Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ruskí hokejisti si pripomenuli Deň víťazstva,na Slavíne položili vence

Slavín, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Rusku oslavujú koniec vojny o deň neskôr v porovnaní so zvyškom sveta a 9. máj patrí k najvýznamnejším dňom v krajine.

Bratislava 9. mája (TASR) - Deň pred začiatkom majstrovstiev sveta na Slovensku si ruskí hokejisti pripomenuli koniec druhej svetovej vojny. Pri príležitostí sviatku Deň víťazstva vo štvrtok položili kvety a vence na bratislavskom pamätníku a vojenskom cintoríne Slavín.

"Pri oslobodzovaní Európy od nacizmu padli milióny vojakov Červenej armády, 6845 z nich leží na tomto cintoríne. Nechcem hľadať paralely medzi politikou a športom, ich odkazom však je, že treba bojovať vždy do konca a nikdy sa nevzdávať," prihovoril sa hráčom a prítomným Andrej Šabanov z veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku.

V Rusku oslavujú koniec vojny o deň neskôr v porovnaní so zvyškom sveta a 9. máj patrí k najvýznamnejším dňom v krajine. "Deň víťazstva je jeden z najdôležitejších sviatkov. Pozdravujem všetkých veteránov, ktorým patrí obrovská vďaka," povedal kapitán "zbornej" Iľja Kovaľčuk.

Počas najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva zahynulo 27 miliónov Rusov. Prakticky iba ťažko nájsť rodinu, ktorej sa vojna nedotkla. Tento odkaz si uvedomuje aj Alexander Ovečkin, pre ktorého je česť uctiť si padlých: "Ďakujeme im za naše životy. Tieto ceremoniály sú príležitosť vzdať hold hrdinom a neberieme ich na ľahkú váhu. Pred niekoľkými rokmi nám na šampionáte pripadol zápas na 9. mája, pamätám sa, že aj tak sme po ňom navštívili miestny pamätník."

Rusko vstúpi do turnaja už v piatok 10. mája, keď v rámci bratislavskej B-skupiny nastúpi proti Nórsku.