Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

V Rusku štartuje Pohár konfederácií FIFA, favoritmi Čile a Portugalsko

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Pohár konfederácií, ktorý odštartoval v roku 1992 v Saudskej Arábii ako Pohár kráľa Fahda (King Fahd Cup), sa uskutoční v štyroch ruských mestách.

Moskva 16. júna (TASR) - Duelom A-skupiny medzi futbalistami Ruska a Nového Zélandu odštartuje v sobotu o 17.00 h v Petrohrade jubilejný 10. ročník Pohára konfederácií FIFA. Na generálke pred MS 2018 bude okrem domáceho tímu a úradujúcich majstrov sveta Nemcov štartovať šesť kontinentálnych šampiónov. V nedeľu vstúpia do bojov v áčku Portugalsko a Mexiko, B-skupinu tvoria Nemecko, Čile, Kamerun a Austrália.

Na Pohári konfederácií sa nepredstavia obhajcovia prvenstva z roku 2013 Brazílčania - štvornásobní víťazi podujatia. K najväčším favoritom budú patriť Čiľania - šampióni Južnej Ameriky z rokov 2016 a 2015. Tréner Juan Antonio Pizzi má k dispozícii aj najväčšie hviezdy Alexisa Sancheza a Artura Vidala. "Moji zverenci majú obrovskú motiváciu a túžia uspieť v konfrontácii s najlepšími tímami sveta. Aj naši fanúšikovia majú veľké očakávania a urobíme všetko pre to, aby sme ich naplnili," zdôraznil argentínsky kormidelník.

Na titul si brúsia zuby aj Portugalci v kádri s Cristianom Ronaldom. "Cristiano je najkomplexnejší futbalista sveta, pracuje na sebe tvrdšie ako ktorýkoľvek iný hráč. Vlani mal veľkú zásluhu na tom, že sa nám podarilo získať titul majstrov Európy. Teraz chceme s jeho pomocou vybojovať celosvetovú trofej a opäť potešiť portugalských fanúšikov, ktorí nadovšetko milujú futbal," uviedol v rozhovore pre oficiálnu stránku turnaja skúsený obranca Ricardo Carvalho.

Nemci odcestovali do Ruska bez viacerých zvučných mien. V kádri trénera Joachima Löwa absentujú obrancovia Mats Hummels a Jerome Boateng, stredopoliari Toni Kroos, Sami Khedira a Mesut Özil i útočník Thomas Müller. Zranenia vyradili brankára a kapitána Manuela Neuera aj zadáka Benedikta Höwedesa. "Som presvedčený o tom, že aj napriek absencii viacerých opôr máme dobre poskladané mužstvo. Pre novicov je Pohár konfederácií ideálnou príležitosťou na to, aby nabrali cenné skúsenosti. Chceme vidieť v akcii všetkých hráčov," prízvukoval Löw.

Na snímke svetelná šou počas slávnostného otvorenia nového futbalového štadióna pod názvom Zenit Arena, na ktorom sa budú hrať zápasy budúcoročného Pohára konfederácií FIFA a o rok neskôr aj majstrovstiev sveta v Petrohrade 22. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


V ruskom tíme prišlo po neúspešnom vystúpení na EURO 2016 vo Francúzsku ku generačnej výmene. Sergej Ignaševič a Valerij Berezuckij ukončili reprezentačnú kariéru, Roman Širokov zavesil kopačky na klinec. Pred začiatkom Pohára konfederácií pre zranenia vypadli z nominácie Alan Dzagojev, Roman Zobnin, Arťom Dzjuba, Mario Fernandes a Andrej Luňov. Šancu dostanú mladíci Aleksandr Golovin, Alexej Mirančuk či Georgij Džikija. "Sú to veľmi talentovaní hráči, ktorí majú všetky predpoklady na to, aby boli v budúcnosti piliermi reprezentácie. Turnaj bude pre nich výbornou školou," nechal sa počuť tréner Rusov Stanislav Čerčesov.

Pohár konfederácií, ktorý odštartoval v roku 1992 v Saudskej Arábii ako Pohár kráľa Fahda (King Fahd Cup), sa uskutoční v štyroch ruských mestách (Petrohrad, Moskva, Kazaň, Soči). Najlepšie dva tímy z oboch skupín postúpia do semifinále. Finále je na programe 2. júla o 20.00 h v Petrohrade.

Zloženie skupín Pohára konfederácií FIFA 2017:


A-skupina: Rusko, Nový Zéland, Portugalsko, Mexiko

B-skupina: Kamerun, Čile, Austrália, Nemecko

Program zápasov 10. ročníka Pohára konfederácií FIFA v Rusku


A-skupina:

sobota 17. júna

Petrohrad: Rusko - Nový Zéland (17.00 SELČ)

nedeľa 18. júna

Kazaň: Portugalsko - Mexiko (17.00)

streda 21. júna

Moskva: Rusko - Portugalsko (17.00)

Soči: Mexiko - Nový Zéland (20.00)

sobota 24. júna

Kazaň: Mexiko - Rusko (17.00)

Petrohrad: Nový Zéland - Portugalsko (17.00)



B-skupina:

nedeľa 18. júna

Moskva: Kamerun - Čile !20.00)

pondelok 19. júna

Soči: Austrália - Nemecko (17.00)

štvrtok 22. júna

Petrohrad: Kamerun - Austrália (17.00)

Kazaň: Nemecko - Cile (20.00)

nedeľa 25. júna

Soči: Nemecko - Kamerun (17.00)

Moskva: Čile - Austrália (17.00)



semifinále:

streda 28.júna

Kazaň: A1-B2 (20.00)

štvtok 29 júna

Soči: B1-A2 (20.00)



finále:

nedeľa 2. júla

Moskva: o 3. miesto (14.00)

Petrohrad: finále (21.00)



Zoznam doterajších víťazov Pohára konfederácií FIFA



1992 v Saudskej Arábii: Argentína (2. Saudská Arábia, 3. USA)

1995 v Saudskej Arábii: Dánsko (Argentína, Mexiko)

1997 v Saudskej Arábii: Brazília (Austrália, ČR)

1999 v Mexiku: Mexiko (Brazília, USA)

2001 v Japonsku a Kór.rep.: Francúzsko (Japonsko, Austrália)

2003 vo Francúzsku: Francúzsko (Kamerun, Turecko)

2005 v Nemecku: Brazília (Argentína, Nemecko)

2009 v JAR: Brazília (USA, Španielsko)

2013 v Brazílii: Brazília (Španielsko, Taliansko)