Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ďalšie rokovanie o zmluvách v NHL skončilo v troskách

Gary Bettman Foto: TASR/AP

Vedenie ligy a zástupcovia hokejistov sa snažia dohodnúť na rozdelení 3,3 miliardy dolárov ročne.

New York 12. novembra (TASR) - Menej ako 90 minút trvalo v nedeľu v New Yorku ďalšie kolo rokovaní medzi vedením NHL a Hráčskou asociáciou NHLPA o sporných bodoch v novej kolektívnej zmluve. Hovorilo sa výhradne o zmenách v zmluvách hráčov, ale ani jedna zo strán nechcela urobiť ústupky a tak sa okrúhly stôl skončil ďalším krachom.

Zástupcovia hráčov tvrdia, že vedenie NHL trvá na svojich návrhoch a nie je ochotné vyjednávať. "Majitelia nám dali jasný odkaz, že chvíle vzájomných ústupkov sú preč," vyhlásil výkonný riaditeľ NHLPA Donald Fehr s tým, že protistrane predložili svoje pripomienky k plánovaným zmenám v hráčskych zmluvách, ale funkcionári ligy ich nechcú akceptovať.

Minulý týždeň sa obe strany stretli v New Yorku až štyrikrát, ale posun nenastal takmer žiadny. Po nedeľňajšom fiasku nie je ani známe, kedy by sa mohli opäť vrátiť za rokovací stôl. Neformálna dohoda je taká, že budú v kontakte a keď sa znova rozhodnú stretnúť sa, malo by sa tak stať v Toronte. Tam sa totiž šéfovia NHL i NHLPA zúčastnia začiatkom týždňa na ceremónii uvedenia ďalších osobností do Siene slávy NHL. "Obe strany budú spolu hovoriť, ale neviem, kedy sa obnovia rokovania. Predpokladám, že to nebude trvať dlho, ale momentálne nemám poňatia. Naznačili sme im, že by to mohlo byť už v Toronte," vysvetlil Donald Fehr.

Výkonný riaditeľ NHLPA Donald Fehr
Foto: TASR/AP

NHL zrušila už viac ako 300 zápasov


Vedenie ligy a zástupcovia hokejistov sa snažia dohodnúť na rozdelení 3,3 miliardy dolárov ročne. Majitelia chcú znížiť podiel hráčov z 57 na 50 percent, čo vedie k tlaku na výšku finančného ohodnotenia hráčov. Rokovania aj preto v nedeľu uviazli na podmienkach hráčskych kontraktov. Vedenie NHL totiž chce určiť limit trvania hráčskej zmluvy maximálne na päť rokov, skrátenie nováčikovských kontraktov na maximálne dva roky i sprísnenie pravidiel mzdovej arbitráže. Každý hokejista by sa navyše mohol stať nechráneným voľným hráčom až vo veku 28 rokov alebo po odohratí aspoň ôsmich rokov. Tieto zmeny v kolektívnej zmluve ale NHLPA odmieta prijať.

Zámorská NHL doteraz pre výluku zrušila už viac ako 300 zápasov základnej časti sezóny 2012/2013 naplánovaných do 30. novembra a aj novoročné podujatie pod holým nebom - Winter Classic.