Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

WIMBLEDON: Rybáriková postúpila do štvrťfinále dvojhry

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková . Foto: TASR/AP

Porazila chorvátsku kvalifikantku Petru Martičovú 6:4, 2:6, 6:3.

Wimbledon 10. júla (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone a dosiahla životný úspech. V osemfinále si na tráve All England Clubu poradila s chorvátskou kvalifikantkou Petrou Martičovou 6:4, 2:6, 6:3. V dueli o postup do semifinále nastúpi v utorok po 15.30 h na dvorcí číslo 1 proti nasadenej dvadsaťštvorke Američanke CoCo Vandewegheovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 2:0. V máji ju zdolala na Roland Garros v Paríži a v roku 2011 hladko v dvoch setoch na tráve v Birminghame.

Osemfinálové stretnutie dvoch tenistiek, ktoré hrajú podobným štýlom, začala lepšie Martičová. Hneď v úvodnom geme prelomila podanie Rybárikovej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Chorvátka tlačila Slovenku z forhendu, účinne využívala stopbaly. Rybáriková si však postupne zvykla na hru súperky, posielala jej loptičky do bekhendu, ktorý je Martičovou slabinou a karta sa začala obracať. Vo štvrtom geme nevyužila Rybáriková dva brejkbaly, v šiestom geme ďalšie tri, no od stavu 2:4 získala štyri hry v rade a prvý set sa stal jej korisťou.

Aj na začiatku druhého dejstva viedla Martičová 2:0. Rybáriková síce bleskovo vyrovnala na 2:2, no Chorvátka potom získala štyri gemy za sebou a vynútila si tretí set. Rybáriková sa v tejto fáze zápasu trápila na podaní, robila priveľa nevynútených chýb. Pred rozhodujúcim dejstvom sa však dokázala skoncentrovať. Za stavu 2:0 síce nepotvrdila brejk, no v šiestom geme opäť prelomila podanie Martičovej, v ďalšej hre otočila z 15:40 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal. Vo Wimbledone má už istú prémiu 275.000 libier pred zdanením a 430 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho onlajn vydaní sa posunula do elitnej päťdesiatky na 48. miesto.

Ešte v marci bola až na 453. priečke počítačového poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky. Rybáriková si vylepšila tohtoročnú singlovú bilanciu na tráve na 17:1. Bývalá finalistka wibledonskej juniorky v júni triumfovala na turnajoch ITF v Ilkley aj v Surbitone. Na podujatí WTA v Nottinghame postúpila až do semifinále, kde podľahla Britke Johanne Kontovej.

Rybárikovej sa postupom medzi elitnú osmičku vo Wimbledone splnil sen. "Som veľmi šťastná, že som postúpila prvýkrát do grandslamového štvrťfinále, navyše vo Wimbledone, ktorý je mojím najobľúbenejším podujatím veľkej štvorky. Vôbec som to nečakala, o to viac si to teraz užívam. Proti Martičovej to bolo veľmi náročné. Miestami som mala pocit, akoby som hrala proti sebe. Veľmi menila rytmus a veľa vecí, ktoré na iné hráčky platia, na ňu neplatili. Vždy vedela zareagovať na moje údery, výborne servovala. Veľmi som sa natrápila, často mi naštrbila môj rytmus. Som veľmi rada, že som zvládla tretí set. Na začiatku som síce stratila brejk, no odvtedy som začala dobre returnovať, trápila som ju vo výmenách, každý fiftín si musela uhrať sama. Za stavu 4:2 som si povedala, že musím ísť do toho, nemôžem si to nechať zobrať a musím to doservovať," povedala pre TASR slovenská dvojka.

S Vandewegheovou má pozitívnu bilanciu, favoritkou sa však necíti. "CoCO som síce zdolala na tráve, no to bolo už veľmi dávno. Nepripisujem veľkú dôležitosť ani môjmu víťazstvu na Roland Garros, kde boli iné podmienky ako tu, veľmi fúkalo a zo strany Američanky to nebol najlepší výkon. Vo Wimbledone bude skôr ona favoritka, hrá trávnatý tenis, výborne servuje a hrá vewmi rýchlo. Bude to hlavne o nej, čo jej padne do kurtu a čo nie. Dúfam, že budem vedieť zakontrovať na jej bomby. Určite nepredám kožu lacno a zabojujem o postup do semifinále."

Vandewegheová chce odplatiť Rybárikovej prehru z Paríža. "Dúfam, že tentokrát sa z víťazstva budem tešiť ja. Nebude to však jednoduché. V pavúku dvojhry zostalo veľa kvalitných hráčok vrátane grandslamových šampióniek, je to veľmi otvorené. Nesmiem sa starať o to, čo hovoria iní ľudia, musím sa sústrediť iba na seba," povedala pre oficiálnu stránku WTA Američanka, ktorá sa pripravovala na tretí grandslam sezóny pod vedením wimbledonského víťaza z roku 1987 Austrálčana Petea Casha.

Veľkú radosť z postupu Rybárikovej do wimbledonského štvrťfinále mal prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. "Magda zvládla veľmi ťažký zápas proti súperke, ktorá má podobnú hru. Je obdivuhodné, do akej sa dostala hernej pohody. Predvádza tenis, na ktorý ma bunky a zvláda veľmi ťažké stavy. Verím, že sa najslávnejšom turnaji sveta ešte nepovedala posledné slovo a zabojuje o semifinále. S Wozniackou už na tráve hrala, Vandewegheovú nedávno zdolala na Roland Garros," povedal pre TASR Macko.

Vystúpenie Rybárikovej vysoko vyzdvihol aj generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Prvé tri zápasy Magdy som videl na vlastné oči vo Wimbledone, dnešný duel sme pozerali na pôde STZ. Potvrdila, že má výbornú formu a dokázala zdolať hráčku, ktorá má rovnako ako ona skvelý pohyb, rezaný bekhend a kraťas. Je to úžasný úspech slovenského tenisu i športu. V rozhodujúcich momentoch sa dokázala Magda presadiť svojimi zbraňami, výborným podaním a túžbou po víťazstve."

Osemfinálový duel Rybárikovej si nenechala ujsť ani bývalá slovenská fedcupová reprezentantka Karina Habšudová-Cíleková. "Som veľmi rada, že Magda využila veľkú šancu postúpiť do grandslamového štvrťfinále. V náročnom zápase s Martičovou potvrdila, že emočne dozrela. Po pauze zavinenej zranením sa dostala do životnej formy. Nebolo ľahké potvrdiť víťazstvo nad Karolínou Plíškovou. Magda to však zvládla. Zdolala hladko Lesiu Curenkovú a dnes aj nepríjemnú chorvátsku kvalifikantku. Štvrťfinále bude už iná káva ako osemfinále, bude to najmä o skúsenostiach."


ženy - dvojhra - osemfinále:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Petra Martičová (Chor.) 6:4, 2:6, 6:3,
CoCo Vandewegheová (24-USA) - Caroline Wozniacka (5-Dán.) 7:6 (4), 6:4