Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Róbert PUKALOVIČ: Nechápem, načo sa Maďari tlačili do našej ligy

Hokejová legenda Róbert Pukalovič v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Niekdajší vynikajúci hokejista Róbert Pukalovič sa stal pred pár týždňami trénerom prvoligového HC Osmos Bratislava. Aj o tom sme sa zhovárali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 1. decembra (Teraz.sk) – Dlhé roky patril k najlepším hokejistom našej najvyššej súťaže, neskôr sa venoval trénerstvu i funkcionárskej práci na hokejovom zväze. Po vlaňajšom odchode zo SZĽH sa však Róbert Pukalovič z hokejového diania vytratil, aby pred pár dňami vhupol do toho opäť. Stal sa totiž trénerom prvoligového HC Osmos Bratislava. O tom, aké má so svojimi zverencami ambície, čo hovorí na súčasný Slovan, slovenskú reprezentáciu či Tipsport Ligu, ale aj o jeho najpamätnejších okamihoch hráčskej kariéry, sme sa pred pár dňami s dnes už 58-ročným rodákom z Bratislavy rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Hráči HC Osmos Bratislava sa od začiatku aktuálneho ročníka pohybujú v pokojných vodách tabuľky, no výraznejšia osobnosť v pozícii trénera im na striedačke donedávna chýbala. Zmena nastala po príchode Róberta Pukaloviča, ktorý nad ponukou vedenia dlho nerozmýšľal. „Sledoval a navštevoval som domáce zápasy tohto klubu už od začiatkov v prvej lige a vždy mi bolo sympatické jeho smerovanie. Taktiež ma zaujala vízia vedenia nehrnúť sa za každú cenu do najvyššej súťaže, ale skôr dať priestor odchovancom bratislavského hokeja, ktorí vzhľadom na účinkovanie Slovana v KHL nemali veľkú motiváciu v kariére pokračovať. KHL bola a je pre nich predsa len dosť vysoko a mimo Bratislavy nebol o nich záujem. Takto majú možnosť ukázať a rozvíjať svoje hokejové umenie práve v tomto klube,“ rozhovoril sa Róbert Pukalovič, ktorý sa nad otázkou o prípadných posilách len pousmial. „Vždy som zastával názor, že akých hráčov mám v šatni, s takými pracujem. No samozrejme, že každý tréner by chcel mal vždy len tých najlepších, no Wayne Gretzky ani Paul Coffey už nehrajú, a tak sa musím spoliehať na to, čo mám k dispozícii.“

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S RÓBERTOM PUKALOVIČOM:



Výkladnou skriňou bratislavského hokeja je Slovan, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v nadnárodnej KHL. Doterajší priebeh aktuálnej sezóny je však pre belasých výsledkovo najslabší. Zarezonovali najmä dva októbrové debakle (s CSKA Moskva 0:9 a s Petrohradom 0:7) v rakúskej metropole, kde sa hralo v rámci propagácie KHL. Bolo mu po nich lodivoda Bratislavčanov Vladimíra Országha aj ľúto? „Samozrejme, že áno. Pri takýchto výsledkoch sa totiž vždy všetko zvezie na trénera. Mne osobne to však pripadalo skôr tak, že slovanisti neboli stotožnení s tým, že hrajú vo Viedni. Na svojom štadióne by totiž počas duelov s týmito tímami mali určite vypredané hľadisko a mohlo to aj vďaka tomu dopadnúť celé inak. Naopak, ich súperom bolo v podstate jedno, či hrajú v Bratislave alebo o šesťdesiat kilometrov ďalej,“ zamyslel sa.

Pukalovič sa stal v roku 2015 generálnym sekretárom SZĽH. O rok neskôr presedlal na pozíciu riaditeľa súťaží a regionálneho rozvoja, kde pôsobil až do vlaňajšieho júla. Čo hovorí na tohtosezónne rozšírenie Tipsport Ligy o dva maďarské kluby (MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec) z pozície bývalého šéfa dvoch nižších súťaží? „Maďarskí účastníci našej najvyššej súťaže sú asi spokojní,“ pousmial sa Pukalovič a už vážnejšie pokračoval: „Nedokážem pochopiť, že sa tlačia do Tipsport Ligy bez nejakého väčšie diváckeho záujmu. Keby tam totiž bol hokejový ošiaľ, tak návštevy na ich domácich zápasoch sú podstatne vyššie. Kompetentný a riadiaci orgán našej najvyššej súťaže to však určite dal na schválenie všetkým ostatným účastníkom a keď si Maďarov medzi sebou odsúhlasili, nech to tak majú.“

S rotáciou asistentov nesúhlasí


Nie je žiadnym tajomstvo, že bývalý skvelý obranca bol po odvolaní Zdena Cígera z postu trénera hokejovej reprezentácie SR zástancom toho, aby ho v tejto funkcii nahradil Slovák. Napokon však padla voľba na Kanaďana Craigha Ramsayho. Stotožnil sa po vyše roku s týmto krokom nášho hokejového zväzu? „Nie, a zároveň som vo veľkom očakávaní, ako naša reprezentácia dopadne na domácich MS 2019. Takisto je pre mňa nepochopiteľná rotácia jeho asistentov na reprezentačných akciách. Tí by mali byť podľa mňa stabilní a za výsledky by mali niesť aj nejakú zodpovednosť,“ myslí si slovenská hokejová legenda.



Džugala, ako znie dlhoročná prezývka Roba Pukaloviča, je jeden z mála hokejistov, ktorému sa podarilo získať titul majstra SR s tromi rôznymi klubmi – Trenčínom (1996/97), Slovanom (1997/98) a Zvolenom (2000/01). „Každý jeden z nich si nesmierne cením. Prvý s trenčianskou Duklou bol nezabudnuteľný a o to vzácnejší, že pred štartom finálovej série boli jasným favoritom Košičania. Nasledujúci titul so Slovanom bol pre mňa špecifický v tom, že som ho získal doma a navyše za veľmi ťažkých okolností (tragická smrť Dušana Pašeka v marci 1998, pozn. red). Potom prišiel môj posledný titul so Zvolenom, kde v tom čase začal budovať tím na určitej úrovni Jano Jaško. Práve vtedy naskočili Zvolenčania na tú správnu koľaj a s minimálnymi výkyvmi sa na nej vezú až doteraz,“ uzavrel Róbert Pukalovič.