Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Peter Sagan finišoval v druhej etape na Tirreno-Adriatico druhý

Peter Sagan, archívne foto Foto: TASR/AP

Hoci sa po stúpaniach pred cieľom udržal vo vedúcom balíku pretekárov, v záverečnom špurte 207 km trate napokon nestačil na výborný nástup Čecha Zdeněka Štybara.

Pomarance 10. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v druhej etape pretekov Tirreno-Adriatico s cieľom v Pomarance druhú priečku. Hoci sa po stúpaniach pred cieľom udržal vo vedúcom balíku pretekárov, v záverečnom špurte 207 km trate napokon nestačil na výborný nástup Čecha Zdeněka Štybara s víťazným časom 5:10:03 h. Tretí skončil Nór Edvald Boasson Hagen z novovzniknutej stajne Dimension Data.

Štybar sa vďaka triumfu v druhej etape a 10-sekundovému bonusu dostal aj na čelo priebežnej klasifikácie. Jazdec Etixx - Quick-Step vedie časom 5:33:50 h., druhý Greg Van Avermaet (BMC) stráca 9 sekúnd. Saganovi z Tinkoffu patrí priebežná ôsma priečka so 14-sekundovým mankom. "Pred dvomi týždňami som sa zamyslel nad tým, že práve táto etapa by sa mi mohla vydariť. Zameral som na ňu. Záverečný únik som neplánoval, ale keď som videl, že mám priestor, dal som do toho všetko," povedal pre Eurosport Štybar.

Sagana po dojazde do cieľa trápilo, že do zbierky pridal "len" ďalšie druhé miesto. "Je smolné prísť do cieľa opäť druhý. V stredu sme odviedli dobrú robotu a v druhej etape sme sa snažili pracovať rovnako tvrdo. Musím pochváliť tím, išiel skvele, najmä Oscar mi v záverečných kilometroch pomohol zmazať odstup. Finiš bol tentoraz veľmi ťažký. Zašpurtoval som čo najlepšie a mám z toho dobrý pocit. Myslím si, že môžem byť spokojný," uviedol na oficiálnom webe svojej stajne Sagan.



Štvrtková etapa mala od úvodných kilometrov zvlnený profil. Tiahla sa západným pobrežím Apeninského polostrova a napriek záverečnej kopcovitej časti boli najväčšími favoritmi na víťazstvo aj Sagan s Alejandrom Valverdem. O všetkom podstatnom rozhodol koniec etapy, v ktorom odpadlo z hlavného balíka najviac pretekárov. Sagan po zvládnutí záverečného stúpania so 16-percentným prevýšením udržal kontakt s čelom pretekov ako aj šancu na prvý tohtoročný triumf. Približne tri kilometre však nastúpil Štybar a vedúca skupina sa rozbila. Sagana v závere potiahol tímový kolega Oscar Gatto, no na rozbehnutého českého súpera v špurte už nestačil.

Pre úradujúceho svetového šampióna jazdiaceho v dúhovom drese to bolo tretie individuálne umiestnenie na pódiu v prebiehajúcej sezóne a tretie na druhej priečke. Úvodné dosiahol ešte 19. januára na pretekoch Okolo San Luis v Argentíne, ďalšie na belgickej klasike Omloop Het Nieuwsblad Elite na konci februára. Tohtoročné Tirreno-Adriatico odštartovala tímová časovka, v ktorej obsadil Tinkoff so slovenským reprezentantom štvrtú priečku.


Výsledky:

2. etapa:

1. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) 5:10:03 h.
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff)
3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data)
4. Simon Clarke (Aus./Cannondale Pro Cycling)
5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar Team)
6. Vincenzo Nibali (Tal./Astana Pro Team) - všetci +1 s

Priebežná klasifikácia:

1. Štybar 5:33:50 h.
2. Van Avermaet
3. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing Team)
4. Damiano Caruso (Tal./BMC Racing Team)
5. Daniel Oss (Tal./BMC Racing Team) - všetci +9 s.
6. Gianluca Brambilla (Tal./Etixx - Quick-Step) +11
...
8. SAGAN +14