Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Sagan pred pretekmi Miláno - San Remo: Je to nepredvídateľné

Na snímke slovenský reprezentant v cyklistike Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri príležitosti prezentácie nového projektu CyS Peter Sagan Akadémia 29. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dvadsaťšesťročný slovenský pretekár bude opäť patriť k favoritom primavery, no nebude jediný.

Miláno 18. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan stále naháňa premiérové víťazstvo v dúhovom drese úradujúceho majstra sveta. Na Tirreno-Adriatico mu ušlo len tesne a tak sa oň pokúsi znova na prvej z radu veľkých jarných klasík, pretekoch Miláno - San Remo.

Najdlhšie jednodňové podujatie kalendára WorldTour (298 km) je na programe už túto sobotu a opäť sa bude rozhodovať v závere na tradičných kopcoch Cipressa a Poggio. "Je to najdlhšia a zároveň najjednoduchšia klasika. No aj keď sa preteky zdajú byť ľahšie ako Paríž - Roubaix alebo Okolo Flámska, vyhrávajú sa najťažšie. Je to nepredvídateľné, aj keď sa trať za tie roky vôbec nezmenila," povedal podľa cyclingnews.com Peter Sagan.

Dvadsaťšesťročný slovenský pretekár bude opäť patriť k favoritom "primavery", no nebude jediný. "Strach mu naháňa" najmä Belgičan Greg van Avermaet, ktorý ho tesne zdolal v 6. etape Tirrena a v záverečnej siedmej o sekundu predbehol v celkovom poradí. Medzi veľkých favoritov patria aj švajčiarsky klasikár Fabian Cancellara, vo veľkej forme jazdiaci Brit Geraint Thomas či nórsky špurtér Alexander Kristoff, ktorý vyhral preteky v roku 2014 a vlani bol druhý. "Na ten tlak som zvyknutý, zvykol som si, že som jeden z favoritov," poznamenal svetový šampión z Richmondu.

Sagan sa pokúšal o triumf na tejto klasike už päťkrát. Najbližšie bol v roku 2013, keď skončil druhý, vlani obsadil štvrtú priečku rovnako ako v roku 2012. Teraz sa však prvýkrát postaví na trať ako úradujúci majster sveta. "Okrem obrovskej radosti a hrdosti sa nič nezmenilo. Nikto vám nedá žiadne darčeky, nikto vám nedá nič zadarmo," zhodnotil zmenu dresu pre taliansky denník Gazzetta dello Sport. "Skôr či neskôr to víťazstvo príde. Som pokojný. Keď to porovnám, pred tromi rokmi sa mi vyhrávalo oveľa jednoduchšie. Preteky sa pre mňa zmenili," dodal.