Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Skvelá Rybáriková postúpila do finále turnaja WTA v Birminghame

Slovenská tenista Magdaléna Rybáriková. Foto: TASR/AP

V Birminghame má Rybáriková už istú prémiu 86.840 dolárov pred zdanením a 305 bodov do svetového rebríčka WTA.

Birmingham 23. júna (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala do finále dvojhry na trávnatom turnaji WTA v Birminghame. Šampiónka z roku 2009 si v semifinále poradila s Češkou Barborou Strýcovou 7:6 (1), 6:4. V nedeľu bude bojovať o piaty singlový titul na WTA Tour proti štvrtej nasadenej dvojnásobnej wimbledionskej víťazke Češke Petre Kvitovej, ktorá zdolala Rumunku Mihaelu Buzarnescuovú hladko 6:3, 6:2. V Birminghame má Rybáriková už istú prémiu 86.840 dolárov pred zdanením a 305 bodov do svetového rebríčka WTA.

Rybárikovej vyšiel úvod zápasu so Strýcovou, keď po rýchlom brejku odskočila súperke na 3:1. Češka však potom získala štyri gemy v rade a za stavu 5:3 viedla pri svojom podaní 30.0. Slovenka ale nezložila zbrane, vďaka sérii winnerov znížila na 4:5 a napokon si vynútila tajbrejk, v ktorom dominovala. Češka kazila veľa lôpt najmä z forhendu, čo bola voda na mlyn slovenskej jednotky. V druhom dejstve Strýcová za stavu 3:3 prelomila podanie Rybárikovej, Slovenka však bleskovo kontrovala rebrejkom a v koncovke slávila úspech. V desiatom geme premenila vlaňajšia wimbledonská semifinalistka hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Strýcovou na 2:4.

Rybáriková označila zápas so Strýcovou za veľmi náročný. "Vedela som, že to bude ťažké. Bára je veľmi nevyspytateľná hráčka a veľká bojovníčka, výborne returnuje. Bola favoritka, veď v uplynulých štyroch zápasoch ma zdolala. Za stavu 5:3 a 30:0 podávala na víťazstvo v prvom sete, no stále som verila, že to ešte môžem otočiť. Tajbrejk mi vyšiel na jednotku, ona v ňom naopak urobila dosť chýb. V druhom sete bolo dôležité, že sa mi podaril rebrejk. S Bárou sme veľmi dobré kamarátky. Je to super baba, srandistka a aj tu v Birminghame sme spolu zažili veľa zábavy. Keď ste však na kurte, kamarátstvo ide stranou a myslíte iba na to, aby ste podali čo najlepší výkon. V Birminghame som dosiahla fantastický výsledok, už sa teším na finále," uviedla Rybáriková v prvom pozápasovom interview.

Zverenka trénera Petra Hubera potvrdila stúpajúcu formu pred blížiacim sa tretím grandslamovým turnajom roka. "Je veľmi dobré,, že som uhrala pred Wimbledonom nejaké body. V nedeľu očakávam veľmi náročný zápas. Petra bude na tráve veľká favoritka, dvakrát vyhrala Wimbledon, na tomto povrchu sa jej darí. Ak hrá svoju hru, je ťažké ju zdolať. Aj v Birminghame hrá výborne. Ja nemám čo stratiť a pokúsim sa prekvapiť," dodala Rybáriková.



dvojhra - semifinále:
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Barbora Strýcová (ČR) 7:6 (1), 6:4
Petra Kvitová (4-ČR) - Mihaela Buzarnescuová (Rum.) 6:3, 6:2