Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rosina s ponukou od Reiter Engineering, jazdiť bude na Lamborghini

Foto: TASR/Tomáš Halász

Tím Reiter Engineering je oficiálnym partnerom automobilky Lamborghini a je priamym výrobcom športových vozidiel.

Orechová Potôň 22. marca (TASR) – Slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina vlani absolvoval už piatu sezónu v sprievodnom seriáli F1 Porsche Mobil 1 Supercup a na vo svete známych formulových okruhoch bude štartovať aj v tomto roku.

"Novinkou však je, že budem absolvovať ďalšiu atraktívnu sériu pretekov v ADAC GT Masters, ktoré sa jazdia na okruhoch v Nemecku, Rakúsku a Holandsku," informoval vo štvrtok na tlačovej besede na Slovakiaringu Š. Rosina a dodal: "Ešte pred tohtoročnými 24-hodinovými pretekmi v Dubaji ma oslovili zástupcovia tímu Reiter Engineerin, ktorých Lamborghini LP600GT3 jazdia seriál ADAC GT Masters. Je to pre mňa najväčšia výzva tejto sezóny." Pritom skúsenosti s päťročným pôsobením v Porsche Mobil 1 Supercupe priniesli pre Š. Rosinu aj ponuku poľského tímu Forch Racing pokračovať v tomto seriáli. S Poliakom Robertom Lukasom si už tímovú spoluprácu vyskúšali na tohtoročnej 24-hodinovke v Dubaji.

Tím Reiter Engineering je oficiálnym partnerom automobilky Lamborghini a je priamym výrobcom športových vozidiel. Cestovné vozidlá špecifikácie Lamborghini súťažia v samostatnom seriáli pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie a pre budúcnosť sú azda najperspektívnejšou medzinárodnou sériou cestovných vozidiel, kde sa prezentujú svetové značky ako Mercedes, Porsche, Lamborghini, Ferrari a ďalšie. "Už druhý rok budem jazdiť pre zahraničné tímy ako ich zmluvný jazdec. Navyše, keď jazdca vyberie fabrika, je to signál, že nejazdí zle a že sa o ňom vie," povedal Rosina a na margo predpokladaných tohtoročných cieľov dodal: "V ADAC GT Masters budeme mať dve posádky, ktoré budú útočiť na stupeň víťazov. O to isté sa pokúsime aj v Porsche Mobil 1 Supercupe. Absolvoval som dobrú prípravu, mám za sebou 12-dňové testovanie vo Francúzsku. K sezóne však pristupujem s pokorou."

Rosina podpísal s Reiter Engineerin ročnú zmluvu s opciou posezónneho prestupu do seriálu MS GT3. V tíme pôsobí 50 ľudí, z toho 15 mechanikov a štyria inžinieri elektrotechniky. Automobil Lamborghini LP600GT3 stojí okolo 300 tisíc eur.

Ešte jednu zaujímavosť prezradil Š. Rosina. "Moja výška 188 cm a hmotnosť 87 cm nie sú ideálne číslo. Mám veľa svalovej hmoty, veľa som posilňoval. Dostal som podmienku, aby som sa snažil o niekoľko kilogramov schudnúť. Usilujem sa o to, spolupracujem pritom aj s fyzioterapeutom Ralfa Schumachera."

Náš pretekár odštartuje sezónu v ADAC GT Masterst pretekmi na nemeckom okruhu Oschersleben (28. 3. - 1. 4.). Prvé podujatie Porsche Mobil 1 Supercupu bude na Grand Prix Bahrajnu na okruhu Sakhir (20. - 22. 4.). Spolu čaká Rosinu 18 súťažných pretekov (8 v ADAC Masters a 10 v Porsche Mobil 1 Supercupe).



Termínový kalendár

ADAC GT Masters:


28. 3. - 1. 4. Nemecko/Oschersleben

10. 5. - 13. 5. Holandsko/Zandvoort

7. 6. - 10. 6. Nemecko/Sachsenring

12. 7. - 15. 7. Nemecko/Nürburgring

9. 8. - 12. 8. Rakúsko/Redbull Ring

30. 8. - 2. 9. Nemecko/Lausitzring

13. 9. - 16. 9. Nemecko/Nürburgring

4. 10. - 7. 10. Nemecko/Hockehheim



Porsche Mobil 1 Supercup:

20. - 22. 4. Bahrajn Grand Prix/Sakhir dvojpreteky

11. - 13. 5. Grand Premio de Espaňa/Catalunya

25. - 27. 5. Grand Prix de Monaco/Monte Carlo

22. - 24. 6. Grand Prix of Europe/Valencia

6. - 8. 7. British Grand Prix/Silverstone

20. - 22. 7. Grosser Preis von Deutschland/Hockenheim

27. - 29. 7. Magyar Nagydíj/Budapest

31. 8. - 2. 9. Belgian Grand Prix/Spa-Francorchamps

7. - 9. 9. Grand Premio d'Italia /Monza