Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan skončil druhý v desiatej etape, opäť získal zelené tričko

Slovenský cyklista Peter Sagan zo stajne Tinkoff pózuje na pódiu v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže po 10. etape prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France v Revele 12. júla 2016. Desiatu etapu vyhral Austrálčan Michael Matthew zo stajne Orica. Peter Sagan skončil na druhom mieste. Tretí bol Nór Edvald Boasson Hagen. Foto: TASR /AP

Organizátori si na pretekárov pripravili v utorok najvyšší bod tohtoročného programu Port d'Envalira vo výške 2408 metrov nad morom.

Revel 12. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan predviedol v utorok ďalší výborný výkon, keď obsadil druhé miesto v 10. etape Tour de France a vrátil sa do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. Zároveň si od organizátorov vyslúžil aj ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy. Dvadsaťšesťročný jazdec stajne Tinkoff strávil celý deň v úniku, no o druhé víťazstvo v tohtoročnej edícii slávnych pretekov ho pripravil Michael Matthews. Austrálčan zo stajne Orica sa presadil v záverečnom špurte malej skupinky a do cieľa 197 km dlhej etapy z Escaldes-Engordany do Revelu prišiel v čase 4:22:38 h. Tretí skončil Nór Edvald Boasson Hagen.

Sagan vyhral rýchlostnú prémiu za 20 bodov a za druhé miesto v cieli si pripísal ďalších 25. Úradujúci majster sveta ich tak má na konte už 242, druhý Brit Mark Cavendish na neho stráca 38 bodov, tretí Nemec Marcel Kittel už 60.



"Minul som veľa energie počas etapy, pretože únik bol taký, že nikto nechce ísť naplno a veľa chalanov nechcelo pracovať. Ja som sa snažil udržať to, aby sme išli. Zaútočil som v bočnom vetre a 25 km pred cieľom sme sa rozdelili. V poslednom stúpaní som potom niekoľkokrát zaútočil. V záverečných 3 km som musel veľa sťahovať pokusy o úniky, vo finále bola všetka práca na mne. Nakoniec som skončil druhý. Som rád za Michaela, že vyhral etapu na Tour de France a som rád za moje body a zelené tričko," Sagana citoval portál cyclingnews.com.

Pelotón prišiel do cieľa so stratou vyše deväť minút, no na čele celkového poradia sa nič nemenilo. Pozíciu lídra si udržal Brit Chris Froome zo stajne Sky so šestnásťsekundovým náskokom pred krajanom Adamom Yatesom z Oricy, tretí Ír Daniel Martin (Etixx-QuickStep) stráca o tri sekundy viac. Sagan figuruje so stratou 1:14:22 h na 83. mieste.

Organizátori si na pretekárov pripravili v utorok najvyšší bod tohtoročného programu Port d'Envalira vo výške 2408 metrov nad morom. Viacero skupiniek sa hneď od úvodu pokúšalo dostať do úniku, veľmi aktívny bol Peter Sagan, ktorý sa niekoľkokrát odpútal od hlavného balíka. Pretekári sa v podstate hneď od štartu "škriabali" na vrchársku prémiu 1. kategórie Port d'Envalira. Ako prvý na ňu vyšiel Rui Costa, ktorý tak získal cenu Henriho Desgrangeho a prémiu 5000 eur. Rozhodujúci únik dňa sa zrodil vzápätí na zjazde z kopca, kde sa vytvorila silná skupina 15 pretekárov so Saganom, Costom, Vincenzom Nibalim, Gregom van Avermaetom, Sylvainom Chavanelom, či Mikelom Landom. Sto kilometrov pred koncom mali náskok na pelotón už vyššie šesť minút a dlho si ho udržiavali. Hlavný balík skupinu príliš nesťahoval, v daždivom počasí si tímy na celkové prvenstvo hlavne strážili svojich favoritov.



Rýchlostnú prémiu v Aigues-Vives vyhral Sagan, ktorý sa tak dostal na čelo bodovacej súťaže (217 b) pred Marka Cavendisha (204) a priebežne sa vrátil do zeleného dresu. Náskok lídrov začal klesať až asi 55 km pred cieľom, keď sa v pelotóne opreli do pedálov jazdci IAM Cycling. Dokázali ho stiahnuť na tri minúty, no pod túto hranicu sa už nedostali, navyše začalo opäť pršať a tak hlavný balík nechal etapové víťazstvo na "utečencov". Vedúca skupina sa rozdelila, 20 km pred cieľom ostala na čele sedmička jazdcov Sagan, Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Sam Dumoulin a až trojica zástupcov Oricy Daryl Impey, Luke Durbridge a Michael Matthews. Desať km pred cieľom mali na osem prenasledovateľov náskok vyše dve minúty, pelotón strácal už sedem.

Pri stúpaní 3. kategórie na Cote de Saint-Ferreol dlhom 1,8 km a so sklonom 6,6 % zaútočili Sagan i Boasson Hagen, ani jeden sa neodtrhol, no zo skupiny odpadol Durbridge. Potom nasledoval už iba zjazd do cieľa v Reveli, na ktorom prišlo k viacerým útokom, ale ani jeden sa nevydaril. O víťazovi tak rozhodol až záverečný špurt. V ňom mal najviac síl Matthews, ktorý triumfoval pred Saganom.

Cyklisti počas 10. etapy prestížnych cyklistických pretekov, ktorá merala 197 kilometrov a viedla z Escaldes-Engordany v Andorre do francúzskeho Revelu, 12. júla 2016.
Foto: TASR /AP


"Je to neuveriteľné, som plný emócií. Posledné dva roky som mal na Tour smolu so zraneniami, no teraz to konečne vyšlo a splnil sa mi sen. Máme naozaj silný tím, pracujeme na sto percent. Nemali sme plán ísť do úniku, čakali sme klasický hromadný dojazd. Impey a Durbridge mi v závere odovzdali všetko. Je to super," povedal v cieli Matthews, pre ktorého to bol premiérový triumf na Tour.

výsledky 10. etapy (Escaldes-Engordany - Revel, 197 km):
1. Michael Matthews (Aus./Orica-BikeExchange) 4:22:38 h,
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff),
3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data),
4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC),
5. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R) všetci rovnaký čas,
6. Daryl Impey (JAR/Orica-BikeExchange) +2 s,
7. Luke Durbridge (Aus./Orica-BikeExchange) +1:10,
8. Damiano Caruso (Tal./BMC) +3:01,
9. Gorka Izaguirre (Šp./Movistar) +3:10,
10. Tony Gallopin (Fr./Lotto Soudal) rovanký čas

celkové poradie:
1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 49:08:20 h,
2. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +16,
3. Daniel Martin (Ír./Etixx-QuickStep) +19,
4. Nairo Quintana (Kolum./Movistar) +23,
5. Joaquim Rodríguez (Šp./Kaťuša) +37,
6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +44,
7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale),
8. Sergio Henao (Kolum./Sky) obaja rovnaký čas,
9. Louis Meintjes (JAR/Lampre-Merida) +55,
10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +1:01,... Sagan +1:14:22

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 242 b,
2. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 204,
3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 182