Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Říha doviedol belasých na vrchol: Hokej ma znova začal baviť

Na snímke tréner hokejistov HC Slovan Bratislava Miloš Říha. Foto: TASR/Michal Svítok

Mohli sme sa dostať aj vyššie, ale z výkonnostného hľadiska sme dosiahli svoj vrchol, hodnotí tréner.

Bratislava 28. februára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava majú za sebou ďalšiu náročnú sezónu, no tentoraz ju môžu ovenčiť prívlastkom úspešná. Účasťou v play off KHL splnili stanovený cieľ, a hoci séria s CSKA Moskva mala pre nich trochu krutú príchuť, najväčšiemu favoritovi súťaže nepredali kožu lacno. Kouč Miloš Říha opäť dokázal, že to so Slovanom vie a na svojich hráčov bol napriek vypadnutiu hrdý.

Štyri vyrovnané zápasy rozhodlo množstvo detailov. Viackrát držali "belasí" moskovské hviezdy herne aj výsledkovo na dištanc, ale premiérového triumfu v play off KHL sa nedočkali. V najdôležitejších pasážach hry im došiel dych, súper sa naštartoval potrebnými gólmi a napokon svoju silu korunoval štvorzápasovou víťaznou sériou. V sobotu opäť otočil nepriaznivý vývoj z 0:1 na 3:1. "Posledný zápas už bol o hlavách a tie boli preč, bolo to vidno v tretej tretine. V minimálne dvoch zápasoch celej série sme boli lepším súperom, ak by sa nám podarilo dotiahnuť druhý zápas v Moskve, celé by to vyzeralo úplne inak. Súper je obrovský suverén, je to klub s bohatou tradíciou. Myslím si, že mal z nás veľký rešpekt. Škoda len, že výsledok série 0:4 vyzerá hrozne, podľa mňa im však padol kameň zo srdca, že to takto uhrali," konštatoval Říha.

Na štvrtý pokus sa "belasým" podarilo postúpiť do play off. Úspechu však predchádzalo turbulentné predsezónne obdobie plné dohadov a neistoty. Z troch možných ciest sa Slovan napokon opäť vydal ruským smerom a vďaka slušne vyskladanému kádru na čele s trénerom Říhom zažil emócie play off. "Začiatok sezóny bol hektický, nevedeli sme, či budeme hrať. Boli tu dlhy a vôbec neveril som tomu, že to bude fungovať. Napokon sa to podarilo, ale uškodila nám posledná reprezentačná pauza, ani jedna formácia nebola na tréningoch pohromade. Tretej formácii sa následne v zápasoch nedarilo, ďalšie dve sužovali zranenia a celú hru sme mali postavenú na niekoľkých hráčoch. Mužstvo ako celok ale pracovalo veľmi dobre, hoci malo výkyvy, ktorými si prehralo zápasy. Skúsení hráči to nezobrali na seba, v eufórii neurobili ani nejakú hlúposť, ako napríklad Radulov. Naopak, vyhadzovali puky. Chýbalo nám viac 'hokejovosti' či drzých hráčov. Mohli sme sa dostať aj vyššie, ale z výkonnostného hľadiska sme dosiahli svoj vrchol," hodnotil Říha.

Práve Alexander Radulov vniesol do tejto štvrťfinálovej série vlnu kontroverznosti. Predviedol síce niekoľko unikátnych hokejových kúskov, no na ľade nezostal nič dlžný svojej výbušnej povahe. Postaral sa o niekoľko vyhrotených situácií či šarvátok a v konečnom dôsledku týmto spôsobom doviedol CSKA do 2. kola. "Nemyslím si, že hral tak dobre, v Moskve predviedol len svoje extempore. Chybou asi bolo, že my sme takého hráča nemali. Ak by sme ho mali, tím je sebavedomejší. Hráči CSKA nechali na divadielko naokolo neho, on to za nich zvládol. Urobil nejakú zbytočnú vec, nikto ju nepotrestal a navyše dal gól. Teraz to vyzerá tak, že celú sériu rozhodol on, ale podľa mňa nás nezdolal," zdôraznil Říha.

Skúsený český kouč splnil svoju úlohu. Opäť našiel stratenú chuť do hokeja, aj preto sa pokračovaniu v bratislavskej misii nebráni. "Zmluvu zatiaľ nemám. Chalanom som ale povedal, že im ďakujem za sezónu a že hokej ma začal znova baviť. S pánom Širokým som už mal nejaký rozhovor a myslím si, že pre obe strany to bolo pozitívne," dodal Říha.

Hlavu v smútku mali po sobotňajšom stretnutí aj hráči. Vedeli, že zvrátiť nepriaznivý stav série proti CSKA bude takmer nemožné, napriek tomu chceli pre vypredané publikum dotiahnuť štvrtý duel do víťazného konca. "Fanúšikovia boli fantastickí, nielen teraz ale aj celú sezónu. Aj kvôli nim sme aspoň jeden zápas chceli vyhrať, aby sme si mohli zakričať víťazný pokrik. Verím, že ešte budeme mať na to príležitosť," povedal Michal Sersen. Napriek neúspechu vo vyraďovačke sa "belasí" nemali za čo hanbiť, húževnatého súpera potrápili viac ako dosť. "Škoda, lebo séria teraz vyzerá tak, že sme im neboli dôstojným súperom. Doma sme na to mali, oba duely sme mali ideálne rozohrané, ale ako keby nám došli sily. Súper hral veľmi dobre, skúsene, nenadarmo vyhral základnú časť. Je to škoda, pokojne to mohlo skončiť inak."