Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

RTVS bude vysielať hokejové majstrovstvá minimálne do roku 2023

Vľavo Milan Bartovič sa raduje po strelení prvého gólu Slovenska počas zápasu A-skupiny Slovensko - Francúzsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 15. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. S číslom 55 Mário Bližňák a uprostred Marcel Haščák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Dali sme si ambíciu, aby sme boli pri každom úspechu slovenského športu, aby sme to našim divákom sprostredkovali a rovnako sa snažili aj o podporu domácich športových podujatí," povedal médiám Mika.

Bratislava 19. mája (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude vysielať hokejové majstrovstvá sveta minimálne do roku 2023. Nová zmluva, ktorej uzavretie v utorok oznámil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, obsahuje aj vysielacie práva na svetový šampionát 2019 v Bratislave a Košiciach.

"Len nedávno sme sa dozvedeli, že majstrovstvá sveta sa definitívne uskutočnia na Slovensku. My sa chceme k dobrým správam pridať. Šampionát budú môcť sledovať naši diváci a poslucháči v televíznom a rozhlasovom éteri RTVS, ako aj v mobilných platformách a na internete. Získali sme práva na vysielanie množstva športových podujatí, kontrakt znie od roku 2018 do 2023. Mali sme zmluvu do roku 2017, čiže pokračujeme ďalej. Dali sme si ambíciu, aby sme boli pri každom úspechu slovenského športu, aby sme to našim divákom sprostredkovali a rovnako sa snažili aj o podporu domácich športových podujatí," povedal médiám Mika.

Uplynulý svetový šampionát v Česku sa na obrazovkách RTVS tešil veľkému záujmu divákov. Medziročne sa zvýšil divácky zásah, až takmer 73 percent populácie sledovalo zápasy hokejistov SR. Priemerná sledovanosť zápasov slovenskej reprezentácie bola 1.059.000 divákov, priemerný podiel RTVS na trhu dosiahol hranicu takmer 60 percent. Najsledovanejším duelom bol zápas Slovensko - Nórsko (2:3), ktorý vzhliadlo 1.644.000 televíznych fanúšikov.

"Som rád, že aj 79. majstrovstvá sveta potvrdili, že hokej je na Slovensku nielen športový, ale aj vysoko spoločenský fenomén. Veľmi nás tešil záujem priaznivcov v Ostrave, keď každý zápas našej reprezentácie sledovalo v hale minimálne osem tisíc ľudí, a rovnako aj priazeň televíznych divákov. V párnych rokoch máme letné či zimné olympijské hry, európsky či svetový šampionát vo futbale, ale nič z toho nedokáže pritiahnuť slovenského športového diváka tak, ako hokejové majstrovstvá sveta," povedal šéf športu RTVS Marcel Merčiak.

Spolukomentátormi RTVS na šampionáte v Česku boli aj viacerí bývalí úspešní hráči, medzi inými aj Miroslav Šatan či Ján Lašák. Merčiak si spoluprácu s nimi pochvaľoval. "Myslím si, že sme sa opäť posunuli o ďalší stupienok. Mal som veľkú radosť, že nás posilnili naši úspešní chlapci. Miroslav Šatan priletel z USA a bol súčasťou nášho tímu deväť dní. Už stálicou je Richard Lintner, premiéru mal Janko Lašák. Myslím si, že ich vízia a skúsenosti z kabíny, ktoré naši hostia divákom sprostredkovali, robili vysielanie mimoriadne atraktívnym. Som rád, že odozva divákov bola dobrá. Chcem sa zároveň poďakovať kolegom za to, že sme mali silný tím," dodal Merčiak.

RTVS pripravuje viaceré športové novinky. "Už onedlho sa začne Roland Garros, v programe ho budeme mať po prvý raz od roku 2009. Nová zmluva nám zaručuje vysielanie množstva hodín športových prenosov a my sa tomu samozrejme tešíme. Hoci ceny rastú, nám sa podarilo získať práva za podmienok, ktoré sú pre nás prijateľné a vieme ich garantovať. Chceme pokračovať v spolupráci s hokejovou extraligou, rokujeme aj o vysielaní slovenského futbalu. Nie je to len o atraktivite, je tom aj o tom, že šport je pre nás dôležitý," uzavrel Mika.