Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Rusko sa chce s Rodčenkovom rozprávať o jeho dopingových obvineniach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rodčenkov bol ruským antidopingovým funkcionárom a neskôr utiekol do USA.

Moskva 20. mája (TASR) - Ruský federálny vyšetrovací výbor chce vypočuť Grigorija Rodčenkova, ktorý ponúkol Svetovej antidopingovej agentúre pomoc pri opakovanom testovaní vzoriek športovcov zo ZOH 2014 v Soči. Informovala agentúra DPA.

Rodčenkov bol ruským antidopingovým funkcionárom a neskôr utiekol do USA. Podľa informácií, ktoré poskytol v rozhovore pre americký denník New York Times, mal byť hlavnou postavou v údajnej dopingovej kauze ruských športovcov v Soči. Systém zahŕňal pašovanie pozitívnych vzoriek zo skladu a manipulovanie s nimi. Podvod mal prebiehať tak, že ruským športovcom odobrali vzorky ešte pred olympiádou bez stôp po dopingu a počas hier ich tajne cez dieru v stene laboratória prepašovali dnu. Potom ich zamenili za vzorky odobraté pri olympijských súťažiach.

"Chceme sa s Rodčenkom porozprávať o jeho vyjadreniach pre New York Times," povedal pre tlačovú agentúru TASS hovorca ruskej vyšetrovacej komisie Vladimir Markin. Podľa neho je cieľom Rodčenkova kompletne zdiskreditovať ruský šport a ukázať, že za všetkými úspechmi tamojšieho śportu stál doping.