Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

VIDEO: Peter Sagan parádnym spôsobom vyhral klasiku Gent - Wevelgem

Peter Sagan Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročný Žilinčan sa dostal na čelo rebríčka UCI WorldTour, ktorý po nedeli vedie so ziskom 229 bodov.

Wevelgem 27. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval na nedeľňajšej belgickej klasike Gent - Wevelgem (243 km). Pre úradujúceho majstra sveta to bolo premiérové víťazstvo v tomto roku, v piatok na E3 Harelbeke skončil druhý. Sagan v záverečnom špurte štvorice jazdcov zdolal Belgičana Sepa Vanmarckeho (Lotto-Jumbo) i Rusa Vjačeslava Kuznecova (Kaťuša). Štvrtý skončil Švajčiar Fabian Cancellara (Trek-Segafredo). Sagan dosiahol na Gent - Wevelgem druhý triumf v kariére, predtým tieto preteky vyhral v roku 2013.

O výsledku rozhodlo posledné stúpanie po kockách na Kemmelberg. Na jeho vrchole bol necelých 40 km pred cieľom ako prvý Kuznecov, nasledovaný Belgičanom Stijnom Vandenberghom (Etixx-QuickStep). Za nimi sa dostali do úniku Sagan spoločne s Cancellarom a Vanmarckem.




Trojica krátko po zjazde z Kemmelbergu dostihla Kuznecova, Vandenbergh zaostal a neskôr ho pohltil pelotón. Vedúce kvarteto postupne svoj náskok zvyšovalo, 20 km pred záverom zaostával pelotón o 35 sekúnd. Hlavný balík naďalej zdržovali pomalší jazdci, vpredu sa snažila pracovať najmä stajňa Etixx-QuickStep, ale neúspešne. Dvanásť kilometrov pred cieľom mala štvorica Sagan, Cancellara, Vanmarcke, Kuznecov náskok 44 sekúnd a bolo jasné, že víťaz bude jeden z nich.

V cieľovej rovinke ako prvý nastúpil Kuznecov, ale Sagan si počkal na správny okamih a úspešne zaútočil. "Som veľmi šťastný, že som konečne vyhral preteky v dúhovom drese," citoval portál cyclingnews.com Slováka z tímu Tinkoff. Jeho televízne vyjadrenie zaznamenal portál cycling-info.sk: "Ďakujem kolegom, ktorí sa snažili. V jednom čase to nevyzeralo dobre, ale na začiatku mi pekne pomáhali a aj potom po návrate mali všetko pod kontrolou. Bol to ťažký deň. Silno fúkal vietor a šli sme naplno. Na poslednom stúpaní sme s Fabianom atakovali a hoci sa únik ťažšie rodil, napokon sa vytvoril a videli ste, že sme sa snažili robiť, čo bolo v našich silách. V závere sme šli pomaly, lebo sme si to mohli dovoliť a zároveň sme si uvedomovali vzájomnú silu. Aj Fabian býva v dojazdoch rýchly. Ale dnes som sa cítil výborne a vyhral som. Som rád, že sa mi podarilo vyhrať v tomto dúhovom drese a tieto preteky sú pre mňa dôležité. Vyhral som tu už druhý raz a je to úžasné. Chcel by som toto víťazstvo venovať otcovi mojej manželky, ktorý mal včera zdravotné problémy."



Jeho krajania a tímoví kolegovia Erik Baška s Michaelom Kolářom preteky nedokončili.

Sagan sa stal len druhým jazdcom v histórii, ktorý vyhral podujatie Gent - Wevelgem v dúhovom drese majstra sveta. Tým prvým bol legendárny Belgičan Rik Van Looy.

Dvadsaťšesťročný Žilinčan sa zároveň dostal na čelo rebríčka UCI WorldTour, ktorý po nedeli vedie so ziskom 229 bodov. Druhý je priebežne Austrálčan Richie Porte zo stajne BMC Racing (222 bodov), tretie miesto zatiaľ patrí Saganovmu tímovému kolegovi z Tinkoffu, Španielovi Albertovi Contadorovi (171).




Gent - Wevelgem (243) - poradie:

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 5:55:16 h
2. Sep Vanmarcke (Belg./Lotto-Jumbo)
3. Vjačeslav Kuznecov (Rus./Kaťuša)
4. Fabian Cancellara (Švajč./Trek-Segafredo) - všetci čas ako víťaz
5. Arnaud Demare (Fr./FDJ)
6. Fernando Gaviria (Kol./Etixx-QuickStep)
7. Jurgen Roelandts (Belg./Lotto-Soudal)
8. Jacopo Guarnieri (Tal./Kaťuša)
9. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing)
10. Michael Morkov (Dán./Kaťuša) - všetci +12

Rebríček UCI (k 27. marcu 2016):
1. Peter SAGAN 229 bodov
2. Richie Porte (Austr./BMC Racing) 222
3. Alberto Contador (Šp./Tinkoff) 171
4. Greg Van Avermaet 162
5. Arnaud Demare 137
6. Sergio Henao Montoya (Kol./Sky) 115