Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Richard Varga po Madride doma, pripravuje sa na druhú časť sezóny

Richard Varga Foto: TASR

Všetky tohtoročné preteky berie Richard Varga už ako súčasť kvalitnej prípravy na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro.

Bratislava 4. júna (TASR) - Úspešný štart do novej sezóny zaznamenal slovenský triatlonový reprezentant Richard Varga. Člen Národného športového centra do nej vstúpil 11. miestom na pretekoch Svetového pohára v austrálskej Mooloolabe, ktoré je historicky najlepším slovenským umiestením v pretekoch SP a následne 18. priečkou na prvých pretekoch 8-dielneho seriálu ITU MS v novozélandskom Aucklande.

Potom ho síce pribrzdili opakujúce sa zdravotné problémy (únavová zlomenina nohy) a preteky v americkom San Diegu nedokončil a tak mu prišlo vhod, že tretie kolo v Jokohame (11.-12. mája) nemal v pláne a vynechal aj tretie preteky ITU SP v mexickom Huatulcu (19. mája) a radšej sa vrátil na Slovensko.

Richard Varga
Foto: TASR/Jakub Súkup
V Bratislave sa v závere mája 24-ročný Varga súťažne zapojil do podujatia Akvatlon pre všetkých, ktoré vyhral a počas prvého júnového víkendu už úspešne hájil slovenské farby na pretekoch ITU MS v Madride. Po konečnom 22. mieste sa vo svetovom rebríčku posunul zo 40. na 34. miesto s 369 bodmi.

"Sezóna sa pre mňa začala pomerne hekticky, keď som mal povinnosti v škole," povedal v utorok na tlačovej konferencii po svojom pondelňajšom návrate z Madridu Richard Varga. "Vo februári som vycestoval na 6-týždňovú prípravu do Austrálie, kde som sa zase o niečo zlepšil v plávaní, aj zásluhou možnosti pripravovať sa s tamojšími domácimi plavcami. Žiaľ, pred prvými pretekmi SP v Mooloolabe sa ozvalo zranenie (únavová zlomenina), ktoré ma na niekoľko dní pribrzdilo. Napriek tomu sa mi tam podarilo získať skvelé 11. miesto. Smola ma neobišla ani na prvých pretekoch seriálu MS v Aucklande, kde som v cyklistickej časti spadol na zadné koleso pretekára predo mnou a narazil som si rebrá. Napriek tomu som dokončil na 18. mieste. Tento pád sa ale prejavil na ďalších pretekoch v San Diegu, kde som napriek snahe po prvý raz v histórii preteky nedokončil."
Slovenský triatlonista Richard Varga.
Foto: TASR/AP

Najbližšie sa Richard Varga predstaví na ME v tureckej Alanyi (14.-16. júna) spolu s juniorkou Ivanou Kuriačkovou. Okrem nich tam na vlastné náklady pocestujú aj Lukas Siska a Mira Bednarovičová.

"Mal som na úvod sezóny trocha smoly, lebo veľmi dobre som trénoval a keďže v každých pretekoch idem na hrane, to sa prejavilo pred každými dôležitými pretekmi zdravotnými problémami. Najskôr to bola únavová zlomenina priehlavku, v Aucklande natiahnutá achilovka," uviedol Richard Varga na margo svojich zdravotných problémov, ktoré lemovali jeho prvú časť tejto sezóny. Napriek tomu je s tým, čo absolvoval, spokojný: "Pretekám zatiaľ svoj štandard, aj keď samozrejme moje očakávania sú vyššie a vždy chcem dosiahnuť lepší výkon. Preto verím, že v druhej polovici sezóny budem môcť ukázať, čo mám natrénované a potvrdí sa úsilie mojej tvrdej prípravy."

Všetky tohtoročné preteky berie Richard Varga už ako súčasť kvalitnej prípravy na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro. Na svojej prvej, v Londýne 2012 obsadil v silnej konkurencii 22. miesto a je pochopiteľné, že v Riu by si atmosféru olympiády znova rád vyskúšal. Pravda, najskôr sa tam bude musieť kvalifikovať. "Všetko sa to začne v máji 2015, takže mám ešte dva roky času. Keď ale budem dosahovať takéto výsledky ako teraz, tak by nemal byť pre mňa problém sa tam kvalifikovať. Akurát pred londýnskou olympiádou som mal inú pozíciu. Keď sa však štandardne budem umiestňovať do top päťdesiatky na pretekoch seriálu MS, tak ako sa mi to darí teraz, nemal by to byť problém," povedal R. Varga pre TASR.

Spokojný s tým, čo Richard Varga v priebehu tejto sezóny zatiaľ dosiahol, je aj jeho starší brat a manažér Michal. "Richard dokazuje to čo vlani a len potvrdzuje, že tie jeho výsledky neboli náhodné. Stále sa drží v tej špičke, čo je vynikajúce. Možno, že niekto by od neho čakal viac, ja nie som výnimkou, ale keď sa na to pozrieme štatisticky, tak Richard sa zlepšuje. Rovnako tak však aj konkurencia a preto neprekvapuje, že po olympiáde vyráža celá plejáda nových pretekárov a tým pádom aj Richard musí mať ostrejšie lakte. No stále je medzi najlepšími etablovaný," vyjadril sa na margo bratovej prvej polovici sezóny Michal Varga.

Po ME v Turecku prídu pre triatlonistov mimoriadne atraktívne preteky seriálu MS v rakúskom Kitzbüheli. "V minulosti to bol šprint triatlon, ale na tento rok organizátori prichystali 750 m plávania v horskom jazere v nadmorskej výške okolo 1300 metrov. Cyklistiku z pôvodných 20 kilometrov skrátili na 11,5 km, ale v rámci nich vystúpajú pretekári 900 výškových metrov, kde bude druhé depo v nadmorskej výške asi 2200 metrov. Odtiaľ sa vydajú na 2,5 km beh, ktorý bude tiež mimoriadne náročný," priblížil Michal Varga, čo čaká pretekárov v tomto známom rakúskom lyžiarskom stredisku.

Po Kitzbüheli si dá Richard Varga dvojtýždňové voľno, nasledovať budú preteky seriálu MS v Hamburgu a po ňom absolvuje v spoločnosti anglickcýh bratov Brownleovcov päťtýždňovú prípravu v St. Moritzi. Tá bude pre neho prípravou na 7. kolo MS v Štokholme, po ktorom už bude nasledovať londýnske finále 11.-15. septembra. Pred ním ešte bude štartovať na MS v akvatlone.