejto severskej krajiny a inšpirovali sa nimi. Jedným z ich predmoderných prvkov boli aj farebné ponožky a keďže ja chodím jednoducho, nie veľmi výrazne a povedal by som, že až uniformicky oblečený, tak práve tými ponožkami chcem ukázať, aký som naozaj. Že nie som len sterilný,“ dodal Richard Lintner.