Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Suverén Pacher ukončil trojročnú šachovú nadvládu Michalíka

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novým majstrom Slovenska v šachu jednotlivcov sa stal Milan Pacher.

Banská Štiavnica 9. júla (TASR) - Novým majstrom Slovenska v šachu jednotlivcov sa stal Milan Pacher. Dvadsaťšesťročný aktuálne najmladší slovenský veľmajster rozhodol o celkovom prvenstve už pred záverečným deviatym kolom uzavretého turnaja v Banskej Štiavnici.

V sobotňajšom ôsmom kole MSR stačila Pacherovi aj remíza s Jergušom Pecháčom, aby sa radoval zo zisku titulu. Pred posledným kolom má totiž člen oddielu ŠK Slovan Bratislava na konte 6,5 bodu za päť výhier a tri remízy, čo je o 1,5 bodu viac ako druhý v poradí Štefan Mazúr z ŠK Zemplín Michalovce. Priebežne na treťom mieste figuruje 17-ročný talent Christopher Repka (ŠO ŠKM Stará Ľubovňa), o bronzovú medailu však bude ešte tuhý boj, do ktorého môžu prehovoriť ďalší hráči.

Pacher, s elo-ratingom 2480 druhý najvyššie nasadený hráč MSR, ukončil trojročnú majstrovskú nadvládu Petra Michalíka. Ten však tento rok na národnom šampionáte neštartoval, keďže od apríla je členom Českého šachového zväzu.

"Je to môj prvý titul majstra Slovenska, z ktorého mám veľkú radosť. V minulosti sa mi totiž na tomto turnaji veľmi nedarilo. Myslím si, že pri vyrovnanosti hráčov rozhodla moja lepšia aktuálna forma a samozrejme, mal som aj trocha šťastia. Najmä v partii s Martinom Mrvom, v ktorej som stál na prehru a dokázal som ju vyhrať. V najbližších týždňoch ma čaká turnaj v Budapešti a potom v septembri olympiáda v Baku, kam pôjdeme so slabším družstvom, aké sme mali pred dvoma rokmi v Nórsku. Radi by sme však uhrali výsledok okolo nášho nasadenia, predpokladám, že to bude plus-mínus 50. miesto," povedal pre TASR Pacher.

Výsledky - MSR jednotlivcov v šachu (8/9 kôl):

1. Milan Pacher (ŠK Slovan Bratislava) 6,5 b
2. Štefan Mazúr (ŠK Zemplín Michalovce) 5,0
3. Christopher Repka (ŠO ŠKM Stará Ľubovňa) 4,5
4. Juraj Druska (ŠK Prakovce) 4,5
5. Tomáš Petrík (ŠO ŠKM Stará Ľubovňa) 4,0
6. Martin Nayhebaver (TJ Slávia Košice) 4,0
7. Marián Jurčík (ŠO ŠKM Stará Ľubovňa) 4,0
8. Jerguš Pecháč (TJ Mladosť Žilina) 3,0
9. Martin Mrva (Šachy Reinter N.O. Humenné) 2,5
10. Viktor Gažík (Šachy Reinter N.O. Humenné) 2,0