Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Ružomberskí šachisti si pripomenú 95. výročie prvého turnaja v meste

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ani tento rok nebude v Ružomberku chýbať tradičné podujatie Chessfest 2017 a po prvý raz v histórii sa tu uskutočnia aj majstrovstvá sveta telesne hendikepovaných šachistov.

Ružomberok 2. apríla (TASR) - Ružomberskí šachisti si v tomto roku pripomenú 95. výročie prvého šachového turnaja organizovaného na území mesta tradičným podujatím Chessfest 2017. Navyše sa v Ružomberku po prvý raz v histórii uskutočnia majstrovstvá sveta telesne hendikepovaných šachistov.

"O podujatie je obrovský záujem, čo nás veľmi teší. Prihlášky registrujeme aj z ďalekých krajín, napríklad z Kazachstanu, Indie, Maroka či Ruska," informoval TASR hlavný organizátor Marek Zelnický zo Šachového klubu Ružomberok.

Okrem tohto prestížneho turnaja sa v rámci ružomberského šachového festivalu odohrajú 26. mája aj majstrovstvá Slovenska družstiev mladších žiakov, na druhý deň bude podujatie pokračovať jedným z najmasovejších turnajov na Slovensku - majstrovstvami Slovenska v rapid šachu, kde sa rozhodne o víťazoch až v 14 kategóriách.

Následne od 28. mája do 5. júna budú pokračovať majstrovstvá sveta, z ktorých vzíde aktuálny šachový majster, majsterka sveta, ale aj juniorskí majstri sveta. "Prví štyria v hlavnom turnaji, muži a ženy, budú zároveň nominovaní na najprestížnejšie šachové podujatie sveta, ktorým je šachová olympiáda v Gruzínsku v roku 2018," dodal Zelnický.

Ako doplnil, popri majstrovstvách sveta sa bude v Ružomberku hrať aj "B" turnaj, a to 20. ročník medzinárodného šachového turnaja o pohár primátora mesta Montana Fide Open Ružomberok 2017. "Ďalšou zaujímavou atrakciou pre divákov bude bleskový turnaj, ktorý sa odohrá v rámci majstrovstiev sveta 4. júna. Otvorený bude pre všetkých, teda aj pre neregistrovaných hráčov," skonštatoval.