Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ružomberok zdolal Podbrezovú, Slovan utrpel prvú prehru v lige

Milan Škriniar (Žilina) premieňa pokutový kop v 24. minúte v zápase 7. kola futbalovej Fortuna ligy MŠK Žilina – ViOn Zlaté Moravce v Žiline v sobotu 23. augusta 2014. FOTO TASR

Žilinskí futbalisti zdolali Zlaté Moravce vysoko 4:0.

Ružomberok 23. augusta (TASR) - Od začiatku si lepšie s loptou rozumeli hráči Podbrezovej. V 4. minúte Podio z 25 metrov síce netrafil medzi žrde, ale ďalekonosnou strelou vystrašil domáceho gólmana Šavola. V 24. minúte sa zrodila prvá šanca zápasu, Nworah sa ľahko uvoľnil na ľavej strane, v hĺbke ružomberskej šestnástky ideálne našiel Podia, ale Argentínčan vyslal iba slabučkú loptu do stredu brány.

V 24. minúte Gal-Andrezly po narážačkách s Nvorahom stroskotal až na Šavolovi. V 38. minúte priamy kop M. Pančíka smeroval do šibenice, ale brankár Liptákov ho vyboxoval. Domáci futbalisti sa v prvom polčase k bezprostrednému ohrozeniu Maťašovského nedostali.

Druhé dejstvo bolo dlho nezáživné, bez plynulej akcie, s nepresnosťami v strede poľa. Prišla ale 61. minúta a Zreľák po nenápadnej akcii zblízka poslal Ružomberok do vedenia. Snaha Podbrezovej o vyrovnanie nič vážnejšie nepriniesla. V 77. minúte zdiaľky sa Lovás pokúsil ohroziť Maťašovského a jeho štipľavú strelu odvrátili hostia na roh. V 82. minúte na piaty rohový kop MFK si medzi stopérmi súpera vyskočil Kružliak a zvýšil na 2:0.

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Vstup do stretnutia sme nemali ideálny, súpera sme pustili do jednej šance, potom sa hra vyrovnala. Potom sme dvaja išli na jedného stopéra, ale nevyriešili sme to ideálne. Na šance, podľa mňa vyznel prvý polčas 1:1. Chlapci ukázali opäť charakter a morálnu silu. Víťazstvo vydreli. Vidím však, že aj kvalitatívne ideme krok po kroku vyššie. Pozitíva v prechodovej fáze, v presnosť."

Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, vytvorili sme si tam dve, tri dobré pološance. Škoda najmä Podiovej, tá si pýtala gól, no náš hráč bol dosť zbrklý. Celkove nám chýbal dôraz v koncovke. Potom sa hra vyrovnala. V prvom polčase sme Ružomberok do žiadnej šance nepustili. V druhej polke Ružomberok zvýšil pohyb, Zreľák z pološance svojim dôrazom dal gól. A to určilo ďalší vývoj zápasu. Po strelení gólu sme zvýšili aktivitu, ale vo finálnej fáze nám chýbal dôraz. Druhým gólom po štandardnej situácii sa zápas uzavrel."

Banská Bystrica remizovala s Dunajskou Stredou

Remízový kráľ Dukla po prvom polčase potvrdila povesť jednobodového mužstva. Za bezgólovým stavom sa ukrývala slabšia útočná aktivita, obe mužstvá sa spoliehali na defenzívu a z nej vychádzali do rýchlych, často nepresných a nedôrazných útokov, ktorým chýbalo to základné, myšlienka. Aj preto domácich mohla mrzieť štandardka po rohu v 27. min, keď volej Střihavku tesne minul bránku. Z tých pár striel, ktoré mierili na bránku, ani jedna neskončila medzi žrďami, takto pochodili v 23. min hosťujúci Straka, na druhej strane o dve minúty neskôr Ľupták, mimo mieril aj hosťujúci Jurčo v 33. min.

Na snímke Marek Šovčík z Dukly (vľavo) a Otto Szabó z DAC (vpravo) počas zápasu 7. kola slovenskej futbalovej Fortuna ligy Dukla Banská Bystrica - DAC Dunajská Streda v Banskej Bystrici v sobotu 23. augusta 2014.
FOTO TASR/Dušan Hein
Útočný hrot domácich Střihavka vykúzlil aj hlavičku v 12. min vysoko ponad, prvý rohový kop kopala Dukla v 20. min, hostia v 30-tej a aj tieto čísla nasvedčovali, že na Štiavničkách sa hral futbal z priečinka podpriemerných. Po zmene strán skončila hneď Střihavkova slabá hlavička medzi žrďami a bola to vôbec prvá trefa bránky v zápase. Aj Ľupták onedlho zamieril presnejšie a akoby tým naznačil, že domáci sa pustia s väčšou vervou do súpera.

Ich snaha však vychádzala nazmar hlavne preto, že keď sa žiadala prihrávka do nohy, tak skončila všade, len nie tam, kam sa pýtala. V 67. min zakončil brejkový útok Dolný opäť strelou vedľa, no naznačil recept na prekonanie obranného valu hostí. Šovčíkov prienik bol v 80. min najnádejnejší, opäť však bránku netrafil. Dukla sa tak nasmerovala na už tretiu bezgólovú remízu za sebou na domácej tráve a nulu na konte víťazstiev na Štiavničkách nevymazala ani s tabuľkovým susedom, keď v posledných sekundách mal na hlave rozhodnutie Střihavka, no brankár Penksa reflexívne vyrazil na roh.



Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Chceli sme vyhrať, tempo hry sme stupňovali, aj gólové možnosti sme si vytvorili ku koncu. V koncovke sa trápime, gól nie a nie streliť. Za nami je veľa remíz, v lete nám odišlo veľa gólov po rozlúčkach hráčov. Sú strelci, ktorí vedia dať gól z hocičoho, my takého len hľadáme, napríklad Šovčík mal na nohe tutovku, nedal a nám iné nezostáva, len sa ďalej snažiť."

Mikuláš Radványi, tréner DAC: "My sme začali aktívne smerom dopredu, no bez optimálnej finálnej fázy a bez šancí. Bol som spokojný, po zmene strán nám nevyšiel jeden protiútok, domáci sa vzchopili, mali aj šancu. Bol to zápas o jednom góle, nepadol, my sme však s remízou spokojní."

David Střihavka, útočník B. Bystrice: "Centrované lopty do vápna, po takýchto by som mal strieľať góly. Je to upracované, ťažko sa dostávame do šancí, je za tým veľa roboty. Musíme naďalej pracovať a pokúsiť sa prepnúť na víťaznú vlnu. Škoda, mohli sme aspoň jednu šancu dotiahnuť a zvíťaziť so šťastím aspoň s jedným gólom. Ja som mal niektoré príležitostí, hneď na začiatku to bolo asi najnádejnejšie, no nič z toho nebolo."

Otto Szabo, kapitán DAC: "Pre nás je jeden bod zvonka dobrý, nie často takto dopadneme. V prvom polčase sme hrali dobre, držali lopu, vypracovali si príležitosti. Po zmene strán sme zbytočne strácali lopty, musíme poďakovať brankárovi, že súper nám nestrelil gól."



Myjava zdolala Slovan 2:1

Na novom trávniku sa zápas ešte poriadne ani nezačal a už padol gól. V 1. minúte duelu sa k realizácii priameho kopu postavil Halenár a strelou k žrdi rozvlnil sieť – 0:1. V ďalších minútach sa hra odvíjala prevažne v strede poľa a nepresnými verdiktami sa zviditeľňoval hlavný arbiter. Kopaničiarom sa v 33. minúte podarilo vyrovnať, na priamy kop od Pekára si nabehol Kuzma a hlavičkou usmernil loptu za Pernišov chrbát – 1:1. V 39. minúte ešte testoval Solničkovu pozornosť Halenár.

Slovanista Juraj Halenár (druhý zľava) oslavuje so spoluhráčmi gól v zápase 7. kola futbalovej Fortuna ligy Spartak Myjava – Slovan Bratislava v Myjave v sobotu 23. augusta 2014.
FTO TASR/Radovan Stoklasa
V 49. minúte si Sládek vo vnútri pokutového územia zasekol Josimova, no z dobrej pozície prestrelil. Nasledujúce minúty priniesli šance belasých. Strelami z hranice 16-tky to skúšali Štefánik a Halenár. Po hodine hry sa pred Solničkom ocitol Štefánik, myjavský brankár mu zmenšil strelecký uhol a zamedzil gólu.

Slovan zvyšoval tlak, v 71. minúte išiel do úniku opäť Štefánik, no Solnička sa zaskvel a vyrazil loptu. O šesť minút predviedol typický slalom s loptou Soumah, zakončoval nepresne. Z kontry pohrozili domáci v 83. minúte, keď strieľal Šimonek. V závere v 89. minúte strhol víťazstvo na domácu stranu výstavnými nožničkami po prihrávke od Kasteloviča z pravej strany Pekár – 2:1. Slovan utrpel prvú prehru v lige, na konte má okrem nej štyri výhry.



Peter Gergely, tréner Myjavy: "Ja som rád, že sme tento zápas zvládli, pretože sme hrali 6 zápasov vonku a v niektorých zápasoch nám chýbalo trošku viac šťastia, kde sme mali viac šancí ako súper, ale prehrali sme ich. Slovan je teraz vo veľkej pohode, je to z toho mužstva cítiť. V čase, keď mal na vrch, keď mohol zápas rozhodnúť, nás podržal brankár Solnička. Futbal sa hrá na góly, oni dali jeden, my dva a preto sme vyhrali."

František Straka, tréner Slovana: "Porážka ma veľmi mrzí, zavinili sme si ju sami. Z prvej akcie sme dali gól a viac-menej sme zápas kontrolovali až do prvej štandardnej situácie, kde sme fatálne zachrápali na 1:1. Druhý polčas sa odohral v našej réžii, mali sme tri 100%-tné šance, kde sme mali zápas rozhodnúť. Potom prišiel zákonite trest, domáci čakali na naše chyby, chyby sme urobili a potrestali ich."



Žilina zdolala Zlaté Moravce vysoko 4:0

V úvode stretnutia sympaticky vystrkovali rožky hostia, ktorí svojím pohybom a dobrým vykrývaním priestoru nedávali domácim veľa možností na útočenie a kombinácie. Aktivita im priniesla niekoľko rohov a pár pološancí, ale žiadna sa neujala. Domácim sa prakticky podarilo poriadne dostať do šance až po dvadsiatich minútach a hneď bol z toho gól. Mujkoš stiahol po zahratí rohu domácich v 16-tke Piačeka a hlavný arbiter nariadil pokutový kop. Loptu si na penaltu postavil mladý stopér Škriniar a rutinérsky otvoril skóre. O štyri minúty zvýšil po protiútoku Žiliny a biliardovej akcii pomedzi nohy Kováča Lupčo a o chvíľu mohol zvýšiť na rozdiel triedy William, ale hlavičkoval iba do stredu brány. V 30. minúte mal gól na kopačke Valenta, ktorého však zoči – voči Krnáč vychytal a odrazenú loptu stihla obrana MŠK odkopnúť do bezpečia. Ďalší gól mohol po krížnom centri na vzdialenejšiu tyč pridať Čmelík, ale prekopol bránu.

V druhom dejstve sa hra vinou polčasových striedaní na oboch stranách a hustnúceho dažďa z ihriska postupne vytrácala. Šancí výrazne ubudlo a najmä domáci v ofenzívnej fáze často zbytočne špekulovali. Až po 65 minútach najskôr Čmelík slabo a chvíľu po ňom Škvarka poriadne zamestnali Kováča v bráne ViOnu. Dobrý pozdrav vyslal o pár minút aj Pečovský, ale gól z toho nebol. Dážď pod Dubňom neustával, ale ani ofenzívne chúťky šošonov, ktorí v 83. minúte zásluhou Škvarkovej strely a Kováčovho zaváhania zvýšili na rozdiel triedy. Gól na kopačke mal aj striedajúci Jelič, jeho volej po prihrávke Williama však šiel tesne nad. Žilinčania sa až do konca snažili svoju výhru ešte prikrášliť, ale Škvarkovej strele chýbali k ceste do siete centimetre a Káčerovi lepšie zakončenie hlavou. Vyšlo to až kapitánovi Pečovskému, ktorý krížnou strelou upravil v nadstavenom čase na konečných 4:0.

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Výsledok dobrý, efektivita solídna, ale herne sme sa uvoľnili až po treťom góle, keď naskočili do hry Škvarka a Jelič. Boli v našej hre aj pozitíva, keď sme dokázali nahradiť zraneného Piačeka i Lupča a ostali sme v zápase. Víťazstvo ma teší, ale herne sa máme priestor zlepšovať. Výhru si však veľmi vážim."

Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Príčinu prehry vidím v slabých individuálnych výkonoch. Sme mužstvo, ktoré musí ukázať v zápase dobrých a veľmi dobrých výkonov čo najviac a v Žiline tomu tak nebolo. Súper šiel po penalte vyššie psychicky a my sme boli potom väčšinou štatisti. Mrzí ma záver zápasu, kde bola Žilina na výške a z našej strany to bol odovzdaný výkon. Verím, že aj takáto prehra nám môže pomôcť. Mali sme bodovú šnúru, ale niekedy je potrebné prehrať, aby nám to v budúcnosti pomohlo."



MFK Ružomberok – ŽP Šport Podbrezová 2:0 (0:0)


Góly: 60. Zreľák, 82. Kružliak. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Almaský, Turčák (obaja Ružomberok), 1817 divákov.

Zostavy a striedania:
Ružomberok: Šavol – Ondrek, Kružliak, Práznovský, Lovás – M. Nagy – Turčák, Liener (46. Liener), Gerát (71. J. Vavrík), Mário Almaský (90+. R. Bartoš) – Zreľák
Podbrezová: Maťašovský – Andrič, Kupčík, Minčic, Greško – Kochan (74. Vaščák) – J. Pančík, M. Pančík, Gál-Andrezly – Podio, Nworh (58. Gerec)

Dukla B. Bystrica - DAC D. Streda 0:0


Rozhodca Jaška, ŽK: Dolný, Banovič, Savič - Struhár, Černák, 1620 divákov.

Zostavy a striedania:
Dukla B. Bystrica:
Boroš - Vajda, De Vito, Banovič - Lipták - Ľupták, Wojnar (67. Šovčík), Peňaška (46. Faško), Savič - Střihavka, Dolný (88. Šumský)
DAC D. Streda: Penksa - Turňa, Tóth, Struhár, Szabo - Ujlaky 90+. Antonovič), Krišto (77. Horváth), Straka, Brašeň - Sabler (55. Černák), Jurčo

MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce 4:0 (2:0)


Góly: 24. Škriniar (11 m), 28. Lupčo, 83. Škvarka, 90.+ Pečovský. Rozhodoval: Straka, ŽK: Valenta (Zlaté Moravce), 1751 divákov.

Zostavy a striedania:
Žilina:
Krnáč – Mabouka, Piaček (46. Králik), Škriniar, Letič – Pečovský – Káčer, Lupčo (75. Jelič) – Čmelík, Mihalík (62. Škvarka), William
Zlaté Moravce: Kováč – Pavlenda, Nikolič, Mujkoš, Chren – Djuričič – Charizopulos (46. Szöke), P. Sabo (46. Mashike, 70. Stanič), Orávik – Valenta, P. Ďurica

Spartak Myjava – ŠK Slovan Bratislava 2:1 (1:1)


Góly: 33. Kuzma, 89. Pekár - 1. Halenár. Rozhodoval: Kráľovič, ŽK: Pekár, Sládek, Kuzma, Bílovský, Jánošík – Meszáros, 2497 divákov.

Zostavy a striedania:
Myjava: Solnička – Šulek, Černáček, Jánošík, Kastelovič – Ciprys, Pekár, Bílovský (75. Šimonek), Sládek (59. Duga), Daniel – Kuzma (90.+ Oršula)
Slovan: Perniš – Josimov, Ňinaj, Hudák, Bagayoko – Štefánik (72. Soumah), Kolčák, Lásik (90. Gorosito), Halenár, Meszáros – Peltier (64. Vittek)