Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO: V Lille boli ruskí fanúšikovia pokojní, aj keď zapálili ohne

Na snímke svetlica v sektore fanúšikov Ruska v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy 2016 vo futbale medzi Ruskom a Slovenskom v stredu 15. júna 2016 vo francúzskom Lille. Foto: TASR - Michal Svítok

Ruskí fanúšikovia sa stali terčom polície po výtržnostiach počas zápasu s Anglickom.

Paríž/Moskva 15. júna (TASR) - Ruské Ministerstvo zahraničia vyzvalo francúzskeho veľvyslanca Jeana-Mauricea Riperta, aby vysvetlil podľa Rusov diskriminačné zadržanie desiatok futbalových fanúšikov počas majstrovstiev Európy vo Francúzsku.

"Ďalšie protiruské akcie v súvislosti s pôsobením nášho tímu na majstrovstvách Európy môžu narušiť vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom," uviedlo ministerstvo v stanovisku. Francúzska polícia v Marseille zatkla v utorok 43 chuligánov počas ich cesty na zápas proti Slovákom do Lille. Ruskí fanúšikovia sa stali terčom polície po výtržnostiach počas zápasu s Anglickom (1:1).



Európska futbalová únia (UEFA) ruský tím pre správanie fanúšikov podmienečne vylúčila zo šampionátu a federácii udelila pokutu 150.000 eur. V stredu sa Rusi predstavili proti Slovákom a zápas v Lille sa niesol v pokojnom duchu. Ruskí priaznivci síce v závere po kontaktnom góle Denisa Glušakova zapálili bengálske ohne, ale išlo o menší priestupok, po ktorom určite nehrozí vylúčenie tímu z turnaja. Ešte pred zápasom zadržala polícia v Lille podľa AFP desať ľudí, z toho troch za intoxikáciu a siedmich za výtržnosti.

Deň pred zápasom telefonovali aj ruský prezident Vladimir Putin s premiérom SR Róbertom Ficom a riešili bilaterálne vzťahy.



Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu kritizoval zadržanie desiatok ruských fanúšikov počas futbalového EURO 2016 vo Francúzsku. Podľa neho išlo o porušenie medzinárodných pravidiel. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však násilie odsúdil a uviedol, že Putin nesúhlasí s názorom niektorých ruských politikov.