Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan skončil 14. etapu ako tretí, prvý dorazil Cavendish

Slovenský cyklista Peter Sagan, archívne foto Foto: TASR/AP

V bodovacej súťaži zároveň znížil náskok na Sagana.

Villars-Dombes 16. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v sobotňajšej 14. etape Tour de France tretiu priečku a na tohtoročnom prestížnom podujatí dosiahol šieste pódiové umiestnenie. Jazdec Tinkoffu mal v záverečnom špurte po 208 km z Montélimaru do Villars-Dombes výrazne sťaženú situáciu, čo využil jeho konkurent v boji o zelený dres Mark Cavendish a skvelým nástupom si vybojoval štvrtý tohtoročný triumf, celkovo už tridsiaty na Tour. V bodovacej súťaži zároveň stiahol Saganov náskok na rozdiel 62 bodov.

Cavendish po sobotňajšom triumfe vyzdvihol predovšetkým tímových kolegov z Dimension Data. "Odviedli skvelú prácu. Bolo nám jasné, že keď príde záver etapy, musíme byť vpredu. Bol som síce pred špurtom trošku vzadu, ale pomohol mi Etixx aj Marcel Kittel, ktorý išiel špurtovať skoro a prepálil to, keďže fúkal silný protivietor. Počkal som, potom zaútočil a vyšlo to," povedal v prvom rozhovore po triumfe Cavendish.

VIDEO: Fanúšikovia fandia Petrovi Saganovi


Sagan po dojazde do cieľa vyzdvihol Cavendishove šprintérske kvality. "Tretie miesto je lepšie ako štvrté. Máme pred sebou horské etapy, v ktorých ešte môžem získať nejaké body, uvidíme, ako to skončí. Neviem, prečo sa sťažoval Marcel Kittel na Cavendisha po špurte. Bol som dosť vzadu, no dostal som sa dopredu. S treťou priečkou som spokojný, pretože Cavendish je dobrý a môže prekonať svoj rekord v počte víťazných etáp na Tour. Opäť ukázal, že je skvelý šprintér a je dobre pripravený na olympiádu. Medzi šprintérmi neexistuje žiadna hierarchia. Jeden rok vyhrá viac etáp Kittel, ďalší zasa Greipel a teraz Cavendish," povedal Sagan pre oficiálny web podujatia.

OBRAZOM: Fanúšikovia P. Sagana na 14. etape Tour de France


Sobotňajšia etapa ho príliš nebavila, keďže ani v závere nemal dostatok priestoru na špurt. "Dnes to bola nudná etapa, dlhá, proti vetru. Záverečných päť kilometrov bolo v pohode, len šprint bol proti vetru. Celý balík sa 'zgrupoval', všetci mohli ísť dopredu, veď v háku sa ide dobre, nie?. Vpredu sa ocitli aj pretekári, ktorí na to nemajú a bola tam nebezpečná tlačenica. Štartoval som dosť zozadu, ale prebojoval som sa na tretie miesto, takže v pohode. Stratil som nejaké body, ale niečo ešte hádam získam v Alpách," sprostredkoval Saganov hlas jeho mediálny manažér Matej Vyšňa.

Na čele priebežnej klasifikácie sa nič nezmenilo. Naďalej ju vedie Chris Froome zo Sky s náskokom 1:47 min. pred Baukem Mollemom z Treku. Tretí Brit Adam Yates z Orice stráca 2:45 min. Ziskom 50 bodoch si Cavendish udržal nádej na prerušenie Saganovej víťaznej šnúry v boji o zelený dres. Vzhľadom na jeho šprintérsku špecifikáciu je však nepravdepodobné, že by Slováka do záverečného dojazdu v Paríži dobehol, keďže nasledujúcich šesť etáp má horský charakter.

Po piatkovej časovke, ktorá bola zaujímavá najmä pre lídrov celkovej klasifikácie, prichystali organizátori v sobotu poslednú "špecialitu" pre šprintérov pred finálnym dojazdom v Paríži. Úvodná stovka kilometrov priniesla tri nenáročné stúpania štvrtej kategórie s vrchárskymi prémiami po jednom bode pre víťaza. Pre špurtérov na čele so Saganom začala byť etapa zaujímavá až 63 km pred cieľom, kde sa nachádzala rýchlostná prémia v La Fayette. Po nej nasledoval rovinatý dojazd až do cieľa.

Od začiatku etapy sa udržal na čele pretekov pelotón, z ktorého sa nepokúsil nikto o únik, ktorý by hlavný balík na rovine s pravdepodobnosťou dobehol vzhľadom na šprintérsky dojazd. Podmienky na trati sťažil silný protivietor, čo malo za následok nižšiu priemernú rýchlosť. Po tridsiatich kilometroch sa napokon vytvorila úniková štvorica na čele s Royom, Howesom, Elmigerom a Benedettim. Pelotón nezareagoval, aj preto si kvarteto postupne vytvorilo viac ako štvorminútový náskok. Pelotón v ďalšom priebehu mierne zvýšil tempo a necelých 90 km pred cieľom teda znížil stratu k trom minútam. Pravda, dopomohol k tomu aj prechod na zvlnený profil po záverečnom miernom stúpaní na Côte d'Hauterives.

Hlavný balík sa na vedúcich pretekárov opäť dotiahol. Pred šprintérskou prémiou skresal stratu na dve minúty, no najväčší počet bodov na La Fayette získala úvodná štvorica, z ktorej vyhral špurt Benedetti. V pelotóne tak špurtovali prinajlepšom o piatu priečku. Hoci Kittel mal k dispozícii až troch kolegov na rozbeh, Sagan si našiel priestor a dobrým nástupom sprava získal jedenásť bodov. Náskok pred Cavendishom zvýšil v bodovačke virtuálne na 92.

V priebehu sobotňajšej etapy sa štartové pole znížilo na 185 pretekárov, keďže z hry odstúpili Mathias Frank (IAM Cycling) aj Matti Breschel (Cannondale-Drapac). V ďalšom priebehu nabrali preteky očakávaný spád. Pelotón si 13 km pred cieľom udržiaval polminútový rozdiel na čelo a favoriti sa pokojne viezli v balíku, aby ušetrili sily na záverečné šprint. Sagan opäť nemal podporu, konkurenčné tímy ho tesne pred cieľom zavreli, no Slovák sa napriek tomu dokázal dotiahnuť na pódiové umiestnenie. V samom závere nestačil na Cavendisha ani Kristoffa, ale Degenkolba napokon zdolal na cieľovej čiare.

výsledky 14. etapy:
1. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 5:43:49 h.
2. Alexander Kristoff (Nór./Team Kaťuša)
3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff)
4. John Degenkolb (Nem./Team Giant-Alpecin)
5. Marcel Kittel (Nem./Etixx - Quick-Step)
6. André Greipel (Nem./Lotto Soudal)
7. Bryan Coquard (Fr./Direct Energie)
8. Davide Cimolai (Tal./Lampre - Merida)
9. Christophe Laporte (Fr./Cofidis)
10. Dylan Groenewegen (Hol./Team LottoNl-Jumbo)

priebežná klasifikácia:
1. Christopher Froome (v.Brit./Team Sky) 63:46:40 h.
2. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +1:47 min.
3. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +2:45
4. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +2:59
5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar Team) +3:17
6. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing Team) +3:19
7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +4:04
8. Richie Porte (Aus./BMC Racing Team) +4:27
9. Daniel Martin (Ír./Etixx - Quick-Step) +5:03
10. Fabio Aru (Tal./Astana Pro Team) +5:16
...
81. SAGAN +1:42:23 h.

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 340 b.
2. Cavendish 278
3. Kittel 228

vrchárska súťaž:
1. Thomas De Gendt (Bel./Lotto Soudal) 90
2. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) 77
3. Daniel Navarro (Šp./Cofidis) 68