Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Na šachovú olympiádu do Nórska idú Slováci v silnom zložení

Ilustračné foto Foto: TASR

Na zatiaľ poslednej olympiáde v Istanbule v roku 2012 obsadili Slováci solídne 30. miesto v konkurencii 150 krajín.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Silný mužský tím so štyrmi veľmajstrami vyšle Slovensko na 41. Svetovú šachovú olympiádu, ktorá sa v termíne 1.-15. augusta uskutoční v nórskom Tromsö. Štvoricu bez poradia na šachovniciach tvoria GM Ján Markoš, GM Peter Michalík, GM Ľubomír Ftáčnik, GM Tomáš Petrík a IM Tamás Petényi, kapitánom je Ján Plachetka.

Jeho kolega Igor Štohl nominoval na olympiádu kvinteto v zložení WGM Regina Theissl Pokorná, IM Eva Repková, IM Zuzana Štočková, WGM Júlia Kočetková a premiéru na olympiáde si odkrúti mladá talentovaná držiteľka titulu WFM Veronika Gažíková. Obe nominácie schválil Výkonný výbor Slovenského šachového zväzu (SŠZ).

"U mužov bola nominácia prakticky jasná. Rozhodovalo sa akurát medzi Tamásom Petényim a Mariánom Jurčíkom, ktorý však už bol na olympiáde dvakrát. Výkonný výbor sa na základe hlasovania rozhodol dať príležitosť Tamásovi ako nováčikovi. V ženskom tíme bude popri skúsenom kvartete reprezentantiek zbierať cenné skúsenosti 15-ročná Veronika Gažíková, strieborná z vlaňajších ME mládeže v kategórii dievčat do 14 rokov. Tento rok budeme mať silné tímy a od ich vystúpenia v Nórsku si veľa sľubujeme," povedal pre TASR prezident SŠZ Martin Huba.

Na zatiaľ poslednej olympiáde v Istanbule v roku 2012 obsadili Slováci solídne 30. miesto v konkurencii 150 krajín, ženský tím skončil na 22. priečke v 126-člennom štartovom poli. Toto leto budú tituly za polárnym kruhom obhajovať Arméni a v ženskom turnaji Rusky.

Nominácie slovenských družstiev na 41. Svetovú šachovú olympiádu v Tromsö (1.-15. augusta 2014):

MUŽI:

GM Ján Markoš
GM Peter Michalík
GM Ľubomír Ftáčnik
GM Tomáš Petrík

IM Tamás Petényi
Kapitán Ján Plachetka

ŽENY:

WGM Regina Theissl Pokorná
IM Eva Repková
IM Zuzana Štočková
WGM Júlia Kočetková
WFM Veronika Gažíková
Kapitán Igor Štohl