Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Šachoví hráči si môžu pri krku rozopnúť len dva gombíky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ošatenie hráčov zároveň nemôže byť špinavé, deravé a zapáchajúce. Tieto pravidlá sa začali uplatňovať na marcových majstrovstvách Európy žien v Turecku.

Bratislava 21. marca (TASR) - Európska šachová únia (ECU) prvýkrát zaviedla pravidlá obliekania sa pre hráčov na jej oficiálnych súťažiach. Zdôvodnila to najmä tým, že chce zabrániť neslušnému alebo spoločensky nevhodnému oblečeniu. Neprípustné sú tak napríklad plavky, tielka, šľapky, ale aj čiapky. Na košeliach môžu mať šachisti podľa noriem rozopnuté len dva gombíky odvrchu.

Ošatenie hráčov zároveň nemôže byť špinavé, deravé a zapáchajúce. Tieto pravidlá sa začali uplatňovať na marcových majstrovstvách Európy žien v Turecku.

Podľa generálnej tajomníčky ECU Savy Stoisavljevičovej došlo k opatreniam preto, že mnohí hráči zvykli chodiť k partiám nevhodne oblečení.

"Dress code platí v mnohých iných športoch a aj my sme sa rozhodli prijať vlastné normy. Bola som na prvých troch kolách turnaja ME žien a mám dojem, že budeme musieť na týchto pravidlách ešte popracovať," uviedla pre šachový server chessbase.com.

Na otázku o nosení minisukní Stoisavljevičová konštatovala, že výslovné obmedzenie dĺžky sukní zatiaľ v normách ECU nie je. Dodala však, že v tomto smere by mali existovať "určité limity", pričom konkrétne spomenula 5-10 centimetrov nad kolenami.

Zákaz nosenia čiapok a klobúkov počas partie, s výnimkou náboženských dôvodov, vychádzal podľa nej aj zo snahy vyhnúť sa podvádzaniu, keďže pod takýmito pokrývkami hlavy by si hráči mohli skrývať pomocné technické zariadenie.