Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Rok do Ria sú Chmelár a Barteková bez obáv: Výstavba mešká aj u nás

Na snímke slovenská strelkyňa a slovenská zástupkyňa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková počas tlačovej konferencie. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Olympijské hry sú najväčším športovým podujatím na svete a aj hry v Riu budú určite na vysokej úrovni, myslí si slovenská strelkyňa.

Rio de Janeiro 5. augusta (TASR) - Sociálne problémy, vysoká kriminalita, meškajúca výstavba športovísk či znečistené more sú najčastejšie problémy, ktoré sa spomínajú v súvislosti s budúcoročnými olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Podľa prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára ako i členky Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danky Bartekovej však obavy verejnosti nie sú na mieste.

Obaja sú presvedčení, že svet sa môže o rok tešiť na športový sviatok, o ktorom sa bude hovoriť ako o vydarenom. "Organizačný výbor upokojuje predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru pri každej návšteve a ubezpečuje ich, že sa podnikajú kroky na to, aby prebehlo všetko v poriadku," uviedla pre TASR Danka Barteková. "Máme skúsenosti aj z vlaňajšieho futbalového šampionátu v Brazílii, kde hoci organizátori stíhali všetko na poslednú chvíľu, nakoniec všetko fungovalo, ako malo. Ja osobne sa neobávam, že by mal nastať nejaký problém. Olympijské hry sú najväčším športovým podujatím na svete a aj hry v Riu budú určite na vysokej úrovni. Rozprávame sa o vše desiatke tisíc športovcoch, množstve funkcionárov, fanúšikov a ľudí z celej Brazílie, ktorí pocestujú do Ria, aby videli športové zápolenia na OH. Myslím si, že žiadny organizačný výbor si nezoberie na tričko, aby hry prebehli v zlom svetle," dodala úspešná slovenská strelkyňa, ktorá si už zaistila miestenku na OH 2016.



Aj prezident SOV verí brazílskym organizátorom, že splnia svoje záväzky. "Nemám pochybnosť, že hry prebehnú v poriadku. Samozrejme, sú tam isté problémy, napríklad mešká výstavba určitých stavieb, ale to je bežný jav pred olympijskými hrami. Na Slovensku mešká toľko stavieb, že by sme sa museli hanbiť pred svetom. Brazília je velikánska krajina, ktorá sa zaviazala k veľkému projektu s obrovskými investíciami. Ak niečo mešká, tak mešká. Krajina má taký potenciál, že dokáže ľahko zhltnúť aj takú vec, ako je príprava olympijských hier," vyslovil sa pre TASR Chmelár.

Šíriace sa protesty v Brazílii naznačujú, že obyvatelia v chudobnej krajine nie sú práve nadšení z konania megapodujatia, ktoré si vyžiada obrovské investície. "Ľudia v Brazílii v princípe olympijské hry chcú. Nie je pravda, čo sa píše v médiách. Samozrejme, protestujú proti určitým veciam, že je tam korupcia, to je jasné. Bol som osobne v Brazílii a môžem povedať, že atmosféra je tam výborná. Na stavbách vládne čulý ruch a všetko bude pripravené načas. Ak budú nejaké chybičky, znegujú sa vzhľadom na ten entuziazmus ľudí a vynikajúcu atmosféru, ktorá zavládne počas OH. Ak prebehnú hry bez problémov, všetko bude organizátorom odpustené. Myslím si, že to bude veľmi pekná olympiáda," tvrdí Chmelár.

Najväčšie obavy vyvoláva znečistená zátoka Guanabara, kde majú prebiehať jachtárske súťaže. Záliv mnohí prirovnávajú k stoke, voda v ňom dokonca môže obsahovať nebezpečné bakterie. "Bol som v konkrétnom zálive. Áno je znečistený, ale dlhodobo, už 50 rokov. Voľakedy smerovali do neho všetky výkaly, v uzavretom zálive neprúdila voda a tak sa tam znečistenie drží. Čudujem sa, prečo práve tam organizátori umiestnili jachtárske súťaže. Budú to musieť umelo dezinfikovať. To je ale jediná vec, ktorá trápi Rio. Na otvorenom mori na Copacabane nie sú žiadne problémy," dodal šéf SOV.