Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Rybárikovej sa splnil detský sen, pred semifinále necíti tlak

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková odvracia loptičku Američanke Coco Vandewegheovej vo štvrťfinále grandslamového tenisového turnaja Wimbledon v Londýne 11. júla 2017. Foto: TASR/AP

Vďaka tohtoročnej spanilej jazde v All England Clube sa Rybáriková vyšvihla už na 33. miesto svetového rebríčka WTA.

Wimbledon 12. júla (TASR) - Slovenskej tenistke Magdaléne Rybárikovej sa splnil detský sen. Vo štvrtok popoludní si zahrá semifinále Wimbledonu, ktorý bol odmalička pre ňu "srdcovka". Pred duelom proti Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej necíti žiaden tlak, do role favoritky pasuje vlaňajšiu víťazku Roland Garros v Paríži, s ktorou má vyrovnanú vzájomnú bilanciu 2:2.

"Štvrtkový zápas si chcem hlavne užiť, pod tlakom bude Muguruzová. Pred dvomi rokmi som ju hladko zdolala na tráve v Birminghame, no toto bude úplne iná káva, veď pôjde o semifinále grandslamového turnaja. Garbine je grandslamová šampiónka, ktorá pokojne môže vyhrať celý Wimbledon. Proti Svetlane Kuznecovovej predviedla výborný tenis, uchvátila ma svojou hrou. Bude favoritka, určite však zabojujem o finále a dám do toho všetko," povedala v rozhovore pre TASR historicky prvá slovenská wimbledonská semifinalistka, ktorá si v roku 2006 zahrala v Londýne finále juniorskej dvojhry.

Vďaka tohtoročnej spanilej jazde v All England Clube sa vyšvihla už na 33. miesto svetového rebríčka WTA. Ešte v marci bola pritom až na 453. priečke počítačového poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky. Jej zdravotné problémy sú už minulosťou a môže sa plne sústrediť na svoju hru. "Je super, že ma nebolí operované pravé koleno ani ľavá ruka a môžem sa koncentrovať iba na tenis. Keď nie som hendikepovaná žiadnym zranením, som na dvorci oveľa uvoľnenejšia a premieta sa to aj do výsledkov."



Zverenka trénera Petra Hubera vo Wimbledone žne úspechy vďaka variabilnému tenisu, ktorý je mimoriadne účinný predovšetkým v zápasoch proti "bombardérkam". V 2. kole si na Rybárikovej vylámala zuby nová svetová jednotka Češka Karolína Plíšková, vo štvrťfinále zasa Američanka CoCo Vandewegheová. "Moja hra mnohým tenistkám príliš nevonia. Aj pred zápasom s Vandewegheovou som mala jasnú taktiku - často jej meniť rytmus a vrátiť jej čo najviac servisov, aby si ona musela všetko uhrať sama. Bola z toho dosť frustrovaná, nevedela nájsť na moju hru recept."

Slovenská tenistka Rybáriková si v dvojhre s CoCo Vandewegheovou ako prvá Slovenska vybojovala postup do semifinále Wimbledonu,11. júla 2017.
Foto: TASR/AP
Vandewgheovej frustrácia vyvrcholila v poslednom geme, keď sa dostala do slovnej kontroverzie s empajrovou rozhodkyňou Kelly Thomsonovou, ktorá za stavu 15:0 prisúdila fiftín Slovenke. Vandewegheová žiadala výmenu opakovať, pretože čiarová rozhodkyńa uprostred nej zakričala aut. Loptička však skončila presns na čiare a Američanka ju následne zahrala do siete. "Podľa mňa to bolo korektné rozhodnutie prisúdiť fiftín mne. Loptička z mojej rakety dopadla na čiaru, bola to čistá lajna. Ona ju už nemala šancu vrátiť a zahrala ju pod 'sito'. Verdikt empajrovej rozhodkyne ju ešte viac vytočil, čo som využila a posledný gem som vyhrala na nulu."

Slovenskú dvojku nevyviedla z miery ani dažďová prestávka za stavu 6:3, 2:2. Po vyše trojhodinovej pauze sa zápas dohrával na centri. "Zostala som pozitívne naladená a povedala som si, že si to musím užiť aj na centri, kde loptičky v halových podmienkach pod strechou lietali ešte rýchlejšie ako vonku na jednotke. Pri mečbaloch som bola pokojná a uvoľnená. Neroztriasli sa mi kolená, necítila som žiadnu nervozitu."

Rybariková ešte nevie, či ju na najdôležitejší zápas jej doterajšej tenisovej kariéry prídu povzbudiť aj rodičia a blízki. "Je to všetko ešte veľmi čerstvé, navyše počas turnaja nerada mením zaužívané veci. V Anglicku žije moja sesternica, ktorá by eventuálne mohla prísť, možno priletí môj kondičný tréner. Nechám sa prekvapiť."