Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Sagan skončil druhý po strhujúcom špurte na klasike Miláno-San Remo

Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) si pripísal na konto ďalší úspech, keď v prestížnych pretekoch Miláno-San Remo obsadil druhé miesto. Nad jeho sily bol v úvodnej klasike sezóny iba Nemec Gerald Ciolek (vpravo). Foto: TASR/AP

Nad sily Slováka z tímu Cannondale bol v úvodnej klasike sezóny iba Nemec Gerald Ciolek zo stajne MTN.

San Remo 17. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan si pripísal na konto ďalší úspech, keď v prestížnych pretekoch Miláno-San Remo obsadil druhé miesto. Nad sily jazdca tímu Cannondale bol v úvodnej klasike sezóny iba Nemec Gerald Ciolek zo stajne MTN, ktorý sa presadil v strhujúcom záverečnom špurte. Tretí skončil Švajčiar Fabian Cancellara.

Preteky pre husté sneženie prerušili a skrátili ich o 42 km. Na čele vtedy jazdila vedúca skupinka, ktorá si vypracovala vyše sedemminútový náskok, tridsať kilometrov pred cieľom ju však hlavný pelotón pohltil. Pred záverečným stúpaním na Poggio unikli Francúz Sylvain Chavannel a Brit Ian Stannard a vybudovali si 30-sekundový náskok.

Päťčlenná skupinka na čele so Saganom ich však tri kilometre pred cieľom dostihla a rozhodovalo sa až vo finiši. Ciolek na páske prešprintoval Sagana a dosiahol životný úspech.Po triumfe Nemec žiaril spokojnosťou. "Z víťazstva na Miláno-San Remo mám obrovskú radosť. Podmienky boli dnes veľmi náročné, snežilo i pršalo. Veľká vďaka patrí mojím kolegom z tímu, bez nich by som dnes nestál na najvyššom stupienku," povedal Ciolek v rozhovore pre stanicu Eurosport. Preteky nedokončili Belgičan Tom Boonen, víťaz z roku 2011 Austrálčan Mathhew Goss ani taliansky vrchár Vincenzo Nibali.

víťaz Nemec Gerald Ciolek
Foto: TASR/AP


Saganovi ušla výhra v závere


Sagana mrzelo, že mu v závere ušlo víťazstvo pomedzi prsty. "Možno to dnes nebol môj deň, druhé miesto v úvodnej klasike sezóny je však dobrým signálom pred ďalšími podujatiami," povedal pre agentúru AP Sagan, ktorý označil preteky za veľmi zvláštne. "Počasie bolo nevľúdne, zima, dážď, sneh, niečo podobné som nezažil... Napokon po 115 km sa preteky prerušili, organizátori rozhodli, že najdlhší kopec Passo del Turchino sa nepôjde, lebo tam bolo veľa snehu. Odmeral sa čas, previezli nás v autobusoch, kde sme sa osprchovali a dali nové veci, navyše zrušili aj druhý kopec Le Manie. Takže sme išli zvyšných 130 kilometrov, kde boli posledné dva kopce. V závere pršalo, boli to skutočne zvláštne a nepríjemné preteky, hlavne v zjazdoch som musel dávať pozor, aby neprišlo k pádu. A ten záver? Posledné dva kilometre sa išli už po rovine, nastúpil som, ale Cancellara ma hneď zišiel. A ten finiš? Podľa mňa som vyštartoval o niečo skôr, všímal som si viac Cancellaru a Chavanela, ale za mnou číhal Nemec Ciolek a na posledných metroch ma predbehol. Škoda, mrzí ma to, pretože som chcel zvíťaziť. Mám to však už oveľa ťažšie, pretože keď nastúpim, hneď idú po mne a viac si ma všímajú. Nevadí, bola to prvá klasika a ukázala mi, že som v dobrej forme, bol som znova vpredu a pred nami sú ďalšie v Belgicku," sprostredkoval pre TASR slová 23-ročného Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel. Preteky nedokončili Belgičan Tom Boonen, víťaz z roku 2011 Austrálčan Mathhew Goss ani taliansky vrchár Vincenzo Nibali.



Video:Strhujúci záverečný špurt




výsledky:

1. Gerald Ciolek (Nem./Team MTN) 5:37:20, 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 3. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack), 4. Sylvain Chavannel (Fr./Omega Pharm-Quick-Step, 5. Luca Paolini (Tal.), 6. Ian Stannard (V. Brit./Team Sky), 7. Taylor Phinney (USA/BMC Racing) všetci rovnaký čas ako víťaz, 8. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 9. Mark Cavendish (V.Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 10. Bernhard Eisel (Rak./Team Sky) všetci +14


Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) si pripísal na konto ďalší úspech, keď v prestížnych pretekoch Miláno-San Remo obsadil druhé miesto. Nad sily jazdca tímu Cannondale bol v úvodnej klasike sezóny iba Nemec Gerald Ciolek (uprostred).Tretí skončil Švajčiar Fabian Cancellara (vpravo).
Foto: TASR/AP